Naujienos

“Stiprus ir būtinas signalas”

7000 žmonių pasisako prieš rasizmą ir už taikų sambūvį

Demonstracijoje taip pat dalyvavo miesto senjorų patariamosios tarybos Rheine nariai.
Nors jie neparodė raudonos kortelės, tačiau parodė Europos Sąjungos ateities žemėlapį (iš kairės): Raineris Ortelis, Winfriedas Hülsbuschas ir Ingrid Brauer iš miesto priemiesčio partnerystės draugijos.

Rheine. Meras Dr. Peteris Lüttmannas buvo ne vienintelis susijaudinęs, kai antradienio vakarą į Borneaikštę susirinkę 7 000 žmonių demonstravo prieš rasizmą, antisemitizmą, priešiškumą užsieniečiams ir demokratiją. “Tai stiprus ir būtinas signalas”, – sakė jis.

Sveikinimo kalboje demonstracijos iniciatorius daktaras Lotharas Kurzas kalbėjo apie “laviną”, kuri išsivystė iš jo idėjos. Iš tiesų buvo užpildyta ne tik Borneaikštė, bet ir aplinkinės gatvės ir net dalis turgaus aikštės.

Savo kalboje istorikas Andrė Šaperis (André Schaper) apžvelgė nacių įvykdytą perversmą prieš 91 metus. “Istorinė pamoka turi būti skirta mums visiems: Šia svarbia užduotimi tapo: “Niekada daugiau, ir tas niekada daugiau – tai dabar!”

Katalikų dekanas Thomas Hüwe, dalyvavęs renginyje kartu su savo kolega protestantu Erichu Schwageriu ir pastoraciniu patarėju Matthiasu Werthu, savo bendraminčių vardu taip pat pabrėžė: “Krikščionys ir AfD nesutampa!”

Petra Gaasbeck iš pabėgėlių asociacijos “Welcome in Rheine” papasakojo apie savo organizacijos veiklą ir teigiamą patirtį su migrantais iš įvairių šalių. Atsakydama į AfD “deportacijos reikalavimus”, ji klausė: “Kaip tai gali priimti žmonės, kurie pabėgo iš savo gimtųjų šalių ir rado naujus namus pas mus?”

Holgeris Klinge yra KTR žmogiškųjų išteklių skyriaus vadovas ir iniciatyvos “Geros darbovietės vieta” atstovas spaudai. “Mūsų įmonės yra įvairios ir Rheine išliks spalvinga.” Jis užsiminė apie didelę darbuotojų, turinčių migracijos patirties, dalį. “Kiekviena įmonė būtų mirusi, jei nebūtų migrantų”.

DGB vietos susivienijimo atstovas Herbertas Fühneris savo kalboje užsiminė apie neseniai įkurtą vietinį AfD padalinį. Šios partijos įkūrimą Rheine demonstrantai pasitiko švilpimu ir švilpimu.

Tarp atskirų kalbų muzikos grupė “Signale” atliko dainas – kai kurios iš jų buvo dainuojamos.

Renginį užbaigė antrosios kartos imigrantų atstovės Emine Dorsun, miesto moksleivių atstovės Majos Dirks, “tyliosios daugumos atstovo” Harry Skibbe’s, “Caritas” asociacijos atstovo Dieterio Fühnerio ir Europos Sąjungos pirmininkės daktarės Angelikos Kordfelder kalbos. Pastaroji paragino visus dalyvius dalyvauti birželio 9 d. vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose.

d