Naujienos

Kvietimas: Piliečių kelionė į Leiria

Mit dem Stäüdtepartnerschaftsverein geht es in die portugiesische Partnerstadt Leiria. Foto. Stadt Leiria

Su Lisabonos miesto ir Portugalijos miesto dvynio asociacija

Rheine. Praėjusiais metais buvo daug bendrų projektų ir renginių su savivaldybe partnere Borne, skirtų jos 40-mečiui, o šiuo metu Dvynių asociacija Rheine 2024 daugiausia dėmesio skiria partnerystei su Portugalijos savivaldybe partnere Leiria. Pernai lankydamasi Rheine generalinė konsulė Lidia Nabais pabrėžė, kad šiais metais sukanka 60 metų nuo Vokietijos Federacinės Respublikos ir Portugalijos įdarbinimo sutarties pasirašymo. Netrukus po to, kai 1964 m. kovo mėn. buvo pasirašytas susitarimas, į Rheine atvyko pirmieji portugalų darbuotojai. Šie ypatingi abiejų šalių, taip pat ir dviejų susigiminiavusių miestų ryšiai bus pagerbti įvairiais renginiais.

Pavyzdžiui, po ilgos pertraukos Rheine vėl bus surengtas ilgas fado vakaras. Šiuo metu įvairūs partneriai ir suinteresuotosios šalys dirba prie šio projekto įgyvendinimo. Data ir išsamesnė informacija bus paskelbta po vasario pradžioje vyksiančio planavimo susitikimo.

Birželio mėn. 11-18 d. taip pat planuojama savaitės trukmės piliečių kelionė į Portugaliją. Kelionė prasidės dviejų dienų viešnage sostinėje Lisabonoje. Po ekskursijos po miestą dalyviai turės galimybę dalyvauti viešose iškilmėse, skirtose šventajam Antanui, Lisabonos miesto globėjui, pagerbti. Šventės ir paradai vyksta po atviru dangumi – birželio 12 ir 13 d. visa Lisabona atsistos ant kojų. Nepakartojama patirtis Rheinenser būti šios didžiulės liaudies šventės svečiais.

Po dviejų dienų, praleistų Lisabonoje, kelionė tęsiama į miestą dvynį Leiria, kur lankytojams rengiama pažintinė ekskursija po vietos įžymybes. Įspūdinga patirtis – apsilankymas Leiria pilyje, nuo kurios atsiveria plati regiono panorama. Istorinėje miesto rotušėje svečius taip pat pasitinka meras Goncalo Lopesas. Į programą taip pat įtrauktas apsilankymas popieriaus fabrike – viename pirmųjų Pirėnų pusiasalyje, kuris iki šiol yra gerai prižiūrimas miesto industrializacijos simbolis.

Kitomis dienomis programoje numatytos ekskursijos į gerai žinomus kaimyninius Fatimos, Nazarės, Koimbros, Obidos ir Alkabakos miestus. Visi šie miestai turi ilgą istoriją. O Fatima ir šiandien tebėra viena svarbiausių piligrimystės vietų Europoje. Patyręs vokiškai kalbantis gidas garantuoja optimalią pagalbą, asmeninius patarimus ir idėjas. Į kelionės kainą – 1817 eurų asmeniui dviviečiame kambaryje – įskaičiuotas pervežimas autobusu iš Rheine į Schipholio oro uostą, reguliarūs skrydžiai Portugalijos oro linijų bendrovės TAP lėktuvu, dvi nakvynės keturių žvaigždučių viešbutyje Lisabonoje (pusryčiai ir vakarienė) ir penkios nakvynės Leiria (su pusryčiais), grupinė vakarienė Leiria, ekskursijos ir pervežimai kondicionuojamu autobusu, įėjimo bilietai ir kt. Užsakymus galima atlikti Dittrich kelionių agentūroje Herrenschreiberstraße, kur taip pat teikiama papildoma informacija.

Partnerystė su Leiria taip pat apima stažuočių mainų programą, kuri šiemet vyksta jau antrą kartą. Trys jaunuoliai iš Leiria šiuo metu gyvena Rheine pagal Erasmus mainų programą. Savo ruožtu trys jauni studentai iš Rheine turės galimybę per metus atlikti verslo ir (arba) administracinę praktiką Leiria.

O rudenį studentų mainai tarp šių dviejų miestų vyks vėl. Jau įvyko pirmasis informacinis renginys dalyviams ir jų tėvams. Šie populiarūs mainai, kurie visada būna visiškai užpildyti, jau daugelį metų vyksta antrąjį pusmetį. Miestų partnerystės asociacijos valdyba džiaugiasi, kad 2024 m. vėl bus labai gyvybingi daugelio abiejų miestų gyventojų susitikimų metai. – www.friendsineurope.com