Naujienos

Istorijos diena Falkenhofo muziejuje

„Charta Bentlage“, Karte aus dem Jahr 1744. Falkenhof Museum Rheine. Foto: Stephan Kube

Sausio 28 d., sekmadienį, ypač verta apsilankyti Falkenhofo muziejuje Rheine visiems, kurie domisi istorija. Čia 11.30 val. prasideda “Istorijos diena” – renginys su trumpomis paskaitomis ir specialia ekskursija apie Emso miesto istoriją. Pradžioje vietos istorikas Hartmutas Kleinas (Hartmut Klein) daugiausia dėmesio skirs priešindustrinei druskos gavybai Huckberge prie Bevergerno ir Rotenberge prie Vėtringeno; abi druskų gamyklos buvo Gottesgabe druskų gamyklos pirmtakės Rheine, o ten esančių sūrymo šaltinių panaudojimas siekia XIV amžių. Dr. Christofas Spannhoffas, Mühlenhofo muziejaus po atviru dangumi direktorius ir pripažintas Nordmünsterlando regiono istorijos ekspertas, apžvelgs Vestfalijos druskos istoriją. Po šių dviejų trumpų pranešimų kultūros premijos laureatas Andre Schaperis (Andre Šaperis) ves dalyvius į 20 minučių trukmės ekskursiją po lauko teritoriją tarp Falkenhofo ir Emso, daugiausia dėmesio skirdamas naujai įrengtiems žydų antkapiniams paminklams prie Mühlentörchen.

Po to bus laiko bendrai pietų pertraukai prieš dar dvi įdomias trumpas paskaitas 14 val. Savivaldybės muziejų savanoris tyrėjas Oliveris Rasas (Oliver Raß M. A.) Rheine pristatys savo išvadas apie darbo jėgą druskos gamyklose Rheine XVIII ir XIX a. Galiausiai daktaras Peteris Rohlmannas ir asociacijos “Historische Altstadt Rheine” garbės paveldosaugininkė Stefanie Remberg supažindins su asociacijos veikla ir dabartine namo Münstermauer 27 tyrimų padėtimi. Ateityje suaugusieji ir vaikai galės nukeliauti laiku į šį retą išlikusį gyvenamojo ir ūkinio pastato, priklausiusio viduriniosios klasės šeimai, pavyzdį Rheine. Paskaitų programa truks maždaug iki 15.15 val. ir po jos bus galima aplankyti specialią parodą “Druska. Baltojo aukso istorijos iš Rheine”, kur parodos kuratorė Dr. Christiane Kerrutt mielai atsakys į visus klausimus apie eksponuojamus dokumentus ir daiktus.

Norint dalyvauti “Istorijos dienoje” būtina registruotis, nes pietų pertraukos metu bus suteiktas nedidelis užkandis ir gėrimai (įnašas išlaidoms padengti – 7 EUR). Registruotis galima iki sausio 23 d. el. paštu arba telefonu 05971 – 939 711.