Naujienos

Marienschule laimėjo konkursą “Mokyklų dviračių sportas NRW”

Foto („Zukunftsnetz Mobilität NRW/Smilla Dankert“): Udo Sieverding (Abteilungsleiter „Mobilität der Zukunft, Radverkehr, ÖPNV“ im Ministerium für Umwelt, Naturschutz und Verkehr des Landes Nordrhein-Westfalen) mit Schüler/innen und Lehrerinnen der Marienschule.

Mokiniai užėmė trečiąją vietą, nuvažiavę 43 150,5 kilometro kilometrų, nuvažiuotų dviračiu

RheineTai aiškus ženklas, kad naujajai kartai reikia ekologiško ir savarankiško transporto: Marienschule Rheine-Hauenhorst laimėjo valstybinį konkursą “Mokyklinis dviratis”. Kartu su tėvais ir mokytojais jie dviračiais nuvažiavo 43 150,5 kilometro ir taip šalies mastu užėmė 3 vietą daugiausiai kilometrų dviračiais nuvažiuojančių pradinių mokyklų kategorijoje.

Iš viso šių metų “Mokyklų važiavimo dviračiais NRW” valstybiniame konkurse dviračiais nuvažiuota daugiau kaip 11,5 mln. kilometrų. Geriausias vietas užėmusioms komandoms buvo įteikti prizai ir diplomai, kuriuos gruodžio 11 d. Vokietijos sporto ir olimpiniame muziejuje Kelne, dalyvaujant maždaug 100 svečių, įteikė Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės Aplinkos, gamtos apsaugos ir transporto ministerijos Ateities mobilumo, dviračių transporto ir viešojo transporto departamento vadovas Udo Sieverdingas: “Ankstyvasis mobilumo ugdymas labai prisideda prie didesnio saugumo keliuose. Didelis dalyvių skaičius rodo, kokį potencialą vaikams ir jaunimui suteikia važiavimas dviračiu, kuris yra pagrindinis indėlis į judumo pertvarką mūsų miestuose ir bendruomenėse. Tačiau jų entuziazmas taip pat rodo, kad važiavimas dviračiu yra laimėjimas.”

NRW užima pirmąją vietą lyginant visoje šalyjeŠiais metais konkurse “Mokyklų dviračių sportas” iš viso dalyvavo 87 542 mokiniai, tėvai ir mokytojai iš 1 493 mokyklų, t. y. 20 proc. daugiau nei pernai. Per tris savaites trukusį varžybų laikotarpį dalyviai iš viso sutaupė apie 1900 tonųCO2 , palyginti su įprastomis kasdienio transporto priemonėmis, todėl NRV yra federacinė žemė, kurioje yra daugiausiai mokyklų, dviratininkų, taip pat daugiausiai sutaupytaCO2 lyginant visos Vokietijos mastu.Pakviestieji komandų atstovai savo tikrąją vietą sužinojo tik renginio metu.

Theo Jansenas, Reino-Siego transporto asociacijos ateities mobilumo tinklo NRW biuro vadovas: “Jei transporto politikos tikslas yra pasiekti, kad mūsų miestuose ir bendruomenėse vis daugiau vaikų važinėtų dviračiais, tai negali būti vien tik raginimai ir kampanijos. Mums reikia daug daugiau saugių ir patogių dviračių takų, kurie skatintų važinėti dviračiais. Tam reikia politinės drąsos, kad skirstant erdvę pirmenybė būtų teikiama ne automobilių eismui, o ėjimui pėsčiomis ir važiavimui dviračiu. Mes, “Zukunftsnetz Mobilität NRW”, labai džiaugiamės galėdami paremti vietos valdžios institucijas, kad būtų sudarytos reikiamos pagrindinės sąlygos.Matuojame už klimatą“Mokyklos dviračiu” principas paprastas: mokyklos mokiniai, tėvai ir mokytojai renka mokyklos komandai individualiai arba kaip klasės grupė dviračiu nuvažiuotus kilometrus. Įskaitomi visi dviračiu nuvažiuoti kilometrai, nepriklausomai nuo to, ar jie nuvažiuoti pakeliui į mokyklą, ar laisvalaikiu.Šiais metais pradinės ir vidurinės mokyklos varžėsi dėl prizų už daugiausiai nuvažiuotų kilometrų ir didžiausią komandą. Vidurinėse mokyklose taip pat vyko kūrybinis geriausio dviračių projekto konkursas, kurio pirmosios vietos nugalėtojai gavo 1000 eurų, antrosios vietos laimėtojai – 750 eurų, o trečiosios vietos laimėtojai – 500 eurų.

Pagrindinė informacija“Mokyklų dviračių sportas” remiasi Klimato aljanso tinklo kasmetine “Miesto dviračių sporto” programa ir yra svarbi savivaldybių judumo pertvarkos sudedamoji dalis. Šūkiu “Matuokis už klimatą!” siekiama skatinti vaikų judumą ir apskritai važiavimą dviračiu. Suaugusieji varžybose gali atlikti pavyzdinį vaidmenį ir yra aiškiai kviečiami jose dalyvauti. Kodėl miestai, rajonai ir savivaldybės taip pat gauna naudos iš šio konkurso ir ką apie važiavimą dviračiu į mokyklą pasakoja praėjusių metų nugalėtojai, galite išgirsti CITY CYCLING podkaste .

Darnaus judumo skatinimo dalį“Važiavimas dviračiu į mokyklą” ŠRV koordinuoja “Zukunftsnetz Mobilität NRW” biuras – valstybinis miestų, rajonų ir savivaldybių judumo valdymo plėtros tinklas. Šio tinklo nariais jau yra 318 NRW vietos valdžios institucijų. Koordinaciniai centrai įsikūrę prie šių žemės transporto asociacijų ir specialiosios paskirties asociacijų:

– Vestfalijos-Lipės koordinavimo centras (Vestfalijos-Lipės vietinis transportas)

– Reino-Ruro koordinavimo centras (Reino-Ruro transporto asociacija)

– Reino krašto koordinavimo centras (Reino krašto transporto asociacija)

Kompleksinių užduočių biuras taip pat yra įsikūręs Reino-Šiežo sąjungos (Verkehrsverbund Rhein-Sieg, VRS) būstinėje Kelne. Jo tikslas – skatinti darnaus judumo paslaugas žemėje.”Mokyklinio važiavimo dviračiais” programa puikiai dera prie paslaugų portfelio: Šia kampanija vietos valdžios institucijos gali specialiai skatinti darnų transportą tarp jaunimo ir sudominti juos klimato apsauga. Zukunftsnetz Mobilität NRW finansuoja Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės Aplinkos, gamtos apsaugos ir transporto ministerija ir Unfallkasse NRW.

Konkurse “Mokyklų dviračių sportas NRW 2023” prizus laimėjo šios mokyklos

Vidurinės mokyklos

Kategorija: Daugiausia nuvažiuotų kilometrų dviračiu

1-oji vieta: Grevenbroicho miesto Paskalio gimnazija (131 573,9 km)

2-oji vieta: Klevės miesto Konrado Adenauerio gimnazija(119 008,7 km)

3 vieta: Klevės miesto Freiherr-vom-Stein gimnazija (118 703,3 km)

Kategorija: Aktyviausi dviratininkai

1 vieta: Mathilde-Anneke-Gesamtschule der Stadt Münster (1 073)2 vieta: Pascal-Gymnasium der Stadt Grevenbroich (867)3 vieta: Heinrich-Böll-Gymnasium der Stadt Troisdorf (780)

Kategorija: Kūrybinis konkursas

1 vieta: Europaschule der Stadt Bornheim

2 vieta: Frecheno miesto gimnazija

3 vieta: Gladbeko miesto Ratsgymnasium

Pradinės mokyklos

Kategorija: Daugiausia nuvažiuotų kilometrų dviračiu

1-oji vieta: Ahauso miesto Josefschule (50 916,8 km)

2 vieta: Borkeno miesto Astrid-Lindgren-Schule (46 046,7 km)3 vieta: Hauenhorsto miesto Marienschule Rheine (43 150,5 km)

Kategorija: Aktyviausi dviratininkai

1-oji vieta: Ahauso miesto Josefschule (1 130 km)

2-oji vieta: Liudinghauzeno miesto Ostwallschule (505)

3-ioji vieta: Eilermarkschule, Gronau miestas (492)