Naujienos

Savanoriškas įsipareigojimas visuomenei

Margret Borkmann, Lothar Schlutz, Clemens Schöpker ir KJG St. Marien apdovanoti piliečių apdovanojimu

Rheine. “Jūsų įsipareigojimas kuria gyvenimo kokybę tiems, kuriems tarnaujate. Jis taip pat kuria gyvenimo kokybę jums patiems, nes atradote naujų impulsų savo gyvenimui arba sugebėjote atpažinti anksčiau nežinomus savo gebėjimus. Galų gale, moksliškai įrodyta, kad padėdami kitiems žmonėms tiesiog tampate laimingi. Tai praturtina kiekvieną!”

Taip šiandien sakė miesto meras Dr. Peteris Lüttmannas, sakydamas sveikinimo kalbą per šių metų Piliečių apdovanojimų ceremoniją Morriensaal salėje Falkenhofe. Savo kalboje meras pagerbė visus apdovanojimų laureatus (abėcėlės tvarka:

Margret Borkmann

“Prieš 30 metų per Caritas buvote paprašyta perimti vienišų ir kartais psichikos ligonių grupę. Nuo to laiko jūs kas savaitę susitinkate, keičiatės idėjomis, vykstate į ekskursijas ir augate kartu kaip antradienio grupė. Čia patikimai prisiimate atsakomybę.

Taip pat kasmet remiate akciją “Keliaujame nesusikrovę lagaminų”. Dar visai neseniai į keliones lydėdavote ir demencija sergančius bei nuo slaugos priklausomus asmenis kaip slaugytojas. Tai suteikė artimiesiems laisvę mėgautis savo veikla ir atostogauti atokiau nuo kasdienybės.

Taip pat jau 10 metų esate mūsų miesto senjorų patariamosios tarybos narė. Padedate rengti senjorų kino teatrą ir trečiadieniais Ketteler Ufer treniruočių take esate kontaktinis asmuo senjorų klausimais. Šiuo metu ypač aktyviai dalyvaujate darbo grupėje, kuri nagrinėja su gyvenimo pabaiga susijusias temas. Laidojimo kultūra, paliatyvioji priežiūra ir hospisas, gyvieji testamentai ir sveikatos priežiūros įgaliojimai – šie ir kiti klausimai aptariami šioje grupėje. Taip pat dalyvaujate projekte “Treffpunkt Bank”, skirtame kovai su vienišumu senatvėje.

Jūs taip pat aktyviai dalyvaujate miesto centro ir (arba) Hörstkampo rajono patariamojoje taryboje, miesto porinių miestų asociacijoje, pagalbos Ukrainai tinklo “Maidanas” ir kačių globos veikloje.”

Lothar Schlutz

“Jūs darote kažką gero sergantiems vaikams. Tai nepaprastai motyvuoja, kai pavyksta įžiebti šypseną vaikų veiduose. Puikiai tai suprantu, nes man pačiam teko keletą kartų prisijungti prie “Skriskime už vaikus”.

Jūs esate šių veiklų vėžiu sergantiems vaikams iniciatorė: skraidymas, jūros stebėjimas, šuoliai parašiutu, plaukiojimas valtimis ir, žinoma, šokinėjimo pilis.

UKM Miunsterio vaikų onkologijos klinikos vadovas prof. dr. dr. Rössigas sako: “Skrydžio diena leidžia vaikams ir jaunuoliams kartu su šeimomis patirti kažką ypatingo už klinikos ribų. Matome švytinčius veidus, ligos ir rūpesčiai pamirštami nuostabią dieną. Tai sustiprina ne tik sergančius vaikus ir jaunuolius, bet ir jų brolius, seseris, tėvus ir kitus artimuosius. Praėjus kelioms savaitėms, jie vis dar pasakoja mums apie savo patirtį klinikoje. Esame labai dėkingi Lotharui Schlutzui už tai, kad mūsų pacientams suteikia galimybę šį laiką skirti varginančiam vėžio gydymui!” (citatos pabaiga)

Nes šiai dienai jums, tinklo dalyviams, buvo daug ruoštasi. Pirmiausia turėjote kruopščiai varstyti duris ir ieškoti žmonių, kurie dalyvautų ir įsitrauktų. Po truputį kūrėte pagalbininkų ir partnerių organizatorių tinklą. Dėl puikaus įvairių dalyvaujančių žmonių bendradarbiavimo ši akcija sėkmingai vyksta jau daugelį metų.

Puiku, kad jūsų pusėje yra atsidavę partneriai Miunsterio universitetinės ligoninės Vaikų onkologijos skyrius, Ešendorfo oro sporto klubas, parašiutininkų klubas Rheine ir ugniagesių komanda Rheine.

Taip pat remiate dar vieną asociaciją, ir vėlgi susijusią su sergančiais vaikais, t. y. Ibbenbüren “Traumpfade-Verein zur Förderung schwerstkranker Kinder und Kinder von Tschernobyl e. V.”.

Asociacija suteikia galimybę šiems vaikams iš Černobylio apylinkių regionų per atostogas Vokietijoje atgauti jėgas ir taip sustiprinti savo imuninę sistemą. Anksčiau svečiams iš Rytų organizavote apsilankymus zoologijos sode.

Šie pavyzdžiai dar kartą parodo, ir tai Jums, pone Šliucai, ypač svarbu, kad projektai gali būti sėkmingi bendruomenėje ir turint daug padedančių rankų. Jūs prie to prisidedate. Esate patikimas partneris, už tai Jus pagerbiame mūsų miesto piliečių apdovanojimu.”

Klemensas Šopkeris

“Praturtėk ir nieko nedirbk” – šis šūkis, kurį perskaitėte savanoriškos veiklos mugėje Škotijoje prieš 40 metų, jums patiko. Prasmingos pagalbos teikimas jums teikia pasitenkinimą. Jums taip pat patinka susitikimai ir draugystės su žmonėmis.

O čia, Morriensaal, esame vietoje, kuri susijusi su dalimi jūsų įsipareigojimų. Esate muziejaus fondo iždininkas.

Šiandien mes pirmiausia nagrinėjame kitą įsipareigojimo sritį. Jau beveik dešimtmetį dalyvaujate miestų partnerystės veikloje Rheine, įskaitant kelerius metus trukusį miestų partnerystės skatinimo asociacijos Rheine e. V. pirmininko darbą.

Jums ypač patinka jaunimo mainų programa su Leiria, mūsų Portugalijos susigiminiavusiu miestu. “Atpažinti tai, kas bendra, atrasti tai, kas ypatinga” – toks yra šių daugiadienių susitikimų, kuriuos organizavote ir lydėjote, šūkis. Sudėtinga programa suartino jaunimą ir galiausiai Europą. Jie galėjo susipažinti su regionu, jo istorija, kultūra ir kasdieniu gyvenimu lankydamiesi vieni kitų mokyklose, dalyvaudami bendroje laisvalaikio programoje ir leisdami laiką su šeimomis. Dėl puikios reputacijos programos vietos kasmet labai greitai užpildomos.

Glaudūs ryšiai palaikomi ir su miestais dvyniais Trakai, Bernburg ir Borne. Pavyzdžiui, olandų ir mūsų santykiai rodo, ką galima pasiekti tokiu darbu. Įspūdinga tai, kad nuo 2015 m. gegužės mėnesį Borne kartu švenčiame Išlaisvinimo dieną, o nuo 2021 m. – žuvusiųjų atminimo dieną. Aiškus pasitikėjimo ženklas! O lapkričio 9 d. svečiai iš Borne visada dalyvauja mūsų rengiamame Reichspogromnachto minėjime.

Būdamas pirmininku, pone Schöpkere, jūs sukūrėte įvairius formatus, kurie veikia asociacijoje ir suteikia galimybę keistis idėjomis ir diskutuoti ne tik per metinį visuotinį susirinkimą. Pasiūlyme dėl piliečių apdovanojimo teigiama: “Narių susidomėjimas šiais renginiais rodo, kokios svarbios ir tinkamos yra šios datos. Per šį laiką narių skaičius išaugo iki 270”.

KJG St Marien

Dalis organizatorių komandos visų narių vardu priėmė apdovanojimą.

“Jūs, brangūs nariai, jau 20 metų stovite už bažnytinį darbą su jaunimu. Tai, kas prasidėjo vos nuo 15 paauglių ir jaunuolių, jau seniai išaugo iki 155 narių. Apie 50 iš jų yra aktyvūs savanoriai.

Jūsų įsipareigojimas yra daugiau nei tik šie skaičiai. Be abejo, yra vasaros stovykla, kuri savo spalvinga programa kasmet įkvepia gerus 60 vaikų. Motulės dienos, vakarėliai, ekskursijos, laužai ir įprastas vasaros stovyklos gyvenimas – kiekvienas ras ką nors sau, ir tai įspūdingai pabrėžiama nuotraukose jūsų tinklalapyje. Puiku, kad jums padeda virtuvės komanda, nes jūs maitinatės savarankiškai.

Be to, kad organizuojate šią atostogų stovyklą, jūsų įsipareigojimas reikalauja dar daugiau atsidavimo. Dalyvaujate mokymo kursuose – nuo globėjų ir prevencijos mokymų iki pirmosios pagalbos ir gelbėtojų kursų. Taip pat suteikiate svarbią ir reikalingą sistemą su institucinės apsaugos koncepcija ir elgesio kodeksu. Kai stovyklos vaikai patys tampa patarėjais, tai byloja apie jūsų vasaros stovyklų kokybę.

Jūsų darbas su jaunimu apima ir kitą veiklą. Norėčiau paminėti tradicinę Kalėdų eglutės akciją, taip pat kasmetinį Kalėdų šurmulį Kalėdų išvakarėse, kai vaikai ir jaunuoliai Gellendorfo sporto salėje nuleidžia garą, kad sutrumpintų laiką iki dovanų įteikimo. Ekskursijos į Kino parką ar laipiojimo mišką yra tokios pat populiarios kaip ir kino vakaras ar Helovino vakarėlis su naktiniu pasivaikščiojimu. Kai kurie užsiėmimai padeda surinkti pinigų atostogų stovyklai, pavyzdžiui, traškučių prekystalis Ešendorfo šventėje “Schützenfest”. Žinoma, parapijos šventėje taip pat galima rasti žaidimų stendų arba dalyvauti misijų turguje. Įdomu, kad yra ryšys ir su kitu piliečio apdovanojimo laimėtoju, t. y. ponu Šliužu. Mat jūs, KJG, dalyvaujate akcijoje “Skrydis vaikams” su žaidimų stendais Ešendorfo aerodrome.

Bendras įsipareigojimas vasaros stovyklai ir jūsų veikla jau seniai peraugo į didelį draugų ratą. Tai yra gryna motyvacija. Juolab kad KJG St. Marien Rheine yra bankas, kai kalbama apie darbą su jaunimu.”

Pasibaigus oficialiajai apdovanojimų ceremonijos daliai, Klemensas Šopkeris (Clemens Schöpker) visų apdovanotųjų vardu padėkojo Rheine miestui už suteiktą garbę.