Naujienos

Savivaldybėje įteiktas Overeiselio savanorių apdovanojimas Borne

Dalyvaujančios asociacijos, neįkainojama priežiūra, ekologiškesnis Overeiselis ir daugiau socialinių ryšių: tai įmanoma dėl savanorių. Štai kodėl šimtas savanorių, įvairiausiais būdais atsidavusių žmonėms ir jų aplinkai, šiemet vėl gaus Overeiselio savanorių apdovanojimą (OVP). Savivaldybės Borne gyventojai neseniai galėjo siūlyti savanorius, organizacijas ar iniciatyvas, kurie, jų nuomone, nusipelnė “Savivaldybės savanorio Borne” titulo.

Šeštadienį, 2023 m. lapkričio 25 d., keturioms savanorėms (iniciatyvoms) buvo įteiktas Overijssel savanorių apdovanojimas (OVP). Overeisselio provincijos patarėjas Michaelas Geerdinkas ir tarybos narė Joyce Vorgers apdovanojimus įteikė iniciatyvai Fietsmaatjes Borne ir savanoriams Geerlofui Kanisui ir Jacobusui Smidui. Kaip ir praėjusiais metais, kiekvienoje savivaldybėje buvo įteiktas “žaliojo” savanorio apdovanojimas. Jis buvo įteiktas Riai Klein Koerkamp iš Borne.

Fietsmaatjes Borne

Fietsmaatjes Borne skirtas žmonėms, kurie mėgsta važinėti dviračiais, tačiau patys to daryti nebenori ar nebegali. Tai gali būti (vieniši) pagyvenę žmonės ir neįgalūs ar laikinai susižeidę žmonės. Dviračių savanoriai kartu su jais rengia keliones dviračiais duo dviračiu. Fietsmaatjes yra nacionalinė iniciatyva. Fietsmaatjes Borne yra pirmasis vietinis jos padalinys Overeiselio regione. Fietsmaatjes Borne nori, kad kiekvienas žmogus galėtų dalyvauti visuomenės gyvenime. Šiuo metu Borne savivaldybėje tuo naudojasi 75 gyventojai ir tai yra vertinga šiems žmonėms. Tuo tarpu “Fietsmaatjes Borne ” veikloje dalyvauja 90 savanorių ir jau užsakytas trečiasis duo dviratis.

Geerlof Kanis

Geerlofas yra žmogus, kuris daug reiškia Jeu de Boules asociacijai Borne. Be kita ko, Geerlofas buvo savanoris, atsakingas už boules aikštelių priežiūrą. Jis jautėsi labai įsipareigojęs klubui ir pasirūpino, kad būtų pastatytas stogelis, kad per boules varžybas, kai lijo lietus, dalyviai galėtų stovėti sausi. Atsidėkodama Geerlofui už jo pastangas, boulingo asociacija jo vardu pavadino boulingo aikšteles. Geerlofas nusprendė nebedirbti. Priežastis iškelti jį į dienos šviesą ir taip padėkoti už jo pastangas klubo labui. Geerlofo atsisakė Jurgenas Schiphorstas iš Borne Sport, nes jis “atliko neįtikėtinai gerą darbą”.

Jacobus Smid

Jacobusas yra savanoris, aktyviai dirbantis kaimynų ir ukrainiečių autobuso labui. Jacobusas, be kita ko, ėmėsi samdyti vairuotojus autobusui, kuris veža ukrainiečius iš Azelo į Borne ir atgal. Iš viso Jacobusas ir jo kolegos šią kelionę jau atliko 22 000 kartų. Be to, Jacobusas dažnai padeda, kai sugenda kitas vairuotojas. “Oi, tada aš galiu va”, – dažnai girdi jį sakant kolegos, kai klausia, ar jis yra laisvas. Jacobus užtikrina ryšį vairuotojų grupėje ir yra iš dalies atsakingas už kalėdinį paketą.

Ria Klein Koerkamp

Kiekvienoje savivaldybėje taip pat įteikiamas žaliojo savanorio apdovanojimas. Jis ypač skirtas savanoriams, kurie dirba ekologiškesnio Overeiselio labui.

Ria yra Zwanenhofo savanorė. Ria mėgsta prižiūrėti savo daržovių ir prieskoninių žolelių sodą, kuris yra didelio Zwanenhofo sodo dalis. Ria tai daro jau labai seniai, gerais ir nelabai gerais Zwanenhofo laikais Ria visada buvo ir yra čia. Ria turi tiek daug aistros gamtai plačiąja šio žodžio prasme, taip pat didžiulę aistrą Zwanenhofui. Dėl savo ilgametės patirties ji turi daug žinių ir žino, kaip prižiūrėti visus želdinius. Be to, ji moka gražiai pasidalyti visomis savo žiniomis su kolegomis. Rios dėka sodas, žaluma aplink Zwanenhofą išliko graži net ir tada, kai 2019-2021 m. laikotarpiu Zwanenhofas kurį laiką neveikė.

Neįkainojama vertė

Savanoriai yra neįkainojama gražios gyvenamosios aplinkos, kurioje kiekvienas gali dalyvauti, vertybė. Spaudimas savanoriams vis didėja. Organizacijos tikisi, kad esami savanoriai vis dažniau išeis iš darbo dėl laiko stokos, senatvės ir besikeičiančios šeiminės padėties, o naujai priimamų savanorių skaičius nesikeičia. Dėl to savanorišką veiklą reikia pritaikyti ir pereiti prie lankstesnės, profesionalesnės ir įvairesnės praktikos. Todėl Overeiselio provincija kartu su specialistais ir organizacijomis aktyviai siekia remti ir skatinti savanorišką veiklą Overeiselio provincijoje.