Naujienos

Didelis greitis: tiriamos dvi stoties vietos Leiria

Dabartinės Oeste linijos geležinkelio stoties, esančios Leiria-Gare, perkvalifikavimas arba naujos stoties statyba Barosoje – tai dvi alternatyvos, kaip įrengti greitojo geležinkelio linijos stotį Leiria savivaldybėje.

Šį pirmadienį “Infraestruturas de Portugal” pristatė šias alternatyvas susitikime, kuriame dalyvavo miesto tarybos vykdomoji valdžia, kai kurių partijų, turinčių vietų savivaldybės asamblėjoje, atstovai, parapijų tarybų ir sąjungų atstovai ir pirmininkai, Acilis, Nerlei ir Leiria politechnikos mokyklos pirmininkai.

Susitikimo tikslas buvo informuoti apie darbą, atliekamą siekiant nustatyti greitojo geležinkelio linijos tarp Soure ir Carregado maršrutą, kuriame yra tik viena stotelė, būtent Leiria.

Susitikime buvo aptarti kiekvieno iš variantų privalumai ir trūkumai, kurie dar turės būti pateikti poveikio aplinkai tyrimui, su atitinkamu viešųjų konsultacijų laikotarpiu, nes abiem atvejais kalbama apie bendras greitosios ir vakarinės linijos stotis.

Dabartinės stoties atveju vienas iš teigiamų aspektų bus jos indėlis į rajono atgaivinimą ir jos artumas miestui, tačiau šis sprendimas stipriai paveiks esamus pastatus, taip pat pailgės kelionės laikas ir padidės aplinkosaugos apribojimai.

Barozos atveju tai sprendimas, kuris turės didesnį poveikį regionui, tačiau reiškia, kad reikia parengti sprendimus, kurie užtikrintų veiksmingą susisiekimą su miestu ne tik greitojo traukinio, bet ir Vakarų linijos, kuri naudotųsi ta pačia stotimi, atžvilgiu.

Susitikimą organizavo savivaldybė, įgyvendindama savo strategiją įtraukti vietos bendruomenės atstovus į diskusijas dėl didžiausią poveikį savivaldybei darančių klausimų, ir buvo surinkta nemažai nuomonių, į kurias bus atsižvelgta atliekant darbus.

Susitikime meras Gonçalo Lopesas pabrėžė šio dalyvavimo proceso svarbą, atsižvelgdamas į greitojo geležinkelio poveikį regiono ateičiai.

Posėdyje IP viceprezidentas Carlosas Fernandesas sakė, kad lygiagrečiai su greitojo geležinkelio linija bus modernizuojama vakarinė linija tarp Caldas da Rainha ir Louriçal, į kurią numatoma investuoti 300 mln. eurų.

Baigus tiesti Lisabonos-Porto greitojo susisiekimo liniją, Leiria miestas bus vos per 40 minučių nuo Lisabonos ir per 50 minučių nuo Porto, todėl kelionė traukiniu į Lisaboną truks dvi valandas ir trisdešimt minučių, o į Porto – dvi valandas ir septynias minutes.

Naujoji greitoji linija užtikrins susisiekimą tarp Lisabonos ir Porto vos per valandą ir 15 minučių (tiesioginiu maršrutu), kasdien bus siūloma 60 reisų, ir manoma, kad kartu su Šiaurine linija bus aptarnaujama 16 mln. keleivių.