Naujienos

Finalas su timpanais ir trimitais

Während der Darbietungen der Bigband liefen im Hintergrund Szenen aus den vergangenen Partnerschaftsjahren. Fotos: Gerd Cosse

Jubiliejiniai metai “40 metų miestų partnerystės Rheine – Borne” buvo šventiškai užbaigti šventiniu renginiu Borner Kulturhaus.

Borne/Rheine. Jubiliejiniai metai “40 metų miestų partnerystės Rheine – Borne” penktadienį tiesiogine to žodžio prasme baigėsi puikiu šventiniu vakaru kultūros centre Borne. Borne r partnerių komitetas buvo pasitelkęs “Bigband 89”, kuris programai suteikė gražią aplinką ir svinguojantį skambesį. Į renginį su 50 narių ir svečių atvyko Rheine miesto dvynių asociacija. Visus pasisakymus vienijo supratimas, kad abiejų miestų ryšiai sustiprėjo daugelyje sričių, tačiau ateityje juos taip pat reikėtų plėsti.

Renginys prasidėjo septynių minučių trukmės filmuku, kuriame apibendrinti jubiliejinių metų įvykiai. Gerd Cosse užfiksavo daugybę susitikimų ir pasirūpino muzikiniu akompanimentu. Tai buvo sėkminga įžanga į tolesnę programą.

Renginį vedė Dennis Witt.

Vėliau vakarą elegantiškai vedė Denisas Vitas, meteorologas ir orų pranešėjas Nyderlandų televizijoje. Ir jau pačioje pradžioje jis rado tinkamą palyginimą temai: “Klimatas ir orai taip pat nežino ribų”.

Bornes meras Janas Pierikas

Bornes Meras Janas Pierikas pasisakė už tinklų plėtrą Euregio regione, kuris taip pat buvo svarbi ekonomikos sritis. “Viltys, kurias įkūrėjai puoselėjo pasirašydami partnerystės sutartį, pasitvirtino su kaupu.

Rheines mero pavaduotojas Fabilanas Lenzas.

Mūsų abiejų miestų ryšiai, ryšiai tarp žmonių Borne ir Rheine, tapo vis stabilesni, patikimesni ir artimesni. Esame partneriai be sienų”, – sakė Rheine miesto mero pavaduotojas Fabianas Lenzas.

Christophas Almeringas (antras iš dešinės) nedideliame diskusijų rate su Fabianu Lenzu (dešinėje), Denisu Wittu ir Janu Pieriku.

Euregio vykdomasis direktorius Christophas Almeringas pabrėžė kitais metais vyksiančių Europos Parlamento rinkimų svarbą. Jis apibūdino Europos Sąjungą kaip “didžiausią žmonijos taikos projektą”. 2024 m. Europos Parlamento rinkimai yra apie “sienas, kurios ne skiria, o jungia”, – sakė Almeringas interviu su Denisu Wiltu.

Benno Lucas

“Šiandien taip pat galvojame apie draugystės ir darnaus bendradarbiavimo ryšius, kuriuos sukūrėme per daugelį metų”, – sakė Benno Lucasas, laikinasis Borner Partnerių komiteto pirmininkas. Kartu pasiekėme daug neįtikėtinų laimėjimų. Abipusis dėkingumas apima ir dalyvavimą atminimo renginiuose, pavyzdžiui, nacių pogromų Vokietijoje įvykių minėjime ir Rheinenser dalyvavimą gegužės mėnesį minint Išlaisvinimo dieną. Sudėtingais laikais išryškėja tikra draugystė ir solidarumas, “ir mes didžiuojamės, kad palaikėme vieni kitus per sunkumus”.

Reinerio Wellmanno pokalbis su vedėju Denisu Wittu.

Reineris Wellmannas, miestų partnerystės asociacijos Rheine pirmininkas, prisiminė daugybę bendrų susitikimų. Vienas iš ypatingų projektų neabejotinai buvo “Vriendenweg” – dviračių takas, jungiantis Rheine ir Borne dviem skirtingais maršrutais. Šis maršrutas tapo labai populiarus, o atsiliepimai apie jį buvo labai geri. Susisiekimas su Borne yra itin gyvas. “Tokia mūsų patirtis: miestų partnerystės programos yra pačios gyvybingiausios, kai jas organizuoja patys gyventojai”, – sakė Rheinenser.

Tai patvirtino ir Borner komiteto pirmininkas Gertjanas Rozendoomas (kairėje). “Būtent žmonių tarpusavio ryšiai pripildo miestų dvynių projektus gyvybės. Jis paragino jubiliejų išnaudoti kaip galimybę toliau stiprinti bendradarbiavimą su nauja energija ir priimti iššūkius.

O dėl pirmųjų projektų buvo apsispręsta šventinio vakaro metu: Gruodžio 10 d. didesnė senjorų grupė iš Borne apsilankys Švento Mikalojaus turguje Rheine ir užmegs tolesnius ryšius su Rheiner senjorų grupėmis.

Benno Lucasas (dešinėje) buvo paruošęs mažą staigmeną Clemensui Schöpkeriui. Jis įteikė B. Schöpkeriui didelę gėlių puokštę ir nuoširdžiai jį pasveikino. Šiais metais B. Šöpkeris buvo pagerbtas miesto piliečių apdovanojimu Rheine už dešimtmečius trukusį darbą miesto susigiminiavusių miestų asociacijos valdyboje.

Ir galiausiai tostas už miesto susigiminiavimą Borne-Rheine…