Naujienos

Svečiai ir šeimininkai nutilo iš nuostabos

Bernburgjis ir Rheinenser per bendrą ekskursiją po Emsštatą

Įprastai miestų partnerystės asociacijų susitikimai skirti intensyviam keitimuisi idėjomis. Iš tikrųjų ne kitaip yra ir Bernburg (Zalė) ir Rheine (Emsas) partnerystės atveju.

Tačiau šiandien abi pusės daugiausia tylėjo iš entuziazmo.

Miestų susigiminiavusių asociacijų valdyba taip pat buvo parengusi išsamią programą antrajai partnerių iš Bernburg vizito dienai.

Ryte jie vyko į Falkenhofą. Čia muziejaus darbuotojas Oliveris Rasas (Oliver Raß) vedžiojo svečius po parodą “100(0) druskos metų iš Rheine”. Šioje parodoje daugiausia dėmesio skiriama žmonėms, kurie gamino druską ir pelnėsi iš druskos prekybos. Ekskursijos metu supažindinama su drąsiais svajotojais, aristokratais ekspertais, užsispyrusiais kryžiuočiais, tyrinėtoju ir fotografu, taip pat su prieškarinės įmonės darbo pasauliu, kuris, žvelgiant iš šiandienos pozicijų, yra neįprastas.

Parodai buvo “iškelta į dienos šviesą” daugybė aktų, žemėlapių, planų, dokumentų ir nuotraukų, kurie retai arba niekada anksčiau nebuvo pristatyti visuomenei. Tarp jų – tokie svarbiausi dokumentai kaip Miunsterio druskos įmonės (Münstersche Salinensozietät) steigimo sutartis su kilmingų investuotojų parašais ir antspaudais bei keli XVII a. pradžios pergamentiniai dokumentai, kuriuose taip pat aiškiai matyti politiniai ir ekonominiai interesai, susiję su prekyba druska.

Ankstyvą popietę ekskursiją perėmė mero pavaduotojas ir statybos komiteto pirmininkas Karlas-Heinzas Braueris (Karl-Heinz Brauer). Pirmiausia ekskursija vyko į teritoriją palei Mittelstrasse gatvę. Čia Braueris papasakojo apie teritorijos administracijos kareivinių teritorijos plėtrą į būsimus gyvenamuosius namus Europaviertel. Ekskursija tęsėsi į Eschendorfer Aue, kur buvusios oro pajėgų kareivinės vos atpažįstamos. Pastaraisiais metais čia tiesiog šauniai iškilo namas po namo. Šios plėtros greitis taip pat nustebino svečius ir šeimininkus.

Ir Bernburg, ir Rheinebuvo sužavėti, kai turėjo galimybę apsilankyti naujame kombinuotame baseine “Aqua Reni”. Jis dar neatidarytas ir tikimasi, kad po kelių mėnesių bus atidarytas.

Tačiau jau dabar, ekskursijos su Verena Reimann ir Marceliu Brüggemeyeriu iš Rheiner Bädern metu, buvo galima susidaryti įspūdį, koks puikus bus Rheine “švyturio projektas”.