Naujienos

Barbės efektas?

Flamingų palikuonys po 14 metų vėl NaturZoo

Rožiniai laikai NaturZoo Rheine: Po 14 metų pertraukos šiomis dienomis išsirito trys flamingų jaunikliai – ir galbūt jų bus dar keletas.

Nuo devintojo dešimtmečio pradžios flamingai buvo patikima veisimosi kolonija Gamtos zoologijos sode. Nuoseklumą ir gerus veisimo rezultatus ekspertai laikė nuostabiais. Lygiai taip pat pavyzdinėmis pripažintos ir laikymo bei priežiūros sąlygos. 2008 m. įvyko paskutinis sėkmingas veisimas.

Nuo to laiko flamingai praktiškai nustojo veistis. Vis dar vyko poravimasis, tačiau nebuvo statomi lizdai ir net nededami kiaušiniai bei nevedami jaunikliai.

Šios veisimosi pertraukos priežasčių buvo ieškoma visomis kryptimis, tačiau jų nebuvo rasta. Buvo tikrinamas ir keičiamas maitinimas, tačiau nesėkmingai. Buvo ruošiamos lizdavietės, bet paukščiai nesidomėjo. Visų 89 paukščių lytis buvo genetiškai nustatyta paėmus plunksnų mėginius – iš tikrųjų idealus rezultatas buvo tas, kad kolonijoje buvo tiek pat patelių, kiek ir patinų.

Šiais metais nuo pat pradžių nebuvo jokių galimybių atnaujinti veisimąsi: Po to, kai pavasarį vienai gervių buvo nustatytas paukščių gripas, jų uždarymas patalpose ir kelis kartus gaudymas, kad būtų paimti mėginiai populiacijos kontrolei, buvo laikomi dideliais trukdžiais gyvūnams.

Tačiau vasarą kolonija pasirodė esanti geros poravimosi nuotaikos, o rugpjūtį kelios poros spontaniškai pastatė lizdus ir padėjo kiaušinius. Jos pasirinko gerai nuo pašalinių akių apsaugotą vietą tarp krūmų. Per trumpą laiką prie jų prisijungė daugiau porų, ir, kiek buvo galima pastebėti, perėjo mažiausiai 10 porų.

Po 28 dienų inkubacijos maždaug prieš savaitę išsirito pirmieji jaunikliai. Du iš jų jau paliko iš žemių padarytą lizdo kūgį ir yra vedžiojami tėvų po aptvarą. Daugelis porų vis dar peri, ir, nepaisant pažengusio metų laiko, yra didelė tikimybė, kad išsiris ir bus užauginta daugiau jauniklių.

Kas paskatino šiemet atnaujinti veisimąsi? Žinoma, kad flamingai yra “jautrūs orams”: Gana lietinga vasara gali būti stimuliuojanti labiau nei per ilga sausra. O gal vis dėlto “Barbė” sukėlė rožinę bangą, ant kurios plaukė ir flamingai?

Tai ir liks paslaptimi – tačiau NaturZoo džiaugiasi, kad šių ypatingų paukščių veisimas vėl prasidėjo.