Naujienos

Pagerbti su Trakai susigiminiavusio miesto “krikštatėviai”

Nijolé Miskinyté und Jonas Kriauciunas wurden voin Reiner Wellmann (m.) geehrt.

Nijolė Miškinytė ir Jonas Kriaučiūnas iš Lietuvos atsisveikina Bentlage vienuolyne vykusioje ceremonijoje

Rheine/Trakai. “Šiandien susirinkome neeiline proga. Mūsų svečiai iš Lietuvos buvo, taip sakant, krikštatėviai, pradedant miestų dvynių bendradarbiavimą su Trakai.” Šiuos padėkos žodžius šiandien Bentlage vienuolyno bendrabutyje pasakė miestų partnerystės asociacijos pirmininkas Reineris Wellmannas.

Už nuopelnus abiejų miestų partnerystei šventinėje aplinkoje buvo pagerbti buvęs Trakaimeras Jonas Kriaučiūnas ir vertėja Nijolė Miškinytė. Puikų muzikinį foną ceremonijai kūrė Olga Kachan ir Rustem Sakhabiev (abu fleita) bei Andreas Merk (fortepijonas) iš savivaldybės muzikos mokyklos.

Valdyba svarstė, ar tiesiog leisti baigti 30 metų trukusį, kartais labai intensyvų bendradarbiavimą. Juk Nijolė Miškinytė ir Jonas Kriaučiūnas jau kurį laiką buvo pasitraukę iš partnerystės. Tinklalapyje Trakai prasidėjo nauja santykių su Rheine era.

“Nusprendėme pakviesti Nijolę ir Joną savaitgaliui į Rheine ir tinkamai juos palydėti”.

Per tris dešimtmečius, sako jis, ne tik užsimezgė asmeniniai ryšiai, iš kurių išsirutuliojo ilgalaikiai intymūs santykiai, o kai kuriais atvejais ir draugystė visam gyvenimui.

Kai dešimtojo dešimtmečio pradžioje buvo užmegzti ryšiai, tai buvo labai įdomus šiuolaikinės istorijos laikotarpis, Wellmannas priminė susirinkusiesiems miestų dvynių tarp Rheine ir Trakai pradžią. Buvo kritusi geležinė uždanga ir daugelis buvusios Sovietų Sąjungos šalių siekė nepriklausomybės. “Žvelgiant iš istorinės perspektyvos, mes labai atidžiai sekėme, kaip Baltijos šalys atsiskyrė, o šalys su pasididžiavimu ir didele energija kūrė savo nepriklausomybę.”

Šiandien, sakė jis, vėl gyvename ypatingoje epochoje. Europoje siaučia karas, o draugai iš Lietuvos yra vos už kelių šimtų kilometrų nuo karo Ukrainoje. “Todėl pasaulio įvykius Lietuvoje ir aplink ją stebime iš visai kitos perspektyvos. Ir mes jaučiamės kartu su jumis ir stovime jūsų pusėje”.

Mero pavaduotojas Fabianas Lenzas perdavė miesto padėką, kol buvęs miesto atstovas spaudai Berndas Weberis išsamioje iškilmingoje kalboje paminėjo ypatingus Rheine ir Trakai ryšius bei didelius abiejų apdovanotųjų nuopelnus.

(Išsamią partnerystės su Trakai ir apdovanotųjų nuopelnų apžvalgą paskelbsime rytoj).