Naujienos

“Atmintis – tai budrumas dėl ateities”.

Ekskursija po memorialą nacių aukoms atminti Rheine-Mesum 2023 m. rugsėjo 2 d.

Rugsėjo 2 d., šeštadienį, Günteris ir Magda Achterkampai surengs ekskursiją po nacių aukų atminimo vietą Rheine-Mesume. Daugiausia dėmesio bus skiriama 2011 m. Rheine miesto ir VDK-Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge NRW atstatytai memorialinei, atminimo ir laidojimo vietai, skirtai 1933-1945 m. nacionalsocializmo karo ir tironijos aukoms, esančiai katalikų Švento Jono Krikštytojo parapijos senosiose kapinėse prie senosios bažnyčios Rheine-Mesume.

Pateikiamos ištirtos 8 tautų nacių priverstinio darbo aukų biografijos, 20 palaidotų priverstinių darbininkų kūdikių ir mažamečių vaikų iš tekstilės fabrikų “W. Gröning” ir “H. Kettelhack Mesum”, taip pat eutanazijos aukų per Hitlerio T4 akciją, nužudytų ligonių ir neįgaliųjų iš Rheine ir Šteinfurto apskrities biografijos. Be to, bus perteikta vokiečių ir olandų aukų iš nacių priverstinio darbo stovyklos Mesum Dorf 304, šiandien Nasigerstr. iš Mesumer NS-Entwässerungs- und Bodenverbesserungs-genossenschaft, kurie, rizikuodami savo gyvybe, kaip priverstiniai darbininkai buvo naudojami “Mesumer Mark” rekultivacijai, kapų atstatymo eiga.

Visus suinteresuotus asmenis maloniai kviečiame dalyvauti nemokamoje ekskursijoje. Išankstinė registracija nebūtina.

Vieta:

Atminimo vieta, memorialas ir kapavietė Alter Friedhof-Alte Kirche- in Rheine-Mesum , Alte Kirchstr. 25, 48432 Rheine-Mesum

Laikas:

16.00-17.00 val.

Organizatorius: Šv:

Günteris ir Magda Achterkampai pilietinio aktyvumo mieste Rheine su partneriais ir rėmėjais bei bendradarbiaujant su Gegen Vergessen für Demokratie e.V. Berlin, Geschichtsort Villa ten Hompel Münster, Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V. NRW Essen/ Münster ir Švento Jono Krikštytojo parapija Rheine-Mesum.

Kontaktai pasiteirauti: 05975/93777 arba mieste Rheine 05971/ 939-222.

Nuotrauka: Günter Achterkamp