Naujienos

185 šeimos nuosavybės metai – dovana Falkenhofo muziejui

Abbildung: Das Gruppenbild, aufgenommen anlässlich der Schenkung, zeigt von links nach rechts: Dr. Ludger Schilgen, Ulrich Bauer, Gabriele Holder, Dr. Peter Lüttmann, Ines Schilgen, Dr. Mechthild Beilmann-Schöner, Dirik Schilgen und Helmut Lechte. Foto: Pressestelle der Stadt Rheine, Michaela Hövelmann

Falkenhofo muziejuje Rheine įvyko ypatingas šeimos susitikimas: Šilgenų šeimos nariai iš Berlyno, Miunsterio ir Heidelbergo susirinko kartu, kad patikėtų dovaną miesto muziejams: Jie atsivežė paveikslą ir fotelį, kuriuos šeima nepertraukiamai puoselėjo 185 metus. Susisiekimą su muziejumi suorganizavo Muziejų fondo pirmininkas Helmutas Lichtė (Helmut Lechte) Rheine, kuris kartu su miesto meru daktaru Peteriu Liutmannu (Peter Lüttmann) ir muziejaus direktore daktare Mechthild Beilmann-Šöner (Mechthild Beilmann-Schöner) su džiaugsmu priėmė dovaną.

Šios dienos dėmesio centre buvo 1837 m. paveikslas, kurį sukūrė žinomas dailininkas Carlas Weddige, gimęs 1815 m. Rheine. Siekdamas įgyti tvirtą meninį išsilavinimą, Weddige jau būdamas 18 metų paliko gimtąjį miestą ir iš pradžių studijavo Diuseldorfo dailės akademijoje, o po kelių kelionių visam laikui apsigyveno Amsterdame kaip laisvai samdomas dailininkas. Tačiau visą gyvenimą jis palaikė ryšius su gimtuoju miestu, nes Emsštate gyveno daug jo giminaičių. 1837 m. nutapęs žanrinę sceną, vaizduojančią jaukų močiutės ir jos anūkės susitikimą, jis pirmą kartą pabandė nutapyti žanrinę tapybą, t. y. perteikti kasdienę sceną. Aplinką jis pavaizdavo labai detaliai, todėl net ir šiandieniniai paveikslo žiūrovai gali pasinerti į praėjusius laikus, kai kambario apstatymui buvo būdingas verpimo ratelis ir ritė, varinis arbatinukas ir aukštas fotelis – tas pats fotelis, kuris dabar taip pat perduotas Falkenhofo muziejui. O kaip žanrinio paveikslo “modelius” Carlas Weddige naudojo du tuo metu jam gerai pažįstamus žmones: savo prosenelę Mariją Teodorą Schilgen ir jos anūkę Mathildą Sträter.

Helmutas Lechte taip pat atkreipė dėmesį į nuorodas į Rheine miesto istoriją. Jis priminė teisininką daktarą Johannesą Schilgeną, kuris XVIII a. kelis kartus buvo renkamas miesto burmistru, ir tris šeimos kartas, kurios apie 1800/1850 m. kaip medicinos tarnautojai atliko svarbų vaidmenį teikiant gyventojams sveikatos priežiūros paslaugas. Tarp jų buvo ir Karlas Frydrichas Šilgenas, paveiksle pavaizduotos senolės vyras. Miesto meras Peteris Lüttmannas ypatingai padėkojo už pasitikėjimą muziejumi ir paaiškino, kad nuo šiol Falkenhofo muziejus bus atsakingas už šių dviejų objektų išsaugojimą ir konservavimą, taip pat už tai, kad dovanos būtų prieinamos visuomenei rengiant pristatymus, ekskursijas ir edukacines programas mokykloms. Šiuo metu paveikslą galima apžiūrėti Falkenhofo muziejaus pirmajame aukšte esančiame kabinete, kur jis eksponuojamas kartu su keliais kitais Weddige paveikslais ir “Albumu Rheinense”. Pirmiausia fotelį reikia restauruoti, kad jis būtų tinkamas eksponuoti parodos kolekcijoje.