Naujienos

Mažos aukos turi didelį poveikį

Miestų porinių projektų asociacija Rheine taiko naują požiūrį į pagalbą Ukrainai

Rheine. “Begalinį Ukrainos žmonių dėkingumą galima pajusti kiekviename telefono skambutyje, kiekviename elektroniniame laiške!” Irina Lebsack su dideliu entuziazmu pasakoja apie savo patirtį su projekto partneriais.

Nuo pat karo pradžios miestų partnerystės skatinimo asociacija dalyvavo pagalbos Ukrainai projekte. Iš aukų buvo skirta apie 80 000 eurų, kurie buvo skirti pagalbos pervežimams į Ivano Frankivską, Zaporožę ir kitus nuo karo nukentėjusius miestus. Daugiausia dėkingų gavėjų sulaukė vaistai, avariniai generatoriai ir kvėpavimo kaukės.

Jau keletą mėnesių asociacija laikosi naujo požiūrio – taip pat ir dėl sumažėjusio aukų skaičiaus. Trys projektai remiami mažesnėmis sumomis po 500 eurų. “Tai ir materialinė pagalba, ir ženklas, kad solidarizuojamės su žmonėmis Ukrainoje ir džiaugiamės galėdami jiems padėti”, – sako Winfriedas Hülsbuschas iš Caritas vaikų namų vadovybės.

Irina Lebsack ir Winfriedas Hülsbuschas džiaugtųsi sulaukę tolesnės paramos.

Irina Lebsack yra gimusi Ukrainoje, tačiau jau dvylika metų gyvena Rheine. Caritas darbuotoja yra ukrainiečių ir rusų kalbų vertėja. Ji informuoja apie tris projektus, kurie remiami iš Rheine.

Nikolajeve (Mykolajive), pietų Ukrainos mieste (prieš karą jame gyveno apie 480 000 gyventojų), remiama įstaiga vaikams su fizine negalia. Tuo tarpu šiuose namuose globojami ir iš tiesioginio karo zonos pabėgusių tėvų kūdikiai. “Net patiems mažiausiems vaikams diagnozuojamos traumos, kurios lydės juos visą likusį gyvenimą”, – iš pranešimų iš Nikolajevo žino Irina. Kadangi įprastinė psichosocialinė terapija tokiems mažiems vaikams dar nėra veiksminga, dvejų-penkerių metų vaikais rūpinamasi taikant į vaikus orientuotą terapiją, pavyzdžiui, tapybą, dainavimą, šokius ir muzikavimą. Už Rheine gautas aukas buvo nupirkti tapybos reikmenys, paprasti muzikos instrumentai ir kitos medžiagos. Be to, du pervedimai po 500 eurų buvo panaudoti baldams įsigyti.

Penkerių-dvylikos metų pabėgėlių vaikus, taip pat “paauglius” remia dvi iniciatyvos Odesoje, taip pat Ukrainos pietuose. Daug žmonių ten pabėgo iš artimiausių karo zonų, tokių kaip Charkovas ar Zaporožė. “Kartais jie su savimi neturi net to pravardžiuojamo plastikinio maišelio. Jie neturi nieko”, – sako Irina.

Čia, dviejose įstaigose, vaikai gauna psichologinę pagalbą arba dalyvauja veiksmų programose. “Šiuo metu kai kurie iš jų yra atostogų stovykloje kaime, toli nuo karo veiksmų, kad galėtų patirti kelias dienas be oro pavojaus signalų ar buvimo bunkeriuose.

Šiose įstaigose dalyvauja ne tik jaunesni žmonės, bet ir vyresnio amžiaus žmonės iš apylinkių. Jie moko vaikus ukrainietiškų dainų ir šokių.

Sunkią traumą patyrusiems vaikams ir jaunuoliams dirba psichologai. Juos reikia finansuoti. Tam labai padeda ir Rheine aukojamos lėšos. Taip pat veikia savotiškas “maisto bankas”, kuriame pagyvenę žmonės gali gauti maisto ir vaistų. Jie taip pat vežami į aplinkinius kaimus. Pagyvenę žmonės iš baimės neišeitų iš namų ir yra priklausomi nuo pagalbos iš išorės.

“Trys įstaigos tiksliai registruoja kiekvieną išleistą eurą ir siunčia mums sąskaitas, kad mes tiksliai žinotume, kur nueina pinigai”, – Irina Lebsack ir Winfriedas Hülsbuschas džiaugiasi šia konkrečia Dvynių asociacijos parama.

Siekdama užtikrinti, kad Miestų dvynių asociacija ir toliau galėtų remti šiuos tris projektus, ji prašo į sąskaitą pervesti piniginių aukų: Hübschausko draugija kviečia į sąskaitą: IBAN DE 65 4035 0005 0000 0642 53 su raktažodžiu “Hilfe für die Ukraine”, esančią Stadtsparkasse Rheine. Aukų kvitai bus išduodami paprašius. www.friendsineurope.com