Naujienos

Sūrūs meno kūriniai

Įklijuokite istoriją! Ekskursija po pilis ir rūmus

Kiekvienas, šiais laikais pažvelgęs į Falkenhofo liftą ar Salzsiedehauso fasadą, iš pradžių nustemba. Tačiau tai tikri meno kūriniai, kurie čia buvo sukurti.

Menininkų duetas Davidas Mannsteinas ir Maria Vill prie mūsų regiono pilių ir rūmų pritvirtina namų aukštį siekiančius nuotraukų koliažus. Motyvai meniškai vizualizuoja atitinkamos vietos istoriją. Kūrimas vyksta bendradarbiaujant su savininkais ir gyventojais. Projektas Miunsterlando regione bus įgyvendintas 2023 m. vasarą, gavus Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės regioninės kultūros politikos finansavimą.

Sūrūs debesys – menininkų idėja:

Tai, kas iš pirmo žvilgsnio atrodo kaip debesis, atidžiau įsižiūrėjus pasirodo esanti struktūra iš druskos kristalų. Kaip aliuzija į dieviškąją dovaną, jis tampa objektu tarp dangaus ir žemės. Paveiksle žaidžiama su debesų lengvumu, kurie, labiau sfera nei daiktas, atrodo tarsi pakibę ant žemės, ir druskos sunkumu, kurią iš žemės gelmių tenka iškelti su didele jėga ir pastangomis.

Nepaisant jų priešpriešos, jie vis dėlto yra glaudžiai susiję: sūryme esantis vanduo išgaruoja, virsta debesimis ir palieka mums druską. Galiausiai druskos ir debesų spalvingumas pagrįstas tuo pačiu poveikiu: šviesa lūžta nuo iš tikrųjų bespalvių, skaidrių molekulių, ir, susiliejus visoms spalvoms, abi mums atrodo baltos.

Druskos virykloje buvo sukurtas Davido Mannsteino kūrinys, liudijantis apie druskos gavybos sunkumus.

Ant savotiško fotopopieriaus sukurtus ir suklijuotus meno kūrinius galima pamatyti iki rudens. Vėliau jie vėl bus nuvalyti aukšto slėgio valikliu.

100(0) metų druskai iš Rheine -Jubiliejus

Šią vasarą Rheine miestelis švenčia ypatingą jubiliejų, skirtą paminėti svarbią druskos gamybos tradiciją Emso miestelyje. Šimtmečius Rheine-Bentlage esanti druskos gamykla Miunsterlando gyventojams tiekė gyvybiškai svarbų ir skanų “baltąjį auksą”.

Tiksli druskos gamybos pradžia yra neaiški. Iš pradžių Rheine turėjo būti švenčiamas tūkstantmetis, tačiau ruošiantis renginiams istorikas nustatė, kad iki šiol perduodama 1022/1023 m. data neatlaiko šiuolaikinio tyrimo. Tačiau neabejotina, kad druskų gamyklos teritorija ir pastatai į Rheine miesto rankas pateko lygiai prieš šimtą metų. Todėl jubiliejiniais metais šios ir kitos įdomios temos, susijusios su druskų gamyklos istorija, bus toliau tyrinėjamos.

Nuo birželio 18 d. iki rugpjūčio 20 d. kiekvieną sekmadienio popietę nuo 14.30 iki 17.30 val. bus galima aplankyti technikos paminklą druskos virimo ceche, parodomąjį virimo katilą ir druskos dirbtuves: Lankytojų laukia dalyvavimo programos, ekskursijos, ekskursijos su gidu ir paskaitos. Nuo rugsėjo 10 d. Falkenhofo muziejuje bus atidaryta kultūros istorijos paroda, skirta druskų gamyklos istorijai. Taip pat rudenį draugų iniciatyva bus išleistas naujas knygos leidinys su dabartiniais tyrimų rezultatais.