Naujienos

Gyvenantys namuose, kuriems reikia priežiūros

“Caritas” būsto konsultacijos suteikia svarbios informacijos

Rheine/Šteinfurto rajonas. cpr. ponas M. serga Parkinsono liga. Iki šiol šia liga sirgdamas jis galėjo gana gerai vaikščioti, tačiau jau kurį laiką pastebėjo, kad darosi vis netvirtesnis ir vis dažniau suklumpa. Du laipteliai prie namo ir mažas vonios kambarys su aukštu dušu dabar kelia vis daugiau problemų. Jei jis nori likti gyventi bute kartu su žmona, jį teks iš dalies pertvarkyti, kad būtų pritaikytas slaugai. Su tokia situacija susiduria ne tik Parkinsono liga sergantys žmonės; daugelis kitų ligų taip pat riboja gebėjimą vaikščioti ir judėti.

Ponas ir ponia M. kreipėsi į Elisabeth Nagelschmidt iš Caritas būsto konsultacijų tarnybos Rheine, prašydami patarimo ir paramos. Būsto konsultantė aplankė porą namuose ir aptarė galimus sprendimus. “Taip pertvarkant butą ypač svarbu sukurti pakankamai erdvės judėjimui ir viską padaryti kuo mažiau kliūčių”, – aiškina Elisabeth Nagelschmidt. Net ir nedideliuose kambariuose pakankamai erdvės galima sukurti sumaniai perskirsčius patalpas. Konsultacijų metu aptariamas individualus sprendimas, nes kiekvienas butas yra skirtingas ir kiekvienam fiziniam apribojimui gali prireikti specifinių pritaikymo priemonių. Kartais reikia atlikti sudėtingą pertvarkymą, o kartais pakanka pagalbinių priemonių, pavyzdžiui, keltuvo voniai arba kilnojamosios rampos įėjimui į namą. Šias pagalbines priemones gali paskolinti ligonių kasos. Konsultuodamas Caritas būsto konsultantas parengia priežiūrai tinkamo vonios kambario pertvarkymo eskizus, pataria, kaip finansuoti pertvarkymo priemones, ir padeda bendrauti su valdžios institucijomis bei prekybininkais. Būtinas pertvarkymo priemones subsidijuoja ilgalaikės priežiūros draudimas, skirdamas iki 4000 eurų, jei yra ilgalaikės priežiūros laipsnis. Maždaug 80 proc. vyresnio amžiaus žmonių, kuriems reikalinga priežiūra, namuose prižiūri ir slaugo giminaičiai. Taigi šeimos slaugytojai labai prisideda prie visuomenės gerovės. Dėl šios priežasties labai svarbu, kad namų erdvė būtų tinkamai įrengta priežiūrai ir be kliūčių. Tai gerokai palengvina slaugos reikalingų žmonių priežiūrą.

Caritas būsto konsultavimo tarnyba Rheine yra atsakinga už vakarinę Šteinfurto rajono dalį. Konsultacijos yra nemokamos. Caritas būsto konsultavimo tarnybą Rheine finansiškai remia valstybinės ilgalaikės priežiūros draudimo fondo asociacijos, Rheine miestas ir Šteinfurto rajonas. Daugiau informacijos teiraukitės Caritas būsto konsultavimo tarnybos vyresnio amžiaus žmonėms Elisabeth Nagelschmidt tel. 05971 862-348 arba el. paštu .