Naujienos

“Menas ir paveldas yra svarbūs sąveikos ramsčiai”.

Sofijos Nefės paroda atidaroma senojoje sinagogoje dvynių mieste Borne

Borne/Rheine. Sophia Nefe (Neuenkirchenas) darbais prasidėjo tarptautinis parodų projektas “Regioninė tapyba”, dabar vykstantis Borne. Grupės “Spektrum 88” ir sinagogos kultūros podiume Borne artimiausius kelerius metus abipusiu pagrindu bus eksponuojami regiono menininkų darbai. Projektą taip pat finansuoja Europos Sąjunga.

“Menas ir kultūros paveldas yra svarbūs Nyderlandų ir Vokietijos gyventojų bendravimo Euregio regione ramsčiai”, – aiškina Borner sinagogos fondo pirmininkas Pietas Dijkstra. Jo teigimu, intensyvinant bendrą veiklą šiose srityse, skatinamas abipusis susidomėjimas kultūra ir istorija.

“Egzistuojantis kalbos barjeras tam netrukdo”, – aiškina Arjanas Reinderinkas, kuris Sinagogos fonde yra atsakingas už parodų erdvę. “Šiuo bendradarbiavimu norime užimti vadovaujantį vaidmenį pristatant tapybą Eurege. Kartu turime platų tinklą”, – tęsia Reinderinkas.

Pasak jos, Sofijos Nefės siurrealistinius darbus įkvėpė Maksas Ernstas ir Salvadoras Dali. “Tai atsispindi jos kūryboje”, – sako Reinderink. Pasak jo, labai talentingos jaunos menininkės, Miunsterio dailės akademijos absolventės, kūryba jau dabar pasižymi itin aukšta kokybe. Jis prognozavo, kad po dešimties metų ji bus viena paklausiausių siurrealistų Europoje.

Menininkų asociacijos “Spektrum 88” pirmininkė Martina Schröder šį įsipareigojimą apibūdino kaip nuostabų tarpvalstybinį bendradarbiavimą, kuris pradedamas būtent čia. Sofijos Nefės paroda taip pat yra miestų susigiminiavimo rezultatas Rheine – Borne. Miestų partnerystės asociacija suvedė abi organizacijas ir inicijavo mainus. Už tai ji padėkojo Dvynių asociacijos pirmininko pavaduotojai Irjai Erben.

Sekmadienį Olandijos susigiminiavusiame mieste įvykusiame projekto “Regioninis paveikslas” pradžios renginyje dalyvavo daug svečių iš Rheine ir Borne. Daugelis mielai priėmė organizatorių kvietimą pakeliauti po Sofijos Nefės fantazijos pasaulius. Pati menininkė dėl ligos negalėjo dalyvauti parodos atidaryme.

Sofijos Nefės darbus galima apžiūrėti sinagogoje Borne sekmadieniais nuo 14 iki 17 val. iki gegužės 21 d. Vėliau nuo birželio 4 iki 25 d. sinagogoje savo darbus eksponuos Claudia Cornelissen, taip pat dirbanti “Spektrum 88”. 2024 m. menininkų grupė “Spektrum 88” pakvies menininkus iš Borne ir Tventės regiono eksponuoti parodas Bentlage esančiame Kunstmeisterhauze.