Naujienos

Dešimt savaičių svarbios patirties

Catia Carraco im Architekturbüro Terhechte/Höfker mit Architekt Dirk Terhechte und Bautechniker Samuel Criado im Hintergrund.

Dvi jaunos moksleivės ir studentas iš miesto dvynio Leiria atliko praktiką svetainėje Rheine ir jos apylinkėse.

Rheine/IBBENBÜREN/STEINFURT. Viena iš jų dabar žino, kad pradėjus studijuoti architektūrą išsipildys gyvenimo svajonė. Kita vertus, jos kolega suprato, kad dizainas yra “jo reikalas”, o architektūra – mažiau. O trečioji nori atlikti praktiką architektūros biure savo gimtajame regione Leiria prieš apsispręsdama dėl tolesnių žingsnių sudėtingoje profesijoje. Portugalijos studentai Catia Carraco, Mariana Gomes ir Joel Rodrigues šiuo metu baigia dešimties savaičių trukmės “Erasmus” praktiką, kurią nuo sausio pradžios atliko architektūros biuruose Rheine ir jo apylinkėse. Tai padaryti padėjo miestų partnerystės asociacija Rheine, architektūros biurai Achterkamp und Möller (Šteinfurtas), agn (Ibbenbiurenas) ir Terhechte & Höfker (Rheine), bendradarbiaudami su Escola Secundaria Francisco Rodrigues Lobo (Leiria), taip pat itin svetingi Rheine nuomotojai.”Džiaugiamės, kad šie mainai buvo tokie sėkmingi ir kad mūsų susigiminiavusio miesto jaunimas gavo svarbių postūmių savo ateities karjerai”, – sakė susigiminiavusių miestų asociacijos pirmininkas Reineris Wellmannas (Reiner Wellmann).

“Aš noriu tapti architektu. Ši stažuotė man labai padėjo apsispręsti”, – sako Catia Carraco, kuri Rheine praleido “Terhechte & Höfker” biure. Stažuotė buvo labai vertinga patirtis už jos šalies ribų. Ji giria atmosferą Rheiner architektūros biure: “Visi buvo neįtikėtinai draugiški man ir labai padėjo”. “Buvome maloniai nustebinti, kad ji taip greitai susidorojo su mūsų programine įranga, juk jau turėjo geras bazines žinias”, – sakė daktaras Dirkas Terhechte. Jos projektas buvo palėpės renovacijos Ibbenbiureene vizualizavimas trimačiuose atvaizduose. “Ji tikrai mums padėjo. Galėjome ją panaudoti labai orientuodamiesi į projektą. Ji turėjo puikų pareigos jausmą ir visada pasitikdavo mus su šypsena”, – jauną portugalę gyrė Terhechte. Jos tiesioginis kolega, statybos technikas Samuelis Criado, kuris, būdamas ispanas, galėjo puikiai bendrauti su stažuotoja, apibendrindamas taip pat gyrė merginą: “Tai buvo aukščiausio lygio. Ji labai maloni ir labai darbšti. Labai gerai pavyko”, – sako S. Criado. Catia, kuri, būdama Rheine, pirmą kartą galėjo grožėtis snaigėmis, nori studijuoti Lisabonoje arba Koimbroje.

Joelis Rodriguesas su architektu Christophu Achterkampu.

Joelis Rodriguesas dirbo Achterkamp/Möller biure prie istorinio barokinio pastato Miunsteryje padalijimo į gyvenamąsias patalpas. Tai jam buvo naudinga ir rengiant baigiamąjį darbą Portugalijoje: “Gavau daug įkvėpimo savo projektui. Baigiamajame egzamine pertvarkysiu namą į gyvenamąją erdvę žmonėms – nuo išorės dizaino iki interjero.” “Jis yra labai ramus ir subalansuotas vaikinas”, – sako architektas Christophas Achterkampas. Jis kelis kartus buvo nusivedęs jaunuolį iš Leiria į paskaitas Miunsterio taikomųjų mokslų universitete. Miunsterio architektūros mokykloje (MSA) Achterkampas šiuo metu eina pakaitinio profesoriaus pareigas pastatų statybos srityje. “Stažuotė buvo labai naudinga daugeliu aspektų. Daug ko išmokau”, – apibendrina Rodriguesas, kuris kiekvieną rytą 7 val. autobusu iš Rheine važiuodavo į Burgšteinfurtą. Tačiau per šią stažuotę jis taip pat nusprendė, kad studijuos dizainą, būtent Belas-Artes dailės fakultete Lisabonoje.

Mariana Gomes architektūros biure agn (Ibbenbüren).

“Čia sulaukiau daug pagalbos ir atsakymo į kiekvieną klausimą”, – apibendrina Mariana Gomes, kuri laiką leido agn pagrindiniame biure Ibbenbiureene. Be kita ko, ji savarankiškai dirbo prie auditorijos, skirtos paskaitų salei, taip pat padėjo projektuoti virtuvę vienam universitetui. “Buvo daug galimybių gauti grįžtamąjį ryšį. Čia mane išmokė daug konceptualaus mąstymo”, – džiaugiasi Mariana. Ji taip pat gavo daug įkvėpimo savo egzaminų užduočiai Leiria. Ji kuria tėvų namo dizaino koncepciją. “Tu tikrai atsiųsi mums nuotraukų, kai namas bus baigtas”, – pokalbyje sako Oliveris Langhammeris iš agn vadovybės. Agn komanda davė jai daug patarimų, kaip atlikti užduotį. Be kita ko, ji taip pat pastatė savo egzamino modelį. Ši patirtis įtvirtino jos sprendimą, kad ji pirmiausia nori iš karto po mokyklos kreiptis į architektūros įmonę, kad galėtų ten dirbti konkrečiai ir praktiškai. “Norėčiau specializuotis interjero dizaino srityje”, – tokią išvadą po praktikos padarė Mariana.

Tris simpatiškus jaunuolius iš Leiria dabar keičia kiti trys studentai, kurie iki gegužės pabaigos semsis patirties turizmo, kultūros vadybos ir gastronomijos srityse Rheine. www.friendsineurope.com