Naujienos

“Laisvas laikas, skirtas bendravimui”

Einstimmig erfolgten die Wahlen zum Vorstand. Besonders begrüßte Reiner Wellmann Lisete Perreira und Alcida Goulart aus der Partnerstadt Leiria, die sich bei den Abstimmungen natürlich enthielten.

Miestų partnerystės asociacija apžvelgia turiningus metus

Rheine. Savaitgalį Portugalijos laisvalaikio centre vykusiame metiniame visuotiniame miestų partnerystės asociacijos susirinkime prasidėjo nuotaikinga muzikine programa. Vaizdo įraše buvo parodytas vienas iš šokių, kurį portugalų ir vokiečių mokiniai repetavo per praėjusių metų spalio mėn. vykusius mainus ir kartu atliko per baigiamąjį vakarą Escola Secundaria Alfonso Lopes Vieira auditorijoje. Pirmininkas Reineris Wellmannas teigė, kad beveik 50 narių dalyvavimas yra geras susidomėjimo asociacijos veikla ženklas. Iš Leiria jis pasveikino mokytojas Lisete Perreira ir Alcinda Goulart, kurios ką tik atvyko į Rheine su trimis naujais mokiniais. Jis taip pat pasveikino mero pavaduotoją Karlą-Heinzą Brauerį, kuris gyrė gausią Rheine miesto dvynių asociacijos veiklą: “Tam reikia entuziastų, kurie įsitrauktų ir naudotų savo laisvalaikį šiam bendravimui. Tai reikalauja daug darbo ir negali būti laikoma savaime suprantamu dalyku, tačiau tai verta, tuo esame tvirtai įsitikinę”, – sakė K. Btaueris.

Mero pavaduotojas Karlas-Heinzas Braueris (Karl-Heinz Brauer) pagerbė Dvynių asociacijos darbą ir miesto vardu įteikė Reineriui Wellmannui nedidelę “plokščią dovaną”. Iš kairės Ingrid Brauer (iždininkė) ir Heike Born (sekretorė) buvo patvirtintos savo pareigose.

Pirmininkas Reineris Wellmannas savo ataskaitoje apžvelgė 2022 metus. Po ankstesnių metų apribojimų jie pasižymėjo daugybe susitikimų ir veiklos. R. Wellmannas paminėjo 2022 m. birželį Engelberto Nagelschmidto vadovaujamą vienos savaitės kelionę dviračiais į Bernburg. Ten grupę Rožių šventėje pasveikino merė Silvia Ristow. Apsilankymas ant dviejų ratų paskatino Bernburger šiemet taip pat atvykti į Rheine su dviračių grupe. Šiuo metu vyksta pasirengimo darbai.

Praėjusiais metais taip pat vėl vyko jaunimo mainai su Leiria. Spalio pradžioje Leiria aplankė 18 jaunų studentų, o gruodžio mėn. įvyko pakartotinis vizitas. Šiuo metu šeši jaunuoliai iš dvylikto miesto atlieka praktiką Rheine ir aplinkinėse įmonėse. Wellmann padėkojo visoms organizacijoms, suteikusioms praktikantams galimybę susipažinti su darbo kasdienybe Vokietijoje. Jis taip pat padėkojo šeimininkams, kurie priėmė portugalus dešimčiai savaičių.

Delegacija iš Rheine dalyvavo miesto dvynio Trakai 700 metų jubiliejaus renginiuose. O rudenį dvynių asociacijos organizuota piliečių kelionė juos taip pat nuvedė į viduramžių Lietuvos sostinę. Dvynių asociacija, vadovaudamasi šūkiu “Draugai padeda draugams”, kvietė aukoti lėšas, kad padėtų žmonėms Ukrainoje. Buvo sumanyta skirti piniginių aukų susigiminiavusiam miestui Trakai, kuris palaiko giminystės ryšius su dviem Ukrainos miestais. Ši parama daugiausia buvo panaudota vaistams ir pagalbinėms priemonėms, kurios buvo atgabentos į Ivano Frankivsko karinę ligoninę, pirkti. Joje buvo gydomi sužeisti Ukrainos kariai, taip pat gavę paramą iš Rheine. Be to, buvo nupirkti generatoriai, kurie iki šiol naudojami Zaporožės apylinkėse. Dėl Charkovo futbolo klubo “Metalist” sportininkų ryšių su gimtąja šalimi buvo galima suteikti nedidelės apimties pagalbą.

Nuo Rusijos ginkluotos invazijos į Ukrainą pradžios humanitariniams tikslams panaudota apie 60 000 eurų. Reineris Wellmannas ypač dėkojo iždininkei Ingridai Brauer, kuri su šiuo nemažu papildomu darbu susitvarkė su kaupu. Ir, žinoma, daugeliui rėmėjų, kurie parėmė asociaciją vykdant šią užduotį.

Buvo palaikomi intensyvūs ryšiai su Olandijos dvynių miestu Borne. Juos taip pat ženklino pasiruošimas 40-osioms susigiminiavimo metinėms, kurios bus švenčiamos šiais metais. Ruošiantis tam, kitą pirmadienį įvyks darbinis susitikimas su susigiminiavimo komitetu Borne. Tačiau kai kurios datos jau nustatytos. Pavyzdžiui, bus rengiamas naujas dviračių tako, kuris jau daugelį metų jungia abu miestus, maršrutas. Engelbertas Nagelschmidtas pasiūlė maršrutą, kuris sulaukė vienbalsio pritarimo ir ateityje bus pateiktas ir spausdintine forma. Tikimasi, kad gegužės 18 d. miesto parke vyksiančiame kepsnių vakarėlyje dalyvaus didesnė dviratininkų grupė iš Borne. Rheine ns oficialiai inauguruos maršrutą važiavimu į didįjį renginį “Melbuul’ndagen” rugpjūčio 26 arba 27 d. Gatvės šventės sekmadienį (rugsėjo 10 d.) bus “Borne makes music” Borneaikštėje. Savo dalyvavimą šiame renginyje patvirtino aštuoni dvimiesčio chorai ir grupės, kurie parodys dvimiesčio muzikinės veiklos spektrą.

Be to, jubiliejiniais metais vėl ketinama suaktyvinti abiejų miestų asociacijų ir grupių ryšius. Vėl rengiamasi pradinių mokyklų mainams, taip pat muzikos mokyklų mainams. Sporto klubai taip pat išreiškė susidomėjimą užmegzti mainus.

Sėkmingas modelis – jau gerus metus veikianti bendra partnerystės interneto svetainė www.friendsineurope.com. Per tą laiką dvynių svetainę jau aplankė daugiau kaip 10 000 lankytojų. Pirmininkas Reineris Wellmannas už šią didelę sėkmę padėkojo Gerdui Cosse’ui, kuris beveik kasdien atnaujina svetainę, pateikdamas vietos naujienas. Svetainę dar būtų galima išplėsti, įtraukiant į ją informaciją tiesiogiai iš susigiminiavusių miestų. “Bet mes prie to dirbame”, – pažadėjo R. Wellmannas.

Kasos ataskaita, kurią Ingrid Brauer pristatė jau dešimtą kartą, parodė, kokį sveiką finansinį pagrindą turi asociacija. Auditoriai Udo Bonkas ir Engelbertas Nagelschmidtas patvirtino, kad iždininko valdymas buvo visiškai patikimas. Narių skaičius išliko nepakitęs – 261. Susirinkimas tylos minute pagerbė mirusių narių Irmgard Büchter, Bernhardo Büchterio, Bernhardo Rolfeso ir Tomo Brito atminimą.

Rinkimai buvo beveik formalumas: pirmininko pavaduotoja Irja Erben, asesoriai Hannah Brauer ir Johannas Stoffersas bei sekretorė Heike Born buvo vienbalsiai perrinkti. Naujuoju auditoriumi tapo Heinz Thüring, kuris pakeitė rotacijos būdu į pensiją išeinantį Udo Bonk.

Susirinkimas baigėsi jaukiu pasisėdėjimu ir pasikeitimu idėjomis prie portugališkų skanėstų iš Laisvojo centro virtuvės.