Naujienos

Kurį laiką namie!

Pabėgę ukrainiečiai jaučiasi kaip namie Rheine

Ukrainos karo pabėgėliai, kurie praėjusių metų liepą po įspūdingo pabėgimo buvo priimti Caritas vaikų ir jaunimo namuose, vis dažniau jaučiasi kaip namie Rheine.

Jie vis dar labai ilgisi Charkovo, savo gimtojo miesto Ukrainoje, tačiau be taikos apie grįžimą negali būti nė kalbos.

Ukrainiečių futbolo internato auklėtiniai jau kelias savaites lanko mokyklą ir noriai mokosi taip sudėtingos vokiečių kalbos. Po pietų ir savaitgaliais planuojamos treniruotės FCE Rheine, vietos futbolo klube, kuris su dideliu atsidavimu organizuoja ir vykdo įvairią sportinę veiklą. Kai tik gabūs futbolininkai gaus leidimą žaisti, jie vėl turėtų dalyvauti reguliariose rungtynėse.

Tai beveik panašu į kasdienį gyvenimą namuose, jei tik ne sunki kalba.

Pabėgusiems suaugusiesiems atvykimas ir įsikūrimas svetainėje Rheine buvo kur kas sunkesnis iššūkis. Atplėšti nuo darbo ir šeimyninių santykių jie turėjo organizuoti savo kasdienį gyvenimą, nepaisydami psichologinės įtampos ir sielvarto, ir iš naujo susiorientuoti savo gyvenime Vokietijoje dėl visų daugybės kliūčių.

Gerai, kad jiems padėjo patyrę vertėjai iš Caritas asociacijos Rheine migracijos tarnybos ir Caritas vaikų ir jaunimo namų darbuotojai. Be daugybės klausimų apie kasdienį gyvenimą, diskusijose vis daugiau vietos užėmė ir profesinės perspektyvos.

Visos ukrainietės turi profesinius ar akademinius laipsnius, tačiau šie laipsniai Vokietijoje gali būti pripažinti be gerų kalbos žinių, o kartais tik su papildomomis kvalifikacijomis. Todėl vokiečių kalbos mokėjimas yra pagrindinė pagrindinė kvalifikacija, leidžianti net ir laikinai dalyvauti profesinėje veikloje.

Čia taip pat aktyviai dalyvavo FCE Rheine, kuri nuolat teikė ukrainietėms kvalifikuotas vokiečių kalbos pamokas iki pat perėjimo į viešuosius kursus. Pamokos duoda rezultatų, o “Google” vertėjai ir “rankos ir kojos” vis labiau praranda savo reikšmę.

Kas bus toliau?

Ukrainiečių futbolininkės prižiūrimos ir globojamos dviejuose bendruose butuose, kurių kiekviename gyvena po du suaugusius ukrainiečius. Jaunimo gerovės tarnyba Rheine atliko profesinį tyrimą ir uždegė “žalią šviesą” tokiai gyvenimo ir priežiūros formai. Caritas vaikų ir jaunimo namai ir toliau dalyvaus ir lydės jaunuosius ukrainiečius kelis ateinančius mėnesius.

Kai kurie kiti ukrainiečiai jau spėjo persikelti į nuosavus butus ir taip pat galėjo persiorientuoti profesinėje srityje.