Naujienos

Namų pritaikymas vyresnio amžiaus žmonėms palengvina savarankiškumą

“Caritas” būsto konsultacijų tarnybos informacija Rheine

Rheine.cpr. teiginį “Norėčiau čia pasilikti, kol galėsiu” iš tiesų visada girdi Elisabeth Nagelschmidt iš “Caritas” būsto konsultavimo tarnybos Rheine, kai konsultuoja namuose gyvenančius vyresnio amžiaus žmones. Tačiau daugelis butų nėra pritaikyti vyresnio amžiaus žmonėms. “Dažnai žmonės tuose namuose ar butuose gyvena jau daugelį metų. O anksčiau laiptai ar aukšti dušo padėklai buvo lengvai įveikiami”, – aiškina “Caritas” būsto konsultantė Rheine. Tačiau vyresniame amžiuje jėgos ir judrumas mažėja, todėl namus reikia pritaikyti arba pertvarkyti pagal pasikeitusius poreikius. Daugelis vyresnio amžiaus žmonių vengia to daryti. Žinoma, šie pokyčiai ar pertvarkymai kartais atneša purvo ir jaudulio. Tačiau po gerai apgalvoto pritaikymo ar pertvarkymo patyręs būsto konsultantas vėl ir vėl girdi: “Gerai, kad taip padarėme!”

Svarbiausias žodis čia yra prieinamumas, o vyresnio amžiaus žmonėms tai iš esmės reiškia, kad namuose nėra erzinančių laiptų ir pavojaus suklupti lauke ir viduje. Be to, turi būti pakankamai vietos, kad prireikus būtų galima gerai judėti su riedžiu. Kokie pakeitimai būtini, visada priklauso nuo konkretaus atvejo. Kartais prie įėjimo į namą naudinga įrengti turėklus, o kartais reikia pagalvoti apie rampą. Vonios kambaryje gali užtekti sumaniai įrengti griebtuvus, o kartais reikia pakeisti dušo kabiną arba vonią. Tačiau sveikatos draudimo bendrovių teikiama pagalba taip pat gali padėti. Galiausiai visų pakeitimų tikslas – sudaryti sąlygas žmonėms saugiai ir be nelaimingų atsitikimų judėti namuose. Taigi senjorams pritaikytos priemonės nėra prabanga, bet padeda ilgiau išlikti nepriklausomiems. Be to, slaugą namuose taip pat galima gerokai palengvinti.

Jau daugiau nei 25 metus Caritas būsto konsultavimo tarnyba Rheine teikia informaciją apie protingas ir atskirais atvejais būtinas priemones bei jų finansavimo galimybes. Atsižvelgiama į struktūrines sąlygas, galimas ligas ir jų poveikį. Konsultacijos visada vyksta namuose ir yra nemokamos. Konsultavimo teritorija apima vakarinę Šteinfurto rajono dalį.

Konsultacijas būsto klausimais finansiškai remia ŠRV, Šteinfurto apygardos ir Rheine miestų valstybinės ilgalaikės priežiūros draudimo fondų asociacijos. Dėl klausimų ir informacijos suinteresuotieji asmenys gali kreiptis į Elisabeth Nagelschmidt iš “Caritas” būsto konsultavimo tarnybos Rheine, tel. 05971 862-348 arba el. paštu