Naujienos

Būsto subsidijų reforma miestams kelia didelių iššūkių

Rheine. Federalinė būsto, miestų plėtros ir statybos ministerija pradeda naują būsto išmokų reformą “Būsto išmoka plius”. Naujomis taisyklėmis siekiama paremti daugiau mažesnes pajamas gaunančių žmonių, kurie turi mokėti nuomos mokestį arba grąžinti paskolą už nuosavą nekilnojamąjį turtą, pavyzdžiui, pakeičiant pajamų ribas ir padidinant išmokas.

Nors būsto pašalpų reforma suteikia papildomos finansinės pagalbos daugeliui žmonių, ji kelia didelių iššūkių Rheine miestui. Pirma, dėl to, kad įstatymas buvo priimtas labai greitai: Bundestagas balsavo už jo patvirtinimą 2022 m. lapkričio 10 d., o Bundesratas – net 2022 m. lapkričio 25 d., taigi savivaldybėms liko (per mažai) laiko pasirengti pakeitimams. Dar blogiau yra tai, kad vis dar reikia keisti visoje šalyje taikomą būsto pašalpų apskaičiavimo programą. Remiantis IT.NRW, kaip atsakingos institucijos, informacija, naująją būsto pašalpų programinę įrangą tikimasi įdiegti ne anksčiau kaip 2023 m. kovo mėn. pabaigoje. Tačiau naujosios taisyklės įsigalios jau 2023 m. sausio 1 d. Todėl prašymai dėl būsto pašalpos gali būti tvirtinami ir mokami tik nuo 2023 m. balandžio mėn. Rheine miestas neturi įtakos programos atnaujinimui.

Ekspertų teigimu, reforma patrigubins namų ūkių, turinčių teisę gauti būsto pašalpą, skaičių. Tačiau tikimės, kad paraiškų bus gerokai daugiau, nes, kaip rodo patirtis, galima tikėtis, kad paraiškas teiks ir žmonės, neturintys teisės į išmokas.

Rheine miestas pradėjo įdarbinti papildomus darbuotojus, reikalingus būsto pašalpų tarnybai, kai tik tapo žinoma apie įstatymo pakeitimą. Deja, dėl įspėjimo terminų dauguma naujų darbuotojų galės pradėti dirbti tik 2023 m. Tuomet juos reikės bent iš dalies apmokyti.

Todėl neišvengiama ilgesnio būsto pašalpos patvirtinimo laukimo laiko.

Svarbu pareiškėjams: Teisė į būsto pašalpą pradedama skaičiuoti nuo prašymo pateikimo mėnesio. Taip užtikrinama, kad net jei būsto pašalpa skiriama pavėluotai, ji bus mokama atgaline data nuo prašymo pateikimo dienos. Todėl miestas pataria paraiškas teikti iš anksto, tačiau prašo kantrybės jas nagrinėjant.

Nuo 2022 m. gruodžio 15 d. piliečiai gali internetu www.wohngeldrechner.nrw.de pasitikrinti, ar pagal naująjį įstatymą turi teisę į būsto išmoką, ir tiesiogiai internetu pateikti prašymą dėl būsto išmokos. Prie prašymo skirti būsto pašalpą reikalingus priedus galima siųsti paštu į miesto būsto pašalpų skyrių Rheine arba el. paštu Paraiškos formas galima pasiimti Naujosios rotušės informacijos skyriuje bendromis darbo valandomis. Taigi, prašymus dėl būsto išmokų galima patogiai pateikti internetu, paštu ir el. paštu. Asmeninis apsilankymas nebūtinas.

Tuo tarpu Rheine miestas prašo susilaikyti nuo užklausų apie būsto pašalpą telefonu ar asmeniškai. Pageidautina, kad susirūpinimą keliantys klausimai būtų siunčiami el. paštu arba raštu. Darbuotojai atsakys kuo greičiau. Tačiau vėlavimo išvengti neįmanoma. Darbuotojai dėkoja už supratimą!