Naujienos

Šventasis Aloizijus žiauriai surištas

Brutal mit Bändern gefesselt steht der Heilige Aloisius in Pastors Garten.

Visi, kurie šį savaitgalį pirks kalėdinę eglutę iš altaristų Šv. Antano bazilikos parapijos sode, pasitrins akis. Ant pjedestalo stovi šventasis Aloizijus, perrištas tvirtais kaspinais, ir atrodo liūdnas.

Tačiau šventasis, kurio statula anksčiau puošė Dechanto Pito namo frontoną, jokiu būdu neturi būti sudegintas ant laužo ar su juo atliekami panašūs žiaurūs veiksmai. Studentų ir jaunimo globėjas, miręs 1591 m. Romoje kaip jaunas jėzuitas, labiau tinka prožektoriams, kurie vakarais apšviečia Pastoro sodą su eglėmis.

Tačiau šventasis Aloizijus tik laikinai “piktnaudžiavo” kaip šviesos stovo laikiklis.

Kitaip nei pastoriaus sode Rheine, šventasis buvo įamžintas paveiksle kitur amžiams:

Tapyba ir futbolas kaip tapatybės šaltinis

XX a. šeštajame dešimtmetyje rekonstruojant Gelzenkircheno-Šalkės Šv.Juozapo bažnyčią, jai buvo pagaminti nauji dailininko meistro Franzo Klocke’s sukurti langai, kuriuose buvo panaudotos pokario Šalkei aktualios temos: Maloche – ir futbolas. Pavyzdžiui, šventasis Aloizijus puošia 1959 m. sukurtą ir 1960 m., t. y. iškart po paskutinio “Schalke” čempionato 1958 m., sumontuotą vitražą. Aloizijus dėvi futbolo batelius ir mėlynai baltas kojines, o priešais jį guli futbolo kamuolys.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????