Naujienos

“Mokykla dviračiu 2022”: dar viena didelė Rheinedviratininkų sėkmė

Rheine/Kaarst. Šiais mokslo metais Rheine mokiniai su dideliu entuziazmu rūpinosi klimato apsauga ir darniu judumu. Tris savaites jie kartu su mokytojais ir tėvais važiavo dviračiais ir rinko kilometrus “Mokyklų dviračių sporto” konkurse. Sėkmingai! Pagrindinių mokyklų kategorijoje Hauenhorsto Marienschule užėmė 2-ąją vietą, nuvažiavusi 31 874,1 km. Marienschule direktorius Christianas Hülsmannas džiaugėsi sėkme: “Aš nepaprastai didžiuojuosi klasėmis. Visi dalyviai parodė, kad jie ne tik kalba apie klimato apsaugą, bet ir kažką daro.”

Apdovanojimų ceremonija “Schulradeln NRW 2022” kategorijoje “Pradinės mokyklos, nuvažiavusios daugiausiai kilometrų dviračiu” 2 vieta Marienschule pradinė mokykla Hauenhorste

Apdovanojimų ceremonija įvyko gruodžio 8 d. Kaarsto dviračių trasoje. Pažymėjimus ir piniginius prizus įteikė susisiekimo ministras Oliveris Krišeris (Oliver Krischer), kuris entuziastingai pasidžiaugė dideliu mūsų mokinių atsidavimu: “Siekiant apsaugoti klimatą, reikia nuosekliai skatinti važiavimą dviračiu. Didelis dalyvaujančių moksleivių skaičius rodo, kad važiavimas dviračiu, taip pat ir tarp vaikų bei jaunimo, gali labai prisidėti prie judumo pokyčių mūsų miestuose ir bendruomenėse. Tačiau mokinių entuziazmas taip pat rodo, kad judumo permainos yra labai svarbi tema.”

Iš viso šių metų valstybiniame konkurse “Schulradeln NRW” nuvažiuota daugiau kaip aštuoni milijonai kilometrų. Dalyvavo 72 700 mokinių, tėvų ir mokytojų iš 1269 mokyklų, t. y. beveik dvigubai daugiau nei pernai. Per tris savaites trukusį konkursą, kuris vyko lygiagrečiai su STADTRADELN konkursu, dalyviai iš viso sutaupė apie 1304 tonas CO2.

Matuokliai klimatui

“Mokyklos dviračiu” principas paprastas: mokyklos mokiniai, tėvai ir mokytojai individualiai arba kaip klasė renka dviračiu nuvažiuotus kilometrus mokyklos komandai. Įskaitomi visi dviračiu nuvažiuoti kilometrai – tiek pakeliui į mokyklą, tiek laisvalaikiu. Šiais metais pradinės ir vidurinės mokyklos varžėsi dėl prizų už daugiausiai nuvažiuotų kilometrų ir didžiausią komandą. Vidurinėms mokykloms taip pat buvo surengtas kūrybinis geriausio dviračių transporto projekto konkursas. Pirmosios vietos laimėtojai gavo 1000 eurų, antrosios vietos laimėtojai – 750 eurų, o trečiosios vietos laimėtojai – 500 eurų.

Pagrindinė informacija

“Schulradeln” remiasi tinklo “Klima-Bündnis e.V.” (Klimato aljansas) kasmet rengiamu “Stadtradeln” (važiavimas dviračiais mieste) ir yra svarbi pereinamojo laikotarpio savivaldybių judumo dalis. Šūkiu “Energijos matuokliai klimatui!” siekiama skatinti vaikų judumą ir apskritai važiavimą dviračiu. Suaugusieji konkurse gali būti pavyzdžiu ir yra aiškiai kviečiami jame dalyvauti.

Tvaraus judumo skatinimo dalis

Dviračių mokyklose” Šiaurės Reino krašte koordinuoja Šiaurės Reino ateities judumo tinklo biuras, kuris yra visos federalinės žemės tinklas, skirtas judumo valdymui miestuose, apskrityse ir bendruomenėse plėtoti. Koordinavimo biurai įsikūrę valstybės transporto asociacijose ir specialiosios paskirties asociacijose:

  • Vestfalijos-Lipės koordinavimo biuras (Vestfalijos-Lipės vietinis transportas)
  • Reino-Ruro koordinavimo biuras (Reino-Ruro transporto asociacija)
  • Reino krašto koordinavimo biuras (Reino ir Šiego transporto asociacija)

Aukštesnio lygio užduočių biuras taip pat yra įsikūręs Kelne esančioje Verkehrsverbund Rhein-Sieg (VRS). Jos tikslas – skatinti tvaraus judumo pasiūlymus valstijoje. “Mokyklinis važiavimas dviračiu” puikiai dera prie pasiūlymų portfelio: Šia kampanija savivaldybės gali specialiai skatinti tvarų judumą ir sudominti jaunimą klimato apsauga. Ateities tinklo mobilumą NRW finansuoja Šiaurės Reino-Vestfalijos žemės Aplinkos, gamtos apsaugos ir transporto ministerija ir Unfallkasse NRW.

Konkurse “Schulradeln NRW 2022” prizines vietas laimėjo šios mokyklos:

Vidurinės mokyklos

Kategorija: Daugiausia nuvažiuotų kilometrų dviračiu

1-oji vieta: Alexander-von-Humboldt-Gymnasium Bornheim (108 798,5 km)

2 vieta: Grevenbroicho miesto Paskalio gimnazija (85 584,9 km)

3-ioji vieta: Miunsterio-Mitės savivaldybės bendrojo lavinimo mokykla (82 409,3 km)

Kategorija: Aktyviausi dviratininkai

1 vieta: Heinricho Böllio gimnazija Troisdorfe (1001)

2 vieta: Mathilde-Anneke bendrojo lavinimo mokykla Miunsteryje (819)

3 vieta: Alexander-von-Humboldt-Gymnasium Bornheim (699)

Kategorija: Kūrybinis konkursas

1-oji vieta: Frecheno gimnazija

2 vieta: Europaschule Bornheim

3 vieta: Lise-Meitner bendrojo lavinimo mokykla Duisburge

Pradinės mokyklos

Kategorija: Daugiausia nuvažiuotų kilometrų dviračiu

1 vieta: Gemeinschaftsgrundschule Eick – Moers (34 657,7 km)

2 vieta: Hauenhorsto pagrindinė mokykla – Rheine (31 874,1 km)

3 vieta: Hollingeno pradinė mokykla Emsdetene (25 633,2 km)

Kategorija: Aktyviausi dviratininkai

1-oji vieta: Eicko bendruomenės pradinė mokykla – Moersas (472)

2-oji vieta: Wiesenstraße pradinė mokykla Kempen (306)

3-ioji vieta: Emmericho prie Reino Liebfrauenschule (305)

Nuotraukos (Zukunftsnetz Mobilität NRW/Smilla Dankert): Žemės transporto ministras Oliveris Krischeris įteikė Hauenhorsto mokyklai prizą ir sertifikatą už 2-ąją vietą visoje žemėje vykusiame konkurse “Mokyklų dviračių sportas”.