Naujienos

Moterų teisės yra žmogaus teisės

Tarptautinė kovos su smurtu prieš moteris diena

Rheine. Lapkričio 25 d., penktadienį, minima Tarptautinė kovos su smurtu prieš moteris diena.

Kasmet ši diena primena, kad moterų teisės visame pasaulyje nėra savaime suprantamas dalykas ir kad moterys dažnai patiria smurtą. Tačiau akivaizdu, kad moterų teisės yra žmogaus teisės – visur pasaulyje!

Tai, kas atrodo taip savaime suprantama, deja, vis dar yra didelė problema: šiuo metu ypač Irane moterys kovoja už savo teises ir turi baimintis dėl savo gyvybės.

Rheine miesto lygių galimybių pareigūnė Gaby Beckmann atkreipia dėmesį į tai, kad smurto prieš moteris kasdien pasitaiko ir Vokietijoje. Smurtas turi daug veidų: fizinis smurtas, persekiojimas, mobingas, skaitmeninis ar seksualinis smurtas – tai tik keletas smurto prieš moteris formų. Statistiškai kas trečia moteris mūsų šalyje yra seksualinio ir (arba) fizinio smurto auka.

Rheine deja, čia nėra išimtis!

Gaby Beckmann, bendradarbiaudama su policija Rheine ir Diakonijos WesT e. V. moterų konsultacinio centro bei moterų prieglaudos darbuotojais, parengė šiuos liūdną faktą įrodančius duomenis:

  • 2021 m. moterų prieglaudoje Rheine iš viso prieglobstį rado 75 moterys ir vaikai. Šiais metais daugeliui moterų ir jų vaikų jau buvo pasiūlyta apsauga ir pagalba.
  • 2021 m. Rheine policija užregistravo 13 nusikaltimų prieš seksualinį apsisprendimą (t. y. išžaginimą arba seksualinį priekabiavimą); vien 2022 m. (iki galutinės datos – 2022 09 30) jau užregistruoti 24 nusikaltimai.
  • Be to, 2021 m. vadinamojoje stebėjimo teritorijoje Rheine (į kurią, be Rheine miesto, taip pat įeina Neuenkircheno ir Hörstelio savivaldybės) užregistruoti 287 smurto prieš moteris šeimoje atvejai; 2022 m. iki 2022 09 30 užregistruoti 128 pranešimai.
  • 2021 m. Moterų konsultavimo centras suteikė konsultacijas ir paramą 510 smurtą patyrusių moterų – iš jų 144 moterys yra iš Rheine.

Neužregistruotų atvejų skaičius yra daug didesnis, tačiau jau šie skaičiai aiškiai rodo, kad moterys taip pat patiria smurtą Rheine.

Todėl Rheine miesto lygių galimybių pareigūnė norėtų paraginti žmones atkreipti dėmesį ir paremti.

Rheine moterų prieglauda suteikia prieglobstį ir apsaugą smurtą šeimoje patiriančioms moterims ir jų vaikams, nepriklausomai nuo jų kilmės, išsilavinimo ir religijos. Moterų prieglaudos darbuotojus visą parą galima pasiekti telefonu 05971 12793.

Vietos moterų konsultavimo centre taip pat teikiamos įvairios konsultavimo paslaugos: specializuotos konsultacijos dėl smurto šeimoje (tel. 05971 800 73 70) ir specializuotos konsultacijos dėl seksualinio smurto (tel. 05971 800 92 92).

Visoje šalyje veikianti pagalbos linija taip pat teikia pagalbą visą parą 18 skirtingų kalbų, kurios telefono numeris yra 0800 116 016. Šiuo telefono numeriu nukentėjusios moterys, nukentėjusiųjų socialinės aplinkos žmonės ir specialistai gali gauti patarimų dėl visų smurto prieš moteris formų.