Naujienos

“Metropoli” archyvas perkeltas po duomenų avarijos

Foto (Stadt Rheine), v.l.: Jan Niehuesbernd, Heinz Schulte, Dr. Peter Lüttmann, Maik Angerhausen

Rheine. Praėjus maždaug 2,5 metų po duomenų griūties “Metropoli” kino teatro archyvuose, jo savininkas ir operatorius Heinzas Schulte užtikrintai žvelgia į ateitį. Kaip pranešta, 2020 m. birželio mėn. įvyko netikėtas kompiuterio gedimas, dėl kurio buvo prarasta daug duomenų. Buvo pažeisti turiniai, taip pat daugybė įrašų/dokumentų ir raktažodžių katalogų, kuriuose buvo beveik 30 000 nuotraukų, o bendras duomenų kiekis siekė beveik 30 TB. Tai buvo istoriniai kino dokumentai su interviu su amžininkais apie miestą Rheine nuo 1917 m., taip pat 400 filmų su 12 0000 minučių filmuotos medžiagos apie mūsų miesto raidą. Tuo metu buvo prarasta didelė dalis DeepL aprašų ir inventoriaus, nepaisant reguliariai daromų atsarginių kopijų.

Deja, net ir padedant specializuotai įmonei, duomenų atkurti nepavyko. Nuo šio momento Heinzas Schulte pradėjo rekonstrukciją, kuri buvo sizifiška užduotis. Tuo tarpu padedant žmonai Karin ir Euregio bendrojo lavinimo mokyklos vyresniojo kurso mokiniui, buvusiam stažuotojui ir nuo to laiko svarbiam rėmėjui Janui Niehuesberndui pavyko atkurti miesto istorijos archyvą Rheines.Jam taip pat padėjo miesto archyvas, kuris parūpino jam tinkamas laikmenas ir pasiūlė laikyti šiose laikmenose atspindėtus duomenis miesto archyvo saugykloje ir taip juos apsaugoti.

Lapkričio viduryje Heinzas Schulte ir Janas Niehuesberndas su pasididžiavimu pristatė filmų archyvą merui Peteriui Lüttmannui, perėmusiam projekto “Šiuolaikiniai liudytojai” globą, ir archyvarui Maikui Angerhausenui.

“Labai džiaugiuosi, kad Heinzui Schultei ne tik pavyko atkurti didžiąją dalį savo archyvo, bet ir, svarbiausia, kad jis mums pateikia savo gyvenimo darbą. Taip išsaugome svarbius ir vertingus šiuolaikinės istorijos dokumentus”, – sako meras Lüttmannas.Heinzui Schultei taip pat buvo svarbu padėkoti administracijai ir visiems rėmėjams: “Nuo pat “Metropolio” įkūrimo 2001 m. ir Istorinių kino dokumentų darbo grupės įkūrimo 2009 m. daug savanorių rėmėjų dirbo projektuose ir prie jų prisidėjo. Be to, Rheine miestas nuo pat pradžių rėmėmano ir mūsų darbą. Kadangi dabar turimi dubliuoti duomenys, ateityje panašus duomenų praradimas turėtų būti atmestas”, – tęsia Heinzas Schulte.