Naujienos

Herrnhuto žvaigždė vėl kabo

Jau dešimt metų advento metu Dionizijaus parapijos bažnyčios varpinėje kabo Herrnhuto žvaigždė. Jis iš tolo matomas tamsoje, nes yra apšviestas iš vidaus. Beje, šiemet jis pirmą kartą apšviestas energiją taupančiomis šviesomis.

Žvaigždė pavadinta Moravijos brolių bažnyčios, kurios būstinė yra Herrnhute, Aukštutinėje Lužicoje, 1722 m. birželio 17 d. įkurtoje evangelikų Moravijos brolių palikuonių, vardu. Čia prieglobstį rado tikėjimo pabėgėliai iš Bohemijos ir Moravijos. 1727 m. jie įkūrė Atnaujintąją broliškąją vienybę, kad įsteigtų naują krikščionių bendruomenę.

Po penkerių metų prasidėjo misionieriškas darbas, o jų vaikai buvo siunčiami į internatines mokyklas, pavyzdžiui, berniukų ir mergaičių įstaigą Kleinvelkos kolonijoje arba Pädagogium Niesky. Čia buvo pagamintos pirmosios Herrnhuto žvaigždės. Kai 1821 m. “Vienybės” berniukų institutas šventė savo penkiasdešimtmetį, kieme plaukė apšviesta žvaigždė su 110 taškų. Jis nebuvo kabinamas ir per adventą, nes jubiliejus buvo švenčiamas sausio 4-6 d., t. y. per Trijų Karalių šventę. Kitose bažnyčiose buvo eksponuojamos prakartėlės, o ši Betliejaus žvaigždė derėjo prie paprastų, baltų Brüdergemeinde salių. Vėliau žvaigždė buvo pagaminta ir Neuwiedo, Königsfeldo Švarcvalde ir Kleinwelkos internatinėse mokyklose ir pakabinta per pirmąjį adventą. Pirmosios žvaigždės buvo baltos ir raudonos spalvos – balta spalva reiškė tyrumą, o raudona – Jėzaus Kristaus kraują. (Vikipedija)