Naujienos

Kalnai stambiagabaričių atliekų ir metrai šiukšlių – išnyko ilgametis trukdis

Rheine. Ilgai trukdęs trukdis ne tik gyventojams, bet ir miesto priežiūros institucijai Rheine pagaliau pašalintas.

Jau kelerius metus aplink daugiabutį namą, esantį Heriburgstrasse 9, vis pasipildavo skundai.Kartas nuo karto pasigirsdavo užklausų dėl didžiulių šiukšlių sąvartynų, išsibarsčiusių po visą sklypo teritoriją, kurie ne tik trukdė kaimynams. Automobilių stovėjimo aikštelė taip pat buvo nebetinkama automobiliams statyti. Sofos, sulūžę baldai, seni drabužiai, sugedusi buitinė technika ir daugybė kitų daiktų buvo sukrauti į didžiules krūvas.

Ir vėl ir vėl kolegos iš Viešosios tvarkos skyriaus, gavę skambučių, turėjo imtis veiksmų, kad vietoje susidarytų vaizdą apie tokią padėtį. Ką galėjo žinoti nedaugelis gyventojų: Teisėsaugos pareigūnams nebuvo leista imtis skubių veiksmų, nes visos stambiagabaričių atliekų krūvos buvo privačioje, o ne valstybinėje žemėje. Taigi kol kas jie neturėjo kito pasirinkimo, kaip tik raštu informuoti savininkus apie jų kompetenciją ir atsakomybę dėl problemos pašalinimo. “O tuo tarpu supykusių piliečių skambučiai ir paklausimai, suprantama, nesiliovė”, – daugelį mėnesių trukusį darbą prisimena atsakingi Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai. Bylos su nesuskaičiuojamais prašymais, nesibaigiantis susirašinėjimas ir daugybė pastabų apie patikrinimus vietoje liudija šį ilgą darbo procesą.

Tačiau tam tikru momentu baigėsi ir savivaldybės kolegų kantrybė. Buvo kalbama apie žiurkes ir kenkėjus, net apie vaikus, žaidžiančius ant didelių gabaritų atliekų. Dabar pavojus buvo neišvengiamas ir viešosios tvarkos apsaugos institucijos galėjo imtis griežtų veiksmų. O sąlygas pačiame name kritikavo ne tik vietos gyventojai. Praėjusiais metais kartu su savivaldybės statybos inspekcija ir Rheine miesto jaunimo gerovės tarnyba buvo patikrinta 16 butų. Tai, ką rado darbuotojai, sunku apibūdinti. Dėl drėgmės, atsiradusios dėl sugedusios namo šildymo sistemos, susidaręs stiprus pelėsis, sugedę stoglangiai ir nesandarus stogas – tai tik keletas užfiksuotų dalykų. Dalis rūsio patalpų buvo po vandeniu, koridoriai ir laiptinės taip pat buvo užversti šiukšlėmis. Vietomis nuo lubų ir sienų krito tinkas. Pakankama priežastis informuoti visus likusius nuomininkus apie šias nepriimtinas gyvenimo sąlygas ir nedelsiant pranešti jiems apie numatomą pastato “iškeldinimą”. Praėjusių metų pabaigoje 4 iš 6 likusių nuomininkų buvo apgyvendinti savivaldybės būstuose, nes jie patys neturėjo kitų būsto pasirinkimo galimybių.

Heriburgstrasse 9 namo savininkų bendrija taip pat ėmėsi veiksmų ir uždarė visas namo angas, kad pašaliniai asmenys negalėtų patekti į vidų. Taip pat buvo pasamdyta įmonė, kuri rinko stambiagabarites atliekas ir centralizuotai jas surinkdavo. 2022 m. birželį techninės tarnybos trimis datomis iš viso surinko 36 kubinius metrus didelių gabaritų atliekų. 2022 m. spalio mėn. dar 11 tonų didelių gabaritų atliekų buvo surinkta vykdant pakaitinį surinkimą, nes savininkai patys nesiėmė veiksmų, nors viešosios tvarkos priežiūros institucija ne kartą raštu prašė. Žinoma, šios priemonės išlaidos vėliau buvo priskirtos jiems.

“Nepaisant daug metų trukusio kruopštaus darbo, dabar esame labai patenkinti rezultatu”, – sakė Viešosios tvarkos biuro komanda. Stambiagabaričių atliekų sąvartyno teritorija dabar vėl gali būti naudojama kaip automobilių stovėjimo aikštelė, kaip buvo numatyta po paskutinės didelės TBR atliktos valymo operacijos.