Naujienos

Ryga – deportacijos, nusikaltimų vietos, atminties kultūra

Nauja Rygos komiteto kilnojamoji paroda Falkenhofe eksponuojama nuo 6.11.

Rheine. Nuo sekmadienio, lapkričio 6 d., Vokietijos Rygos komiteto kilnojamąją parodą “Ryga – deportacijos, nusikaltimų vietos, atminimo kultūra” galima apžiūrėti Falkenhofe, adresu Rheine. Miestų aljansas pasirinko užduotį prisiminti į Rygą ištremtų žmonių likimą.

Dabar Rygos komitete yra 70 miestų. Rheine yra vienas iš jų, nes iš čia į Rygą buvo deportuoti ir žydų Rheinenserinnen ir Rheinenser. Rygoje jie buvo sugrūsti į getą ir stovyklas mieste ir už jo ribų, verčiami dirbti priverstinius darbus. Per masines šaudynes Rygoje, daugiausia Bikerniekų miške, buvo nužudyta iki 25 000 žydų tautybės žmonių. Jau prieš tai, “kruvinąjį Rygos sekmadienį” (1941 m. lapkričio 30 d.), ir po jo sekusiomis dienomis buvo sušaudyta apie 26 000 Latvijos žydų.

Rygos komiteto paroda supažindina su deportacijų į Rygą istorija. Jame aprašomos buvusios stovyklos, egzekucijų vietos ir kai kurie pagrindiniai kaltininkai. Be to, pristatomos pasirinktos atminimo vietos Vokietijos žydų kilmės vietose.

Parodą galės aplankyti Rygos simpoziumo dalyviai lapkričio 3-5 d. Vėliau jis bus atviras visuomenei. Paroda Falkenhofe bus eksponuojama mažiausiai iki 2022 m. lapkričio 16 d.

Parodą galima aplankyti įprastomis Falkenhofo, Tiefe Str. 22, 48431 Rheine, darbo valandomis. (antradieniais-šeštadieniais 14-18 val., sekmadieniais 10-18 val. ir grupėms pagal pageidavimą) Įėjimas nemokamas.

Nuotrauka: Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V.