Naujienos

Pabaigoje – “Malda už Ukrainą”

Overeiselio provincijos Bizantijos vyrų choras lapkričio 13 d. koncertuoja Dionisykų bažnyčioje

Rheine. Lapkričio 13 d. (sekmadienį) 17 val. Dionizijaus bažnyčioje koncertuos Overeiselio provincijos Bizantijos vyrų choras. Programoje skambės Bizantijos liturginė ir pasaulietinė chorinė muzika. Organizatoriai – miesto partnerystės asociacija Rheine ir partnerystės komitetas Borne. Tai paskutinis šiais metais svarbus bendras renginys, kuriame organizatoriai maloniai kviečia dalyvauti visuomenę.

Programoje skambės gerai žinomi P. Čaikovskio, A. Grečaninoffo, A. Bortnianskio ir kitų kompozitorių kūriniai. Vienas kūrinys, kurį choras dėl dabartinių įvykių įtraukė į programą per trumpą laiką, yra “Malda už Ukrainą” (Bozhe velykyi jedynyj). 1885 m. išleista patriotinė ukrainiečių giesmė. Ši giesmė tapo įprasta Ukrainos graikų katalikų bažnyčios, Ukrainos ortodoksų bažnyčios ir kitų bažnyčių pamaldų baigiamąja giesme. Nacionalinę reikšmę ji įgijo, kai 1917-1920 m. Ukrainos nepriklausomybės karo metu ją atliko masiniai chorai. O iškart po Rusijos invazijos į Ukrainą 2022 m. vasario pabaigoje kūrinį spontaniškai atliko keli chorai visame pasaulyje. Programos pabaigoje bus giedama malda už Ukrainą.

38 choro, kuris jau kelis kartus koncertavo Rheine, nariai yra kilę iš įvairių Tventės regionų. Spektakliai reguliariai vyksta visuose provincijos regionuose. Choras nuolat dalyvauja socialiniuose projektuose. Daug spektaklių vyko ligoninėse, taip pat senelių ir slaugos namuose.

Pagrindiniai reikalavimai, keliami 2000 m. pradžioje įkurtam chorui, yra muzikinis jausmas ir prieraišumas šiai rytų chorinio dainavimo formai. Muzikos vadovas – Marian Stouwdam. Gausią muzikinę biblioteką nuolat papildo originalūs kūriniai iš Ukrainos stačiatikių vienuolynų ir cerkvių.

Solistai Ton Somhorst ir Fritz Roeloffzen. Programą ves Inge de Vries.

Įėjimo mokesčio nėra. Tačiau pabaigoje organizatoriai prašo paaukoti. Surinktos lėšos bus skirtos šio ypatingo koncerto išlaidoms padengti.

Prieš trejus metus choras jau koncertavo Dionizijaus bažnyčioje. Pateikiame įvadą į šią fantastišką chorinę muziką: