Naujienos

Kitos 30 km/val. zonos Mesume ir Eltėje

Rheine. Savivaldybė įgyvendina dar vieną modulinės judumo koncepcijos KOMM dalį Rheine.

Pavadinimas šiek tiek nepatogus: “Kommunales modulares Mobilitätskonzept Rheine”. Tačiau santrumpa KOMM Rheine, su prierašu “kažkas yra įmanoma”, yra gerai parinkta. Ją sudaro integruota judumo elgsenos ir eismo valdymo mieste Rheine strategija, kuri yra veiksminga tiek trumpuoju, tiek vidutinės trukmės ir ilguoju laikotarpiu. Viena iš koncepcijos dalių, kurią patvirtino miesto Statybos ir judumo komitetas Rheine, yra susijusi su papildomų 30 km/h greičio ribojimo zonų išplėtimu. Mesumo ir Eltės vietovėse administracija artimiausiomis savaitėmis įgyvendins parengtus eismo saugumo gerinimo planus.

Elte bus sulėtintas eismas gatvėse “Auf der Horst”, “Zum Hermannsweg” ir “Zum Hellschlag”. Apibendrinant galima teigti, kad Mesumo (pagrindinio) kelio trikampyje: Mesumer Straße (K66), Dechant Römer Straße/Burgsteinfurter Damm (L 578) ir Rheiner Straße (K66), kuriame ir toliau bus taikomas 50 km/h greičio apribojimas, bus sukurta didelė gretima 30 km/h zona, kurioje galios tik taisyklė “dešinė prieš kairę”. Didžiausias pokytis susijęs su Hassenbrockweg, kuriuo važinėja daugybė moksleivių: šis kelias bus pablogintas ir nebebus prioritetinis. Greičio mažinimo priemones padeda įgyvendinti naujas ženklinimas, ženklai ir mobilūs betoniniai stulpeliai, kurie bus pastatyti ypač jautriose vietose. Planuojama, kad 30 km/val. greičio zonų išplėtimas Elte ir Mesume bus įgyvendintas iki metų pabaigos.

Mobilumo ir eismo planavimo departamento vadovas Thomas Rolingas dar kartą įvardija mažesnio greičio privalumus: “Įrengus papildomas 30 km/h zonas, padidėja eismo sauga, nes sumažėjus greičiui sumažėja eismo įvykių pasekmės sveikatai. Gyventojai patiria mažiau triukšmo, taip pat sumažėja tarša.”

Moksliniais tyrimais ne kartą įrodyta, kad saugą keliuose ypač pagerina greičio mažinimas.

Pavyzdžiui, važiuojant nuo 30 km/h iki 50 km/h greičiu, mirtino eismo įvykio tikimybė padidėja eksponentiškai. Dėl padidėjusio greičio neapsaugoti eismo dalyviai patiria daug sunkesnius ir sunkesnius sužalojimus.

Ši priemonė visų pirma padidins saugumą keliuose į mokyklą. Daugybė tėvų pastabų ir 2021 m. pėsčiųjų srauto patikrinimo rezultatai yra dabar atliktų pakeitimų pagrindas. Savo pranešime administracija pabrėžia, kad stabdymo kelias yra labai svarbus, ypač mokyklų maršrutuose arba keliuose, kuriuose daug pėsčiųjų pereina per gatvę: stabdymo kelias važiuojant 50 greičiu yra 27,7 m, t. y. maždaug dvigubai ilgesnis nei važiuojant 30 greičiu (13,3 m).

1 pav. Mirtinų sužalojimų tikimybės kreivė

Galiausiai 30 km/val. greitis yra aplinkos apsaugos pagrindas. Mažesnis transporto priemonių greitis yra labai svarbus indėlis į klimato apsaugą, nes taip taupomi ištekliai ir didžiulis kiekis degalų, o kartu ir vairuotojų pinigai. Tačiau labiausiai prie aplinkos apsaugos ir savo sveikatos prisidėsite, jei bent trumpus atstumus įveiksite pėsčiomis arba dviračiu.