Naujienos

Artėjantis chaosas dėl naujojo būsto pašalpų įstatymo?

Miestas jaučiasi paliktas vienišas federalinės ir valstijos valdžios – Ne tik personalo problemos

Rheine. 2022 m. rugsėjo pradžioje šviesoforo koalicija pristatė naują įstatymo projektą, kuriuo siekiama padidinti konsultacijoms skirtą būsto pašalpą.Jis įsigalios 2023 m. sausio 1 d. Tai yra lengvatų paketo dalis, todėl šiuo metu teisę į būsto pašalpą turintiems asmenims ji bus didesnė.

Tačiau padidinus pajamų ribas ir kitus veiksnius bus gerokai padidinta būsto pašalpos taikymo sritis. Tikimasi, kad

tikimasi, kad asmenų, turinčių teisę į būsto pašalpą, skaičius patrigubės. Tikimasi, kad Šiaurės-Vokietijos federalinėje žemėje (ŠRV) skaičius padidės nuo 150 000 iki 450 000 asmenų, turinčių teisę gauti išmokas.

Tai, kad federalinė ir žemių vyriausybės didina būsto pašalpą ir kad ateityje ja naudosis daugiau žmonių, svarbiu ir teisingu laiko ir Rheinemeras Dr. Peteris Lüttmannas: “Būsto pašalpos padidinimas ir teisę į ją turinčių asmenų skaičiaus išplėtimas yra svarbi finansinė parama daugeliui žmonių, taip pat ir Rheine, kad jie galėtų padengti gerokai padidėjusias energijos išlaidas.” Nepaisant to, reforma kelia didelių problemų visoms savivaldybėms. “Deja, pastebime, kad Berlyne niekas negalvoja apie administracinį įgyvendinimą. Šie pažadai duodami trečiųjų šalių ir pernelyg dažnai savivaldybių sąskaita. Taip neveikia. Dėl daugybės pagalbos priemonių atsiranda per daug biurokratijos”, – tęsia Lüttmannas.

Problemos yra sudėtingos: būsto subsidijavimo įstatymas turėtų įsigalioti tik lapkričio mėn. Dėl to savivaldybės turi labai mažai laiko prisitaikyti prie daugybės pokyčių.Tačiau daug rimtesnė problema yra ta, kad, jei bus priimtas dabartinės formos projektas, turimų darbuotojų pajėgumų toli gražu nepakaks net pradėti nagrinėti numatomą paraiškų antplūdį. Vien Rheine reikėtų 8 papildomų etatų,nors jau dabar naudojamos visos įmanomos skaitmeninės pagalbos galimybės.

Kadangi jau dabar trūksta darbuotojų, abejotina, ar apskritai pavyks rasti pakankamai kandidatų į šį darbą. O ar tai pavyks padaryti laiku, neaišku dėl atrankos procedūrų ir galimų įspėjimo terminų.

Miestas jau ieško papildomų biuro patalpų, nes naujieji kolegos nebegali rasti vietos miesto rotušėje.

Ne tik Rheine jaučiasi paliktas vienas, kai kalbama apie finansus. Nors pusę būsto pašalpos finansuoja federalinė vyriausybė, o pusę – valstybė, savivaldybės pačios turi padengti personalo, biuro patalpų ir baldų išlaidas. “Tikimės, kad vien dėl to savivaldybės biudžetui kasmet teks apie 700 000 eurų papildoma našta”, – aiškina miesto iždininkas Mathiasas Krümpelis.

Kadangi būsto išmokų reforma įsigalios tik 2023 m. sausio 1 d., administracija primygtinai rekomenduoja šiuo metu nepateikti pirmojo prašymo dėl būsto išmokos nuo 2023 m. sausio 1 d. Kolegos rekomenduoja paraišką pateikti ne anksčiau kaip 51-ąją savaitę. Kalendorinė savaitė (nuo 2022 12 19). Visi prašymai dėl būsto pašalpos, kuriuos Rheine miesto būsto pašalpų skyrius gaus ne vėliau kaip iki 2023 01 31, bus pradėti nagrinėti atgaline data nuo 2023 01 01.

“Jei abejojate, ar jau turite teisę į būsto pašalpą, galite pasinaudoti NRW būsto pašalpos skaičiuokle internete. Įvedę savo galutinius duomenis, tiesiogiai gausite informaciją apie galimą prašymą ir galėsite internetu pateikti prašymą būsto pašalpai gauti, užpildydami savo asmens duomenis. Tuomet Rheine miesto būsto pašalpų skyrius raštu paprašys jūsų pateikti reikiamus prašymo dokumentus. Paraiškoje būtinai nurodykite savo telefono numerį ir el. pašto adresą”, – pataria miesto administracija.