Naujienos

17 išskirtinių ambasadorių

Die Schülerinnen und Schüler aus beiden Partnerstädten beim Museumsbesuch.

20-ieji studentų mainai tarp Leiria (Portugalija) ir Rheine baigėsi su daugybe įspūdžių

Leiria/Rheine (rew). Leiria šiltą ankstyvą 2022 m. rudenį – klausimai ir problemos panašios kaip ir Rheine – nes Rusijos agresyvaus karo prieš Ukrainą padariniai smogia Europai nuo šiaurės iki pietų. “Turime taupyti elektros energiją, todėl svarstome galimybę mažinti viešąjį apšvietimą naktį”, – sako meras Goncalo Lopesas. Tuo tarpu miesto įžymybė – viduramžių pilis – bus dar labiau apšviesta. Įspūdingas pastatas ant kalvos virš miesto nuo pavasario spindi Ukrainos nacionalinėmis spalvomis – mėlyna ir geltona. Ir nors dar nepriimti jokie sprendimai, šviesos pilyje tikriausiai užges tik tada, kai nebus kitos išeities. Už tai esame skolingi Ukrainai. O tokia pilis, kuri matoma iš visų miesto dalių Leiria, bent jau suteikia malonų apsaugos ir saugumo jausmą posovietinių grėsmių laikais.

Leiria Ankstyvą 2022 m. rudenį: senamiesčio gatvėse pulsuoja gyvenimas. Spalio 6 d. vakare gatvėmis žygiuoja linksmai nusiteikę Politechnikos universiteto studentai, kurie dar kartą švenčia semestro pradžią. Šeštadienio vakarą kalnų dviratininkai iki vidurnakčio lenktyniauja mieste uždara trasa. Pulsuojantis gyvenimas, o jo centre – 17 moksleivių iš Rheine, kurie dalyvauja miestų giminiavimosi asociacijos mainų programoje. Jie taip pat negali išvengti šio gražaus vidutinio dydžio miestelio netoli Atlanto žavesio.

Pirmasis spalio savaitgalis taip pat skirtas Rheine ir Leiria susigiminiavimui. Menininkė Christina Sauer (Ibbenbiurenas), jau daugelį metų vedanti grafikos dirbtuves Bentlage, eksponuoja parodas įspūdingame buvusiame Portugalijos banko pastate, kuris dabar yra galerija pačioje miestelio širdyje. Meras daug laiko skiria svečiams iš Rheine, vadovaujamiems mero pavaduotojo Fabiano Lenco, pasveikinti. O apie tai, kas jaudina abi savivaldybes šiuo įsimintinu Europai metu, kalbama ne rotušėje, o per gausius pietus.

Leiria taip pat gyvena daug pabėgėlių. Daugelis jų atvyksta Viduržemio jūra, tačiau kovo mėn. moterys ir vaikai taip pat atvyko iš Ukrainos po ilgos kelionės autobusu. Leiria miestas ėmėsi veiksmų ten jau daugelį metų gyvenančių Ukrainos piliečių prašymu ir išsiuntė autobusą Lenkijos-Ukrainos sienos link, kad paimtų pabėgėlius, dažnai Leiria gyvenančių ukrainiečių giminaičius. Ilgoje kelionėje jie sustojo Rheine, kurį organizavo Dvynių asociacija. Daugeliui šiltos lovos Gertrudenstifte buvo pirmoji – palyginti normali – galimybė išsimiegoti visą naktį. Kai kurie iš jų apgyvendinti buvusiose futbolo stadiono VIP salėse Leiria. O apsilankius Rheinenser, prisiminimai apie nedidelę pagalbą Rheine atkeliauja iš toliau: “Germania, Germania” šaukia jauna mama, pabėgusi su dviem vaikais.

Tačiau svarbiausi miesto ambasadoriai pirmąją spalio savaitę buvo 17 Dionizijos, Koperniko gimnazijos ir Kaufmaniškių mokyklos mokinių. Jie buvo apgyvendinti studentų iš Leiria šeimose ir taip asmeniškai susipažino su Rheinemiestu dvyniu. Į programą buvo įtrauktos ekskursijos po regioną, apsilankymas gražiame miesto muziejuje Leiria ir bendra Pedrogao paplūdimio valymo akcija.

Priimančiosios mokyklos grupė iš Leiria pasirodymo metu.

Atsisveikinant vidurinės mokyklos “Secundaria Francisco Rodrigues Lobo” auditorijoje tampa aišku, kad per trumpą laikotarpį užsimezgė daug draugysčių. “Ačiū už suteiktą džiaugsmą. Pandemija trejus metus neleido keistis duomenimis. Labai džiaugiamės, kad jį atnaujinome, ir tikimės, kad šis projektas duos vaisių”, – atsisveikindama sako Lisete Pereira, koordinuojanti pedagogė Leiria. Šokiais ir gražiai atliekamomis dainomis jaunuoliai atsisveikina. Jie vėl susitiks lapkričio pabaigoje, kai 18 mainų studentų iš Leiria savaitei atvyks į Rheine.