Naujienos

Apsilankymas pas draugus

Auch ein Besuch in Dessau stand auf dem Programm.

Vokietijos vienybės dienos proga Rheine miestų susigiminiavusių draugijų delegacija lankosi Bernburg

Puikiu rudenišku oru Rheinen pasiekė mūsų Bernburg, kur juos šiltai pasitiko Dvynių komitetas. Pirmosiomis naujienomis apsikeista per vakarienę Karlsplatze. Netikėtai jie sutiko draugų iš Rheine.

Sekmadienį partnerių laukė turininga programa. Pirmiausia jie nuvyko į Zickzackhauseno gyvenvietę, dar vadinamą Antono Saefkovo gyvenviete arba Friedrichshöhe gyvenviete, įtrauktą į Bernburg, kuri laikoma reikšminga architektūros istorijos požiūriu.

XX a. trečiajame dešimtmetyje didžiąją dalį gyvenviečių Desau mieste pastatė Heinricho Peuso įkurta Anhalto naujakurių asociacija. Svarbiausias iš jų – Dessau-Ziebigk (Knarrbergsiedlung 183 namai), kur jaunojo architekto Leopoldo Fišerio (Leopold Fischer) iniciatyva pirmą kartą įgyvendintos didžiojo sodų architekto Leberechto Migės (Leberecht Migge) idėjos, t. y. ekologinė namo ir sodo orientacija. Pagal šią koncepciją 1928 m. buvo pastatytas ir Zickzackhausenas. Ši gyvenvietė laikoma Neues Bauen dalimi, nors ji buvo statoma lygiagrečiai su Bauhauzo darbais Dessau mieste, tačiau ji ėjo savo keliu, taikydama labiau holistinį požiūrį (ypač pabrėždama sodus, skirtus savarankiškumui, tradicines statybines medžiagas, medžiagų ciklus).

Po pietų vykome į Dessau aplankyti Bauhauzo. “Bauhaus Dessau” yra pastatų kompleksas Desau-Roßlau mieste. Jis buvo pastatytas 1925-1926 m. pagal Walterio Gropiuso planus kaip meno, dizaino ir architektūros mokyklos pastatas. Pagrindinis Bauhauzo principas buvo sujungti architektūrą su kitais menais į vientisą meno kūrinį.

Pats pastatas ir netoliese pastatyti meistrų namai įtvirtino Bauhauzo kaip “modernizmo ikonos” reputaciją. Nuo 1965 m. karo apgadintos ir struktūriškai pakeistos dalys buvo iš esmės perstatytos pagal originalo dvasią. 1976 m. pastatas buvo restauruotas ir iš dalies modernizuotas. 1996-2006 m. pastatas vėl buvo restauruotas ir atnaujintas pagal paminklosaugos principus. Nuo 1996 m. pastatų kompleksas įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Ekskursijos metu lankytojai galėjo susipažinti su istorinėmis Bauhauzo pastato patalpomis, į kurias paprastai patekti neįmanoma. Tarp jų – aktų salė, buvęs direktoriaus kambarys ir istorinis studentų kambarys. Taip pat buvo aplankyti meistrų namai, vadovaujant ekspertams.

Edukacinė diena baigėsi “Saalecamper”, Bernburglankomoje stovyklavietėje. Bernburg lordas meras Dr. Silvia Ristow pasveikino miesto partnerius. Ji pati prieš daugelį metų, atlikdama praktiką miesto administracijoje, buvo apsilankiusi Rheine ir tai jai išliko geru prisiminimu.

Miestų susigiminiavimo asociacijos Rheine pirmininko pavaduotoja Irja Erben įteikė merės poniai žurnalo “Penki draugai” egzempliorių.ande knyga”.

“Schifferklause” restorane grupei buvo patiektas skanus rudens meniu. Beje, dalyviai sužinojo, kad vos prieš kelias dienas buvo atskleista griežtai saugoma paslaptis. Stovykloje filmuojamas kultinio VDR serialo “Spuk unterm Riesenrad” perdirbinys. Filmavimo grupė atvyks spalio 11 d. Tuomet bus sunku gauti viešbučio kambarį Bernburg.

Vakaro metu komiteto ir valdybos nariai aptarė miesto partnerystės ateitį. Jie susitarė ir toliau reguliariai lankytis vieni pas kitus ir ateityje įtraukti jaunimą į įvairią veiklą.

Kelionės pabaigoje Rheinenariai aplankė tiltų festivalį Gröna rajone, esančiame Bernburg. Nuo 2004 m. čia kasmet švenčiama Vokietijos vienybės diena ir atidaromas Zalės tiltas. Čia taip pat miesto meras Dr. Ristow kartu su vietos meru Manfredu Barteliu pasveikino svečius iš atnaujinto keleivinio laivo “MS Gröna”. Po šių “Brückenfest” įspūdžių grupė ankstyvą popietę grįžo namo su puikiais įspūdžiais.