Naujienos

Konversija kaip sėkmės pavyzdys: Ešendorfo užliejamajai teritorijai sukanka penkeri metai

Neben der bereits bestehenden KiTa wurde ein zweiter Kindergarten errichtet, der voraussichtlich Ende des Jahres in Betrieb gehen soll.

Rheine. 2017 m. rugsėjį buvusias Generolo Veverio kareivines (GWK), o dabar esančią “Eschendorfer Aue” Vokietijos nekilnojamojo turto tarnyba (BImA) perdavė Rheine miestui. Praėjus penkeriems metams, ketinama parduoti paskutinį statybos etapą.

Kas nutiko per pastaruosius penkerius metus?

2017 m. spalį, praėjus šešioms savaitėms po to, kai GWK perėmė miestas, išriedėjo pirmieji ekskavatoriai ir prasidėjo 5,8 ha ploto rytinės dalies dekonstravimas. Be masyvių betoninių rampų ir beveik visiško teritorijos užtvėrimo, reikėjo nugriauti visus pastatus. “Pirmą kartą didelėje statybų aikštelėje panaudoję savivaldybės geodezinį droną, galėjome iš oro tiksliai nustatyti įvairias grunto ir griovimo mases ir nustatyti jas sąskaitoms išrašyti”, – aiškina projekto vadovas Markas Dieckmannas.

Vakarinė teritorijos dalis, žvelgiant į šiaurės rytus. Nuotraukos: Miesto spaudos tarnyba
Šiame aerofotografiniame vaizde matoma rytinė Ešendorfo Aue dalis (2022 m. rugpjūčio mėn.).

Lygiagrečiai buvo planuojamas “rytinės dalies” plėtros planas ir nauja plėtra. Po to, kai 2018 m. balandžio mėn., praėjus vos šešiems mėnesiams, dekonstrukcija buvo baigta, iš karto buvo galima pradėti naują plėtrą. Taigi pirmieji maždaug 80 statybos sklypų buvo parduoti praėjus vos 14 mėnesių nuo turto perėmimo. Pirmieji statybų sklypai paklausiausiame statybų rajone Rheine ir jo apylinkėse buvo labai dideli. Savivaldybės nekilnojamojo turto tarnybos suinteresuotųjų šalių sąraše buvo daugiau kaip 600 žmonių, norinčių statyti pastatą. Subsidijuojamų sklypų pardavimo kainos prasidėjo nuo 109,50 EUR už m² (plius maždaug 26 EUR už m² plėtros išlaidų). “Ešendorferio aue plėtra mieste buvo teisingas sprendimas gyventojams. Tai turėjo žemės kainas mažinantį poveikį, todėl atsirado jaunoms šeimoms įperkamų statybų sklypų. 2019 m. pradžioje pirmieji statytojai jau pradėjo statybas. Tuo tarpu rytinė dalis jau visiškai užstatyta ir netrukus prasidės galutinė kelio statyba”, – aiškina meras Dr. Peteris Lüttmannas.

2019 m. sausio mėn. pradėta griauti maždaug 26 hektarų vakarinė dalis. Iš viso šioje vietoje nugriauta maždaug 300 įprastų vienbučių namų masė. Ypač 24 masyvios priešlėktuvinės slėptuvės, skirtos maždaug 2000 karių, buvo iššūkis net ir didesniems ekskavatoriams. “Privalumas buvo tas, kad šią aukštos kokybės betono skaldą apdorojome statybvietėje, todėl beveik visa medžiaga galėjo būti panaudota naujiems keliams tiesti. Tai ne tik leido sutaupyti daug lėšų, nes naujiems keliams nereikėjo vežti natūralaus akmens žvyro, bet ir sutaupyti 1000 reisų sunkvežimiais”, – tęsia Dieckmannas.

Lygiagrečiai su dekonstrukcija 2019 m. vasarą buvo pradėtas maždaug 1 km ilgio buvusio vandentiekio 1100 vamzdyno renatūralizavimas. Šiuo tikslu buvo perkelta apie 14 000 m³ grunto. Sudėtingas dirvožemio valdymas leido pasiekti tikslą – visą iškastą dirvožemį ir reikalingą grunto judėjimą išlaikyti statybvietėje.

2019 m. rudenį esamas tvenkinys turėjo būti nusausintas. Buvo išvežta keliolika tūkstančių tonų dumblo. Taigi tvenkinys ne tik sugeria lietaus vandenį, bet ir tarnauja vietos poilsiui bei gerina mikroklimatą.

2018 m. rudenį pardavus rytinę dalį, 2019 m. rudenį būtų galima pradėti pirmąjį statybos etapą vakarinėje dalyje su maždaug 40 daugiabučių namų sklypų, o 2019 m. vasarą – naują plėtrą.

Vakarinės dalies dekonstrukcija baigta 2020 m. vasarą, o II statybos etapas vakarinėje dalyje prasidėjo 2020 m. rudenį.

Per patį projekto įkarštį, 2019 m. vasarą, griovimo, renatūralizavimo ir pertvarkymo darbuose kartais dirbo 17 ekskavatorių ir apie 85 žmonės. “Jei nebuvau statybų aikštelėje ilgiau nei tris dienas, jos beveik neatpažindavau”, – šypsosi Markas Dieckmannas.

Šioje sistemoje III statybos etapas buvo sukurtas 2021 m. pavasarį ir (arba) vasarą, o rinkai pateiktas 2021 m. rudenį. Dabar, 2022 m. užbaigus IV statybos etapo plėtrą, paskutinio statybos etapo rinkodarą planuojama pradėti 2022 m. pabaigoje.

“Laikomės pažado kasmet užbaigti po vieną statybos etapą. Iš viso Eschendorfer Aue pastatyta ir statoma beveik 300 vienbučių namų ir daugiau kaip 50 daugiabučių namų, kuriuose gyvens apie 1600 žmonių”, – priduria meras Dr. Peteris Lüttmannas.

Taip pat reikėjo nuolat reaguoti į besikeičiančius reikalavimus ir sąlygas: Nukrypstant nuo pirminio plano, Eschendorfer Aue rajone pastatytas antrasis penkių grupių darželis, kuris turėtų pradėti veikti iki 2022 m. pabaigos. Šiuo metu planuojama įrengti gausiai apstatytą vaikų žaidimų aikštelę, kuri bus pastatyta 2023 m.

“Reikėtų pabrėžti, kad šį projektą pavyko įgyvendinti pasitelkus miesto administracijos specialistus ir TBR, todėl nereikėjo samdyti papildomų darbuotojų”, – sakė Statybos skyriaus vadovė Milena Schauer.

Miesto administracija taip pat didžiuojasi, kad Eschendorfer Aue gavo NRW 2021 dirvožemio apsaugos apdovanojimą ir BImA kvietimu 2022 m. spalio 5 d. didžiausioje pasaulyje nekilnojamojo turto parodoje EXPO REAL Miunchene pristatys sėkmingą konversijos procesą Rheine.

Nuotrauka (Miesto spaudos tarnyba, EA Ostteil stendas, 2022 m. rugpjūčio 1 d.): Ešendorferio aue rytinė dalis (2022 m. rugpjūčio mėn.).

Nuotrauka (Miesto spaudos tarnyba, EA

Nuotrauka (Miesto spaudos tarnyba, KiTa I): Šalia jau veikiančio “KiTa” pastatytas antrasis vaikų darželis, kuris turėtų pradėti veikti iki metų pabaigos.