Naujienos

Miesto stažuotojų pagerbimas Rheine rinkliava Karo kapų komisijos naudai

Gruppenfoto vor der Internationalen Jugendbegegnungsstätte des Volksbundes

Apsilankymas karo kapinėse Ysselsteyn/NL

Lydimi mero Dr. Peterio Lüttmanno ir mokymų vadovės Florentinos Kühs-Sandmann, Rheine miesto mokiniai aplankė vokiečių karo kapavietę Ysselsteine. Tai buvo ne be priežasties. Kasmet lapkričio mėnesį mokiniai renka pinigus Vokietijos karių kapų komisijai (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e. V.) – tai yra namų ir gatvių rinkliava, skirta karo kapams išsaugoti.

Jau kelionės į užsienį metu Karo kapų komisijos regioninis direktorius Jensas Effkemannas papasakojo apie įvairias organizacijos užduotis. E. Effkemannas iš anksto su dideliu atsidavimu suplanavo ekskursiją, kurią rėmė fondas “Atmintis ir taika”.Po trumpo pasisveikinimo naujajame lankytojų centre prasidėjo ekskursija su gidu, kurios metu buvo išsamiau apžvelgti kai kurių mirusiųjų, palaidotų maždaug 32 000 kapų, likimai ir istorijos. Kapuose palaidoti abiejuose pasauliniuose karuose žuvę vokiečių kariai, taip pat civiliai gyventojai. Kas yra auka, o kas – nusikaltėlis, dažnai būna pilkojoje zonoje. Daugybė likimų ir tai, kad daugumai palaidotųjų buvo tik 18 metų, sukėlė grupėje susimąstymo jausmą. Taip pat buvo sustota prie žuvusio vyro kapo iš Rheine.Po įspūdingos ekskursijos ir pusdienio užkandžių mokiniai galėjo susipažinti su kitais likimais Lankytojų centro ekspozicijoje ir apžiūrėti originalius Antrojo pasaulinio karo daiktus.Vėliau stažuotojai lankėsi Vokietijos karių kapų komisijos tarptautiniame jaunimo susitikimų centre, kuris įsikūręs prie pat karo kapų vietos ir naudojamas organizacijos istoriniam-politiniam švietimui. Čia stažuotojai iš Rheine taip pat buvo ypatingai pagerbti. Juk jau daugelį dešimtmečių jie kasmet renka aukas, kurias remia ponas Wilfriedas Hötzelis (Karo kapų komisijos apygardos vadovas), asociacijai, kurios beveik 70 proc. pajamų sudaro šios aukos. Meras Dr. Peteris Lüttmannas, pasinaudodamas proga, paminėjo, kad jis taip pat tai darė mokydamasis mieste Rheine.

Jenso Effkemanno bronzinio ordino įteikimas Piai Löthmeier.

Atsidėkodamas už ilgametį atsidavimą, P. Effkemannas praktikantams įteikė bronzos medalį. Puiki staigmena visiems dalyviams!Dienos pabaigoje į darbotvarkę buvo įtrauktas apsilankymas Overlono karo muziejuje. Įdomioje parodoje Antrojo pasaulinio karo istorija buvo pristatyta iš Nyderlandų perspektyvos. Čia taip pat eksponuojama daugybė karinių transporto priemonių.Vėlyvą popietę kelionės grupė grįžo į Rheine. Visi sutiko, kad tai buvo sėkminga ir informatyvi kelionė!

Nuotraukos: Spaudos tarnyba