Naujienos

Toks artimas ir kartu toks nežinomas

Su Vokietijos ir Europos politinio švietimo biuru keliaujate po žemąsias šalis

Draugų Europoje galima rasti ne tik Borne, mūsų mieste dvynyje netoli sienos, bet ir toliau, Nyderlandų “širdyje”. To praėjusią savaitę sužinojo studijų seminaro “Toks artimas, o vis dėlto toks nežinomas” dalyviai. Šį politinį šalies tyrimą pasiūlė Šiaurės Reino-Vestfalijos Vokietijos ir Europos politinio švietimo asociacija.

Pirmasis kelionės tikslas buvo Nyderlandų vyriausybės būstinė Hagoje, kuriai vadovavo Dr. André Böing. Miestas, kuriame taip pat įsikūręs Tarptautinis baudžiamasis teismas, nustebino dalyvius įdomiu istorinės ir modernios miesto architektūros deriniu.

Trečiadienį Ukraina šventė savo Nepriklausomybės dieną. Olandai solidarizavosi miesto centre iškėlę Ukrainos vėliavas.

Politika kuriama Binnenhofe ir aplinkiniuose (moderniuose) pastatuose. Čia įsikūrę Eerste Kamer (Senatas) ir Tweede Kamer (Parlamentas). Binnenhofe taip pat yra Riterių salė (Ridderzaal), kurioje trečiąjį rugsėjo antradienį (Prinsjesdag) karalius sako kalbą iš sosto ir atidaro naujus parlamento metus.

Binnenhofo apylinkes puošia istoriniai ir modernūs pastatai.

Binnenhofas yra pačiame miesto centre, todėl jo sunku nepastebėti. XIII a. pastatas iš pradžių buvo Olandijos grafo medžioklės namelis. Laikui bėgant buvo statoma vis daugiau pastatų, o šiandien Hagoje esančiame Binnenhofe yra Nyderlandų ministro pirmininko darbo vieta.

Ekskursijos grupė prie Tweeden Kamer

Kadangi “Tweeden Kammer” patalpos Binnenhofe kelerius metus buvo uždarytos dėl renovacijos darbų, Parlamentas buvo perkeltas. Čia svečius priėmė Tweede Kamer ir Kontaktinės grupės Vokietijoje narė Judith Tielen. Pokalbyje su politiku aptartos tokios temos kaip sveikata ir klimato apsauga. Svečiai taip pat turėjo galimybę užsukti į didžiąją Parlamento posėdžių salę, kurioje vyko bendri debatai.

Judith Tielen (r.) pasveikino svečius Parlamento fojė.
Debatuose taip pat dalyvavo Ministras Pirmininkas Markas Lutte’as, ilgiausiai ES dirbantis vyriausybės vadovas. Tačiau jo nebuvo girdėti, nes salę nuo lankytojų kabinos skyrė storas stiklas.
Judith Tielen vietoje paaiškino Parlamento darbą.

Šios temos buvo išsamiau išnagrinėtos Vokietijos ambasadoje, kur ambasados patarėjas Heinrichas Rohlfingas atsakė į klausimus.

Per istorinę-politinę ekskursiją po miestą ir ekskursiją po uostą seminaro dalyviai sužinojo, kaip vystėsi Roterdamo uostamiestis po 1949 m. sunaikinimo ir atstatymo.

Roterdamo muziejų uoste
Taip į laivus būdavo kraunami arkliai.
Seni laivai, modernūs pastatai.
“Erasmus” tiltas (olandų k. – Erasmusbrug) – lynų tiltas Roterdame per Nieuwe Maas upę, pagrindinę Reino-Mozės deltos upę. Filosofo Erazmo Roterdamiečio vardu pavadintas kelio tiltas, kuriuo taip pat važiuoja 20-oji Roterdamo tramvajaus linija, jungia Roterdamo centrą su miesto plėtros rajonu Kop van Zuid.
“Markthal” – tai 2014 m. Roterdame baigta statyti turgaus salė. Ji stovi miesto centre, netoli rotušės, esančios Coolsingel gatvėje, ir Hoogstraat gatvės. Pastarojoje vietoje gimė Roterdamo miestas. Ji stebina lankytojus modernia lubų tapyba ir Roterdamo istorijos artefaktais.
Menų saugyklą Olandijos uostamiestyje nuspręsta statyti dėl to, kad 1935 m. atidarytas Boijmanso van Beuningeno muziejus plyšo per siūles. Tačiau depo tikslas nėra būti mūrinio pagrindinio pastato ekspoziciniu tęsiniu, o savotiška atvira meno erdve, kurioje matomas darbas su archyvuotais objektais ir su jais.

Aldo Lodderis, apsilankęs Vokietijos ir Nyderlandų prekybos rūmuose, pateikė informaciją apie dabartinę Vokietijos ir Nyderlandų ekonominių santykių padėtį.

Apsilankius Deltaparke Neeltje Jans klimato kaita buvo aiškinama kaip niekad aktualiai. Šioje vietoje yra “Delta Works” – didžiausia pasaulyje užtvara nuo audros bangų.

Paskutinę dieną praleidome Delfte. Šviesos meistro ir paveikslo “Mergina su perlo auskaru” autoriaus Jano Vermeerio gimtinė yra glaudžiai susijusi su Nyderlandų karališkąja šeima.

Senojoje ir Naujojoje bažnyčioje, taip pat Prinsenhofe susipažinsite su stipriais Delfto ir Nyderlandų karališkosios šeimos ryšiais. Naujojoje Delfto bažnyčioje (Nieuwe Kerk) nuolatinėje ekspozicijoje aiškinamasi, kas siejo oranžistus ir Delfto miestą. Prinsenhofe 1584 m. buvo mirtinai nušautas Vilhelmas Oranietis. Jis buvo palaidotas čia. Laidojimo rūsiuose ilsisi 46 karališkųjų rūmų narių palaikai.

Delfto miesto centre driekiasi svajingos alėjos.
“Oude Kerk” yra senesnė iš dviejų didelių gotikinių Delfto miesto bažnyčių. Jaunesnė ir žinomesnė yra Nieuwe Kerk. “Oude Kerk” vizitinė kortelė – 75 metrų aukščio vakarinis bokštas, kuris minkštame grunte yra 1,96 metro pasviręs nuo statmenos plokštumos.

…………………………………

Visą miestą kerta kanalai.
Mūsų miesto gidas Klaasas Huizinga prie nuostabaus miesto reljefo, pagaminto iš Delfto porceliano diskų.
Didinga Delfto rotušė
Šiame name gimė Johannesas (Janas) Vermeeris.

Ekskursijos grupė buvo apgyvendinta viešbutyje “Mercure Central”, esančiame pačiame Hagos centre. Čia vakare iki miesto centro buvo nedidelis atstumas.

Prekybos pasažas miesto centre.
Hagos centre esantys karališkieji Noordeinde rūmai yra oficiali Nyderlandų monarchijos rezidencija, o iki Binnenhofo, kuriame įsikūręs Nyderlandų parlamentas, yra tik kelios minutės kelio. Vikipedija

Pagrindinės aplinkybės:

DEPB yra nepriklausoma pilietinio ugdymo institucija, veikianti nuo 1977 m.Keturi etatiniai pedagogai ir du administracijos darbuotojai, bendradarbiaudami su daugybe partnerių iš įvairių politikos ir socialinių sričių (vietos politinių partijų asociacijos, profesinės sąjungos, bažnyčios grupės, klubai, suaugusiųjų švietimo centrai ir t. t.), per metus organizuoja apie 50 studijų seminarų Vokietijos politikos, Europos politikos ir bendrosios ar tarptautinės politikos temomis.Kadangi DEPB biuras Tecklenburge neturi savo konferencijų salių, studijų seminarai, kurie trunka kelias dienas ir paprastai apima keturias ar penkias nakvynes, vyksta maždaug 25 skirtingose Europos vietose. Tai suteikia dalyviams galimybę sužinoti apie svarbius politinius klausimus tiesiogiai “vietoje” ir iš pirmų lūpų; lankomos svarbios institucijos, o apie temas pasakoja kompetentingi politinės ir socialinės praktikos pranešėjai.

Susisiekite su:

DEPB

Vokietija ir

Europos politikos švietimo centras

Šiaurės Reinas-Vestfalija

Brochterbecker Str. 28

49545 Tecklenburg

T: +49 (0) 5482 93 98-0

F: +49 (0) 5482 93 98-20

www.depb.de