Naujienos

Reino miestas daugybe priemonių mažina energijos suvartojimą

Rheine. Jau daugiau nei 15 metų Reino miestas klimato apsaugos sumetimais labai sėkmingai didina energijos suvartojimo mažinimo priemonių skaičių. Geri pavyzdžiai:

  • Jau gerokai pažengęs visų savivaldybės pastatų perėjimas prie LED apšvietimo. Juose įrengti judesio jutikliai ir nuo dienos šviesos priklausomas valdymas.
  • Didžioji dalis gatvių apšvietimo taip pat jau pakeista į LED apšvietimą. Be to, kai kurios šviesos naktį išjungiamos.
  • Visuose renovacijos, pertvarkymo, papildymo ir naujų pastatų projektuose, jei reikia, atsižvelgiama į įvairias šildymo sistemas. Pirmenybė teikiama sistemoms, kurioms nereikia iškastinio kuro arba bent jau reikia gerokai mažesnio iškastinio kuro kiekio. Jau 2012 m. renovuojant Koperniko gimnaziją buvo įrengtas kogeneracinis šilumos ir elektros energijos įrenginys, kuris naudojamas kartu su atviru baseinu.
  • Nuo 2011 m. Euregio bendrojo lavinimo mokyklos sporto salė šildoma naudojant biodujomis kūrenamą kogeneracinį įrenginį, o Nelsono Mandelos mokykla 2016 ir 2017 m. taip pat gavo kogeneracinį įrenginį, naudojantį klimatui neutralias dujas.
  • Be fotovoltinių sistemų, Mykolo, Pauliaus Gerhardo ir Kanizijaus mokyklos gaus po šilumos siurblį.
  • Šiuo metu kuriama Elsa Brändström mokyklos naujojo pastato energetikos koncepcija. Nagrinėjamos įvairios šildymo sistemos. Šilumos tiekimas naudojant iškastinį kurą neplanuojamas. Šios priemonės taip pat yra 2012 m. patvirtinto Bendrojo klimato apsaugos plano projekto rezultatas.
  • Tuo pat metu, vykdydami projektą “Pastatų valdymo optimizavimas”, siekiame sutaupyti 10-15 proc. energijos.

“Taikydami plataus masto priemones jau seniai įgyvendiname daugybę taupymo galimybių. Siekdami prisidėti prie Europos Sąjungos deklaruojamo tikslo – dabar pripildyti dujų saugyklas, kad ateinančią žiemą būtų užtikrintas dujų tiekimas, miesto administracijos ir jai pavaldžių įstaigų specialistai intensyviai keitėsi idėjomis ir nustatė daugybę tolesnių ir trumpalaikių taupymo galimybių”, – sako miesto meras Dr. Peteris Lüttmannas. Priemonės išvardytos toliau pateiktoje lentelėje.

PriemonėĮgyvendinimo laikas
Administracijos, mokyklų ir viešųjų įstaigų patalpų temperatūros sumažinimas iki leistino lygioNuo šildymo laikotarpio pradžios
Išjungti karšto vandens šildymą viešuosiuose pastatuose (jei vis dar galima).Trumpalaikis
Patalpų temperatūros sumažinimas iki leistino lygio sporto ir treniruoklių salėsetrumpuoju laikotarpiu
tolesnis perėjimas prie LED apšvietimo visose vidaus ir lauko erdvėseTrumpalaikis
Gatvių apšvietimo išjungimo nakties metu pratęsimo nagrinėjimasTrumpalaikis
Šildymo dujomis pakeitimas į šildymą alyva tam tikslui įrengtuose viešuosiuose pastatuosetrumpuoju laikotarpiu

“Kiekvieną dieną raginame gyventojus taupyti energiją. Žinoma, mes taip pat norime prisidėti. Kiekviena mūsų visų kartu sutaupyta kilovatvalandė padeda”, – tęsia meras Liutmanas. Bus stebimi tolesni pokyčiai. Nepaprastosios padėties atveju gali tekti uždaryti ir objektus, kurie nėra vadinamosios ypatingos svarbos infrastruktūros dalis. Tačiau šiuo atveju tikimasi, kad teisinis reguliavimas bus įgyvendinamas vietoje.