Naujienos

Ramusis Enschedė

Retkarčiais mėgstame nuvykti į Enšedę. Čia pulsuoja gyvenimas, žmonės įdomūs, o parduotuvės – įdomios. Tačiau šiandien patyrėme, kad Enšedė turi ir ramesnių pusių Jakobuskerk rajone.

Dėl nuostabių arkų, kampų ir nišų bei ypatingo šviesos poveikio aštuoniakampės Šv.Jacobuskerk bažnyčios architektūroje ši bažnyčia yra viena gražiausių Enschedėje.

1931 m. architektams H. W. Valkui ir J. M. Sluymeriui buvo pavesta suprojektuoti Romos katalikų bažnyčią (Šv. Jacobus de Meerdere=Jokūbas Vyresnysis). Pietinėje Grote Markt pusėje stovėjo to paties pavadinimo bažnyčia, pastatyta 1841/42 m. pagal Kramo projektą. Ši bažnyčia visiškai sudegė per 1862 m. gaisrą. 1863 m. pagal Van de(n) Brinko projektą pastatyta neogotikinė trijų navų bazilika. Šią Šv.Jokūbo bažnyčią reikėjo pakeisti XX a. trečiajame dešimtmetyje. Komisija nurodė centrinį pastatą su dviem kupolais, kad susirinkusieji galėtų matyti altorių iš trijų pusių. Bažnyčios tipas ir architektūros stilius pasirinkti dėl nepasitenkinimo XX a. trečiojo dešimtmečio bažnyčių statybos lygiu ir pernelyg stipria gotikos stiliaus įtaka.

Bažnyčia pastatyta neoromaniniu stiliumi, nors ir su smailiaarkėmis arkomis, o jos erdvinis vaizdas yra bizantiškas.

Jacobuskerk

Oude Markt 1