Naujienos

Nuo karo iki saugumo Reine

Apie pabėgėlių iš Charkovo padėtį ir jų ateitį diskutavo (iš kairės): Winfriedas Hülsbuschas iš Caritas vaikų ir jaunimo namų vadovybės, Sarah Lahrkamp, Bundestago narė, ir Raimundas Gausmannas, Švietimo ir socialinių reikalų departamento vadovas. Gerd Cosse nuotrauka

Charkovo futbolo internatinės mokyklos vaikai rado paramą “Eintracht Rheine” ir “Caritas” vaikų namuose

Per pietus tai gyva grupė. 12-15 metų amžiaus berniukai “įsibėgėja”. Jie tiesiog intensyviai žaidė futbolą. Tarp jų – Vokietijos Bundestago narė ir SPD frakcijos parlamente vaikų atstovė Sarah Lahrkamp. Atmosfera atsipalaidavusi, daug juoko ir pokštų.

Tačiau išorė apgaulinga: 16 vaikų, septynios motinos ir du keturmečiai leidosi į pavojingą kelionę: jie pabėgo iš Charkovo Rytų Ukrainoje, daugiau nei milijono gyventojų turinčio miesto, kurį rusai beveik visiškai sugriovė.

Charkove yra futbolo internatinė mokykla, kurioje šie vaikai iki šiol galėjo gyventi nerūpestingą gyvenimą. Tarp jų buvo ir Stepanas Korytnikas. Tačiau Korytnykų šeima su trimis vaikais pabėgo iš šalies prieš pat prasidedant karui ir aplinkiniu keliu atsidūrė Reine. Tėvas Serhijus buvo sėkmingas Ukrainos antrojo diviziono futbolo komandos treneris, todėl natūralu, kad Korytnykas greitai užmezgė ryšį su FC “Eintracht Rheine”.

Per Sergej Korytnyk, Jörn Eversmann ir Markus Wersching iš “Eintracht” sulaukė pagalbos skambučio iš Ukrainos. “Tada nusprendėme padėti žmonėms ir nugabenti juos į saugią vietą Vokietijoje”, – aiškina Eversmannas.

Spontaniškai buvo įsteigti Caritas vaikų ir jaunimo namai, taip pat buvo paprašyta miesto partnerystės asociacijos paramos. Praėjusį trečiadienį keturi “Bullys” su vairuotojais iš FCE ir “Caritas” išvyko į Lenkijos ir Ukrainos pasienį. Čia motinos ir vaikai buvo paimti ir penktadienio naktį 4.30 val. atvyko į vaikų ir jaunimo namus Unlandstrasse gatvėje. Transporto išlaidas pasidalijo FC “Eintracht Rheine”, “Caritas” vaikų namai ir giminystės asociacija.

Kaip paaiškino Winfriedas Hülsbuschas iš “Caritas” vaikų namų vadovybės, 25 žmonės buvo apgyvendinti keturiose namų bendruomenėse. Motinos taip pat apgyvendinamos kiekvienoje namų bendruomenėje, kad vaikai turėtų tiesioginį kontaktinį asmenį. Į šią neįprastą pagalbos akciją taip pat įsitraukė Caritas asociacijos specialistai, taip pat Reino miesto, kurio mokyklos ir socialinio skyriaus vadovas Raimundas Gausmannas taip pat apsilankė vaikų namuose, kad sužinotų apie šią neįprastą pagalbos akciją, specialistai. Jis gyrė bendrą FC “Eintracht Rheine”, “Caritas” vaikų ir jaunimo namų ir partnerystės asociacijos įsipareigojimą.

“Tiesą sakant, neturėjome priimti šių žmonių čia, Reine, nes mūsų priėmimo kvota jau ir taip siekia 140 proc.”, – sakė Gausmannas. Kitose rajono savivaldybėse ir miestuose įdarbinama apie 40 proc. gyventojų, sakė jis, šiek tiek pašiepdamas kitas savivaldybes. Tačiau tai yra ypatingas atvejis. Tai buvo ne atskirų asmenų, o grupės, kurios nenorėta išardyti, reikalas. Todėl Reino miestas pažadėjo visokeriopą paramą. Nors iki šiol nebuvo žinoma apie problemas, susijusias su apgyvendinimo finansavimu. “Nelydimus vaikus” “globojo” miestas. Dėl kitų vaikų ir jų motinų šiuo metu ieškoma ilgalaikio sprendimo. Taip pat reikėjo apsvarstyti, į kokias mokyklas ir kokio tipo mokyklas vaikai bus priimami po atostogų. Pirmiausia reikia išsiaiškinti kiekvieno vaiko būklę ir mokymosi lygį.

Tokios apgyvendinimo, finansavimo ir mokymosi problemos taip pat užėmė daug vietos diskusijoje su Bundestago nare Sarah Lahrkamp. Visi dalyviai sutiko, kad savivaldybės taip pat turi gauti didesnę federalinės vyriausybės paramą priimant pabėgėlius. Be to, pasak Gausmanno, ilgesnėje perspektyvoje: “Visada turime reaguoti ir negalime patikimai planuoti.”

Tačiau vaikai šių problemų nepastebėjo. Jie vėl važiavo į Delseną, kur kasdien laukia daugybė futbolo programų.

“Šiandien mačiau patenkintus ir laimingus vaikus”, – sakė parlamento narys. “Buvau nustebęs, kaip atvirai ir nesavanaudiškai jie su manimi kalbėjosi”. Ji teigė, kad malonu, jog čia, Reine, vaikai gali ramiai žaisti futbolą, “be nuolatinės baimės, kad nutiks kas nors blogo”.

…………………………………………………………………………………..

FC “Eintracht Rheine”, “Caritas” vaikų ir jaunimo namai ir miesto susigiminiavusių miestų asociacija nori ir toliau remti pabėgėlius iš karo zonos. Kad ir toliau būtų galima padėti, į sąskaitą prašoma pervesti piniginių aukų: IBAN DE 65 4035 0005 0000 0642 53 pagal raktažodį “Hilfe für die Ukraine” Reino miesto parko kasoje (Stadtsparkasse Rheine).

Sugriautas FC “Metalist Kharkiv” internatas (Nuotraukos: privačios)