Naujienos

Įspūdingas ir susitikimų kupinas Vėlinių savaitgalis

Miestų partnerystės asociacija lanko draugus Bernburge ir Trakuose

BERNBURG/TRAKAI/RHEINE. Miestų partnerystės asociacijos nariai praleido turiningą savaitgalį, kupiną susitikimų. Nors Engelberto Nagelschmidto vadovaujama 14 narių dviratininkų grupė šeštadienį, kaip ir buvo planuota, pasiekė dvynių miestą Bernburgą prie Zalės, nedidelė delegacija Trakuose dalyvavo dvynių miesto 700 metų jubiliejaus iškilmėse ir užmezgė naujų perspektyvių kontaktų. “Buvo įspūdinga, kaip Trakų miestas surengė šią istorinę sukaktį”, – pasakoja miestų partnerystės asociacijos pirmininkas Reineris Wellmannas.

Bernburge, tradicinėje Rožių šventėje Karlsplatz aikštėje, grupė iš Reino buvo puikiai sutikta. Merė Sonja Ristow šiltai pasveikino dviratininkus ir liko sužavėta Reino gyventojų pasirodymu. Ji pabrėžė ilgalaikę ir intensyvią abiejų miestų partnerystę ir pabrėžė, kad Reino krašto gyventojų dviračių žygis yra sportinis šio solidarumo įrodymas. Vėliau ji pakvietė dviračių turo dalyvius kartu išgerti kavos Karlsplatz aikštėje ir ilgai užsibuvo tarp svečių iš Reino.

Engelbertas Nagelschmidtas įteikė Bernburgo merui porą naujų Rheine dviratininkų kojinių. “Džiaugiuosi, kad kelionė pavyko taip gerai ir kad visiems dalyviams taip patiko”, – sakė Nagelschmidt. “Tai buvo sėkmingas renginys. Jau keturis kartus dalyvavau šioje kelionėje, bet ši kelionė buvo pati gražiausia iš visų”, – sakė Nagelschmidt. Goslaro apylinkėse visiems dviratininkams teko rimtas iššūkis “karaliaus etape”, kur jie turėjo įveikti 20 proc. pakilimą….

Pagyrimus taip pat išsakė “Borne” partnerių komiteto atstovas Nico Gosselt, kuris kartu su žmona Marjan važiavo dviračiu. “Tai buvo puiki savaitė. Žinoma, didžiąją laiko dalį buvo labai geras oras. Tačiau svarbiausia buvo žmonės, su kuriais vykome į šią kelionę. Visą savaitę nuo ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro visi buvo puikiai nusiteikę”, – sakė Gosseltas, kuris taip pat yra Borno dviratininkų klubo pirmininkas. “Nyderlanduose kartais sakoma, kad Vokietijoje žmonės turi blogą humoro jausmą. Tačiau dabar galime pasakyti, kad tai netiesa. Tikrai daug juokėmės kartu”, – priduria jis ir mirkteli.

Jis ypač gyrė Engelberto Nagelschmidto organizavimą: “Jis buvo tikrai puikus. Apgyvendinimas buvo įvairus ir visada stebino.” Beje, grupe rūpinosi du pagalbininkai Karlas Laschewitzas ir Manfredas Noackas, kurie visada paruošdavo užkandžių sutartuose pertraukos punktuose ir taip labai prisidėjo prie kelionės sėkmės. Teigiamas šalutinis poveikis miestų partnerystės asociacijai: Visi dalyviai buvo užregistruoti į miesto dviračių programą ir taip užtikrino, kad bendras asociacijos įvertinimas būtų labai teigiamas.

Trakų meras Peteris Lüttmannas, Reineris Wellmannas ir Winfriedas Hülsbuschas iš susigiminiavusių miestų asociacijos valdybos tuo pačiu metu dalyvavo 700 metų jubiliejaus iškilmėse. Šventė prasidėjo penktadienio vakarą, kai buvo pasirašyta miesto partnerystės sutartis su Schönebecku – beje, kaimyniniu Bernburgo miestu. Šeštadienį vyko tradicinis paradas. Taip pat dalyvavo delegacijos iš Azerbaidžano, Gruzijos, Turkijos, Lenkijos ir Vokietijos miestų dvynių. Svarbiausias vakaro akcentas buvo lazerių šou istorinio Inselburgo miesto fone, kurį palaikė dronai ir kiti efektai. Tuo pat metu Galvės ežero scenoje vyko muzikos koncertas, kuriame dalyvavo tūkstančiai žiūrovų.

Reikšminga dabartinei situacijai buvo Azerbaidžano atstovo kalba, kuris Lietuvą apibūdino kaip puikų pavyzdį šalies, kurioje daugelį šimtmečių taikiai sugyveno daugybė etninių grupių ir religijų. Reino miestų partnerystės asociacija Trakų merui Andriui Satevičiui pažadėjo dar 20 000 eurų paramą įvairiems pagalbos Ukrainai projektams ir ukrainiečių pabėgėlių globai. Didžioji dalis lėšų bus panaudota vaistams Ivano Frankivsko ir Lucko ligoninėms pirkti. “Esame labai dėkingi už didelį norą aukoti ir tuo pačiu džiaugiamės, kad pinigai gali būti panaudoti taip tikslingai ir prasmingai per mūsų tiesioginius kontaktus”, – sakė Reineris Wellmannas, kalbėdamasis su Andriumi Satevičiumi. www.friendsineurope.com.

Miestų susigiminiavusių miestų asociacija džiaugiasi galėdama gauti tolesnę paramą. Pinigines aukas galima pervesti į sąskaitą IBAN DE 65 4035 0005 0000 0642 53, esančią Rheine Stadtsparkasse, nurodant raktažodį “Hilfe für die Ukraine”.