Naujienos

Harzo širdyje

Antrasis šios dienos sustojimas pakeliui į Bernburgą buvo Wernigerode.

Mūsų “dviračių sporto reporteris” Nico Gosselt prie istorinės Vernigerodės rotušės.

Vernigerodės rotušė yra vienas žymiausių Harco miesto pastatų. Prie pat turgaus aikštės esantis pastatas yra populiarus miesto svečių nuotraukų motyvas.

Vernigerodės rotušė – lankytojų traukos centras

Vernigerodės rotušė pirmą kartą paminėta 1277 m. dokumente. Iki šių dienų išlikęs vėlyvosios gotikos pusiau rąstinis pastatas buvo pastatytas XV a. XVI a. viduryje Vernigerodės rotušė įgavo galutinę išvaizdą.

Kadaise pastatyta kaip spelhus, dabartinė Vernigerodės rotušė tarnavo Vernigerodės grafams kaip teismo rūmai ir įvairių viduramžių pramogų vieta.

Šiandien Vernigerodės rotušėje apsilankę miesto svečiai gali pasigrožėti figūrine puošyba, taip pat nuostabia pusrūsio konstrukcija. Medinės figūros dažniausiai vaizduoja amatininkus, juokdarius ir šventuosius.

Vernigerodės rotušės istorija

Dabartinės Vernigerodės rotušės vietoje kadaise stovėjo gildija, daiktas ir žaidimų namai, pirmą kartą paminėti 1277 m. dokumente. Paskutinis Vernigerodės grafas prieš pat savo mirtį 1427 m. jį padovanojo miestui. Po dvejų metų miestelis pastatė solidų pastatą su vyno rūsiu ir dideliu svečių kambariu. Šiame pastate vyko ne tik teismo posėdžiai, bet ir įvairios šventės ir iškilmės. Čia taip pat vyko teatro svečių – keliaujančių aktorių ir dainininkų – pasirodymai.

Po 1455 m. gaisro, kuris pasiekė Vernigerodės rotušę, 1480 m. į vakarus buvo pastatytas Ackerbürgerhaus. 1530 m. jis tapo miesto nuosavybe. Jau 1494 m. prie dabartinės Vernigerodės rotušės buvo pristatytas pusrūsio aukštas. 1528 m. kilus dar vienam miesto gaisrui, Spelhus buvo išsaugotas. Tuo metu miesto taryba nusprendė jį pertvarkyti į rotušę. Statybos iš viso truko penkerius metus.

Kadaise buvęs sunkiasvoris frontonas, išskyrus langus, buvo nugriautas, o vietoj jo pastatytas stogas, kuris išliko iki šių dienų. Iš svečių kambario skliautų buvo sukurti administraciniai kambariai. Banketų salė išliko iki 1874 m. 1543 m. prie stogo buvo pristatytas varpinės bokštas. Patrauklūs lauko laiptai, vedantys į pokylių salę, buvo perkelti į vidų.

Gründerzeit laikais Vernigerodės rotušės išvaizdai nebuvo teikiama jokios reikšmės. Kairėje pusėje esantis 1689 m. priestatas buvo nugriautas 1872/74 m. 1912 m. čia buvo įrengtas vestuvių kambarys. 1936-1939 m., atlikus tolesnius intensyvius renovacijos ir plėtros darbus, buvo pastatyti įvairūs nauji pastatai, pavyzdžiui, taupomoji kasa šalia Vernigerodės rotušės. Buvo perstatyta pokylių salė ir išplėstas buvęs Waaghausas. (eikipedia)