Naujienos

Waldau karo memorialo 99-ųjų metinių garbingas paminėjimas

Oberbürgermeisterin Dr. Silvia Ristow legte am restaurierten Ehrenmal einen Blumenstrauß nieder.

1923 m. gegužės mėn. 99-ųjų karo memorialo pastatymo metinių proga Bernburgo (Zalės) miestas pakvietė į viešą minėjimą III kapinėse.

Daugybė susidomėjusių žmonių priėmė kvietimą ir kartu su miesto mere Dr. Silvia Ristow, Vokietijos karių kapų komisijos Zalclande pirmininku Dr. Lambrechtu Kuhnu ir Joachimu Grossertu aplankė karo memorialą ir atrinktus istorinius kapus.

Karo memorialo istorija

XX a. trečiajame dešimtmetyje Bernburge (Zalė) buvo pastatyta daugybė paminklų ir atminimo lentų žuvusiems, dingusiems be žinios ir mirusiems Pirmojo pasaulinio karo dalyviams. Waldau Stefanus parapija buvo pirmoji Bernburgo (Saale) parapija, kurioje buvo pastatytas didelis paminklas, iškilmingai atidengtas 1923 m. gegužės mėn.Smiltainio plokštėse iškalti 124 aukų vardai. XX a. septintajame dešimtmetyje teritorija aplink paminklą buvo apaugusi ir daugelis karo aukų buvo pamirštos. Todėl paminklą prisiminė tik nedaugelis.Siekiant, kad memorialas vėl taptų prieinamas visuomenei ir taip praturtintų miesto atminimo kultūros vietas, 2020 m. privačios iniciatyvos pagrindu memorialas buvo perkeltas į III kapines.

Heinzas Gorris iš Bernburgo savo lėšomis, bendradarbiaudamas su Bernburgo miestu (Zalė) ir Paminklų apsaugos ir archeologijos tarnyba, organizavo paminklo perkėlimą iš privačios teritorijos į III kapines.