Naujienos

“Man patinka kiekvieną rytą eiti į darbą”

Leiter der Caritas-Emstor-Werkstätten, Markus Döpker, (links) und Rita Stecker-Schürmann, Inklusionsbegleiterin der Caritas-Emstor-Werkstätten (rechts) freuen sich mit Ivan (3. v. l.), der im Dorfladen Rodde einen Außenarbeitsplatz gefunden hat. Meike Pruhs (2. v. l.) und Heike Vienerius (4. v. l) von der Dorfladen Rodde UG sowie Marktleiter Franz-Josef Diekmännken (6. v. l.) sind begeistert von Ivans Einsatz.

Kaimo parduotuvė “Rodde” suteikia dirbtuvių darbuotojui išorinį darbą

Rheine-Rodde. cpr . Darbas Rodės kaimo parduotuvėje nėra tik Ivano Dannebergo darbas. Tai yra jo žingsnis atgal į nepriklausomą gyvenimą, kurį jis kadaise gyveno. Tai gyvenimas, kurį jis gyveno prieš susirgdamas. Staiga dėl ligos jis nebegalėjo susidoroti su pirminės darbo rinkos reikalavimais. 2020 m. jis pradėjo profesinio mokymo priemonę “Caritas Emstor” dirbtuvėse, kad išsiaiškintų, kokiomis darbo sąlygomis galėtų dirbti ir kokia veikla jam tiktų. Dabar jis rado savo darbo vietą Rodėje. Tai užduotis, kuri jam yra iššūkis, bet jo neapsunkina. Jis nenori vieno dalyko: vėl susirgti. 2021 m. gruodžio pradžioje Rodės kaimo parduotuvėje pradedama atlikti praktika – tai pirmasis Ivano Dannebergo žingsnis siekiant įsitraukti į bendrąją darbo rinką. Ir nors jis kasdien eina į kaimo parduotuvę, vis dar yra Caritas-Emstor dirbtuvių darbuotojas ir vertina neįgaliesiems palankios darbo vietos saugumą.

Noras gyventi savarankiškesnį gyvenimą

31-erių metų vyras savo darbinę veiklą pradėjo įprastai. Tačiau viskas susiklostė kitaip ir dėl ligos jam teko nutraukti treniruotes. Po reabilitacijos jis suprato, kad jam reikia paramos tiek asmeniniame, tiek profesiniame gyvenime. Šiandien jis gyvena “Caritas” administruojamoje dalijimosi butais bendruomenėje. Tačiau jis stengiasi vėl gyventi visiškai savarankišką gyvenimą. “Būtų puiku turėti savo butą”, – pageidauja Ivanas Dannebergas. Profesiniu požiūriu jis rado savo vietą 2020 m. “Caritas Emstor” dirbtuvėse. Tada atėjo darbo pasiūlymas iš Rodės kaimo parduotuvės, apie kurį sužinojo iš dirbtuvėse teikiamos įtraukties paramos. Dannebergas iš karto susidomėjo. Po parengiamojo laikotarpio jis atliko praktiką ir dabar perėjo dirbti į išorinį darbą dirbtuvėse, esančiose Rodės kaimo parduotuvėje.

Galimas kelias į bendrąją darbo rinką

Ivan Dannebergas jaučiasi kaip namie Roddės kaimo parduotuvėje ir aistringai mėgsta čia dirbti visose srityse. Jam tai žingsnis į savarankišką gyvenimą.

“Ivanas yra tikrai puikus komandos narys. Jis yra lygiavertis darbuotojas ir nuolatinis komandos narys, net jei jam nesiseka”, – aiškina Heike Vienerius iš “Dorfladen Rodde”. Pradžioje kaimo parduotuvės komanda susisiekė su integracijos konsultantu iš

Rita Stecker-Schürmann iš Caritas Emstor dirbtuvių. “Visada norėjome suteikti darbo vietų neįgaliesiems”, – prisimena Meike Pruhs, viena iš kaimo parduotuvės iniciatorių. “Caritas-Emstor” dirbtuvėms labai svarbus bendradarbiavimas su vietos regiono įmonėmis ir bendrovėmis kuriant užsakomąsias darbo vietas”, – aiškina dirbtuvių vadovas Markusas Döpkeris. Ivanas Dannebergas taip pat patyrė teigiamų staigmenų: Priešingai, nei tikėtasi, jis savo paties prašymu ėmėsi pardavimų, ėjo prie kasos aparato ir mėsos bei dešrų lentynos ir aptarnavo klientus.

“Caritas” seminarai tikslingai remia darbuotojus

“Tai, kad Ivanas taip gerai prisitaikė, iš dalies lėmė ir geras pasirengimas seminaruose. Tai mus labai maloniai nustebino”, – pabrėžia Rodės kaimo parduotuvės darbuotojas Bernhardas Heeke. “Caritas Emstor” dirbtuvių profesinio mokymo srities dalyviams teikiama individuali ir tikslinė pagalba. Diagnostikos etape nustatoma, kokius įgūdžius ir kvalifikaciją galima tobulinti. Dalyviai gali išbandyti savo įgūdžius įvairiose amatų, pramonės ir paslaugų srityse ir įgyti dalinę kvalifikaciją. “Atlikdami vidines stažuotes dirbtuvių darbo grupėse ir stažuotes įmonėse ir įstaigose, jie gilina savo žinias ir mokosi, kaip susidoroti su besikeičiančiais ir augančiais reikalavimais”, – aiškina Rita Stecker-Schürmann. Profesinio mokymo metu taip pat labai svarbu susitaikyti su liga ar naujai įgyta negalia ir išmokti, kaip su ja elgtis pozityviai. Dabar Ivanas jau atrado savo kelią ir kiekvieną dieną nekantriai laukia darbo Rodės kaimo parduotuvėje.

Informacinė dėžutė: Dorfladen Rodde

2021 m. lapkričio 17 d. duris atvėręs viešbutis “Dorfladen Rodde” siūlo vietinį aprūpinimą pėsčiomis Rodėje. Joje dirba aštuoni darbuotojai, įskaitant vieną darbo vietą neįgaliesiems. Be plataus pagrindinio asortimento, pirkėjai taip pat ras regiono prekių, kepinių, mėsos, dešrų ir sūrių. Daugiau informacijos rasite čia: www.dorfladen-rodde.de.

Raktinis žodis: Caritas Emstor seminarai

Caritas Emstor dirbtuvės Caritas Rheine yra pripažintos neįgaliųjų dirbtuvės (WfbM). Trijose vietose jie siūlo profesinį mokymą, reabilitaciją ir darbą maždaug 500 neįgaliųjų. Žmonėms teikiama individuali pagalba, atsižvelgiant į jų negalios tipą – protinę, intelekto, fizinę ar sunkią daugialypę negalią. Veikla pritaikoma prie asmens norų ir galimybių. Caritas Emstor dirbtuvės yra pramonės, amatų ir paslaugų partnerės ir atlieka užduotis pagal DIN ISO 9001:2015. Daugiau informacijos rasite čia: https: //www.caritas-rheine.de/emstorwerkstaetten.