Naujienos

Menas praeinant ar virtualiai vaikštant

Die Projektgruppe vor einer der Skulpturen des Stadtparks, v. r.: Uwe Neuber, Norbert Kenning, Anja Ohlrogge, Theresia und Heiner Studt, Michaela Hövelmann - Auf dem Bild fehlen: Franziska Moß, Klaus Dyks

Rheine. Taip ar panašiai galėtų vadintis bendras projektas, kuris dabar įgyvendinamas Reino miesto parke. Kartu su Stadtparkverein, Reino miestu, Technische Betriebe ir Rheine.Tourismus.Veranstaltungen.e.V. dabar galima įvairiais būdais skaitmeniniu būdu susipažinti su 29 meno kūriniais Stadtparke. “Tai ne tiek greitas meno kūrinių vartojimas, kiek moderni ir skaitmeninė kultūrinės patirties forma”, – aiškina projektą koordinavusi Reino miesto spaudos skyriaus darbuotoja Michaela Hövelmann.

Taigi dabar prie kiekvienos Stadtparko skulptūros yra stelos su QR kodais. Tai labai veiksmingas būdas susieti erdvėje esančius objektus su skaitmeniniu turiniu. Jei lankytojas turi išmanųjį telefoną, kuriame galima naudotis internetu, ir yra įsidiegęs nemokamą QR skaitytuvą, svetainėje www.rheine.de/stadtparkskulpturen pateiktą informaciją jis gali gauti tiesiogiai naudodamasis atitinkamu QR kodu.

Heineris ir Theresia Studt, kurie abu aktyviai dalyvauja Stadtparkverein veikloje, šią idėją sugalvojo vienos iš savo kelionių į Nyderlandus metu. “Ne kartą naudodamiesi QR kodais galėjome sužinoti svarbios informacijos apie meno kūrinius. Gera idėja, kurią norėjome įgyvendinti ir Reino miesto parke”, – darbo kilmę aiškina Heineris Studtas. Kaip informatikos mokytojas, būtent jis tiesiogiai įgyvendino šią idėją ir nufotografavo 29 skulptūras bei įrašė jas į duomenų bazę. Turinį pateikė jo žmona.

Tačiau įgyvendinimo klausimas liko neišspręstas. Bendradarbiaujant su Reino miestu, Technikos tarnyba ir RTV, taip pat Heineriu ir Theresia Studt buvo sudaryta projekto grupė, kuri kartu ieškojo greitų ir ne per daug brangių sprendimų. Techninių darbų žaliųjų plotų skyriaus vadovo Uwe Neuberio ir žaliųjų plotų planuotojos Franziskos Moß iniciatyvos dėka buvo greitai surastos tinkamos stelos. QR kodų ženklai buvo sumontuoti ant senų perdirbtų stulpų, kurie buvo tvariai atnaujinti ir buvo ne tik modernūs, bet ir patvarūs. Abu jie ypatingą reikšmę teikė tam, kad kodai taip pat būtų be barjerų. Todėl visos stelos yra tako pakraštyje ir tokiame aukštyje, kad jas būtų lengva pasiekti su neįgaliojo vežimėliu, vaikštyne ir vaikišku vežimėliu. “Jei vienas iš ženklų sugenda arba yra neįskaitomas, jį galima greitai pakeisti”, – sako Moßas.

Kultūra taip pat pasiekiama iš namų

Tačiau projektas nesibaigė QR kodais. Padedant Reino miesto geoinformacinėms tarnyboms, kurioms vadovauja Norbertas Kenningas ir Stefanas Klümperis, visos skulptūros buvo nufilmuotos specialia kamera ir apdorotos į virtualų turą. Todėl miestiečiai gali apžiūrėti Stadtparką patogiai įsitaisę ant sofos namuose. Tinklalapyje www.rheine.de/virtuellerskulpturenrundgang interneto lankytojas norimą informaciją gauna paspaudęs ant skulptūros. Į kairę ir į dešinę nukreiptos rodyklės taip pat leidžia “pasivaikščioti” po miesto parką internetu, jame nebūnant. Šis projektas Reine dar neįgyvendintas. “Žinoma, virtualias ekskursijas galima užsakyti ir pas trečiuosius paslaugų teikėjus, tačiau tai paprastai kainuoja labai brangiai”, – žino Stefan Klümper. “Jei ateityje norime užfiksuoti daugiau kultūros objektų viešosiose erdvėse, sumanėme tai įgyvendinti naudodami savo turimus išteklius”, – darbą papildo Norbertas Kenningas.

Išlaidas padengia Reino miesto kultūros tarnyba, vadovaujama Klauso Dykstros. “Skaitmeninė informacija apie meną viešosiose erdvėse dabar yra vienas iš kultūrinės edukacijos standartų. Kai pagrindą tam sukuria savanoriai, miestas gali tai tik paremti. O kadangi praėjusiais metais dėl pandemijos “Corona” daugelis kultūrinių renginių buvo tiesiog pristabdyti, projekto išlaidas buvo galima lengvai finansuoti iš šių nepanaudotų lėšų.”

“Galutiniu rezultatu galima didžiuotis”, – sako Reino meras Dr. Lüttmannas. “Jis parodo, kaip savanoriai, administracija ir asociacijos bendradarbiauja, kad geros idėjos būtų įgyvendintos nesudėtingu būdu.”

Skaitmeninis turas jau įtrauktas ir į naująją Rheine.Tourismus.Veranstaltungen.e.V. išleistą brošiūrą apie Reino miesto parką, kurią galima pasiekti naudojant QR kodą.