Naujienos

Biocidų naudojimas prieš ąžuolinių procesijinių kandžių vikšrus

Rheine. Dilgėlinių vikšrų plaukeliai, kuriuose yra dilgėlių toksino, kartais gali turėti rimtų pasekmių žmonių ir gyvūnų sveikatai. Susidūrimas su beveik nematomais plaukeliais sukelia odos bėrimą, deginimą ir niežulį. Rečiau pasitaiko sunkesnių reakcijų, pavyzdžiui, kvėpavimo takų dirginimas, konjunktyvitas ar karščiavimas.

Todėl, siekdama kovoti su ąžuoline procesijine kandimi, Rheine Technical Works šiemet vėl panaudos biocidus. Tai tikriausiai įvyks gegužės 2 d. Jos tikslas – purkšti vikšrus purškiant pasirinktų ąžuolų, esančių viešosiose erdvėse arba palei savivaldybių kelius, viršūnes.

Bakterinio preparato Foray ES, kuris pagal biocidų įstatymą yra patvirtintas žmonių sveikatos apsaugos tikslais, veikimo trukmė nedidelė – apie 2-3 dienos. Jis veikia kaip šių drugelių vikšrų maitinimosi nuodai. Naudojamas preparatas nekenkia žmonėms, kitiems gyvūnams ar augalams. Preparatas jau kelerius metus sėkmingai naudojamas prieš EPS vikšrus kituose Šiaurės Reino-Vestfalijos regionuose ir Vokietijoje, taip pat, pavyzdžiui, kaimyniniuose Nyderlanduose. Naudojimo būdas ir taikymo sąlygos Šteinfurto apskrityje jau buvo suderintos su žemesniąja gamtos apsaugos institucija pastaraisiais metais.

TBR sudarė maždaug 1300 ąžuolų sąrašą, kurie šį pavasarį bus purškiami preparatu vieną kartą, kai pasirodo lapai ir EPS vikšrų pirmosios ir antrosios lervų vystymosi fazės metu. Biocidą išpurkš apmokyti “Technische Betriebe Rheine” darbuotojai, naudodami aukšto slėgio turbininį purkštuvą, dar vadinamą purkštuvu. TBR atliks atitinkamų ąžuolų purškimą 3-4 dienas, greičiausiai nuo 2022 m. gegužės 2 d., pirmadienio. Kadangi purškimas labai priklauso nuo oro sąlygų, darbo grafike gali būti pertraukų. Planuojama, kad visa operacija bus baigta ne vėliau kaip 2022 m. gegužės 11 d., trečiadienį.

Biocidais bus apdorojami ąžuolai, kurie pastaraisiais metais nuolat smarkiai užsikrėsdavo EPS ir yra ypač pažeidžiamose ar jautriose miesto ir (arba) viešosiose teritorijose. Be kai kurių mokyklų kiemų, žaidimų aikštelių ir jautrių miesto parkų bei žaliųjų plotų, Bt preparatu taip pat apdorojami EPS užkrėsti ąžuolai atskirose gausiai lankomose miesto gatvėse ir kai kuriose ypač pažeidžiamose ar pažeidžiamose gyvenamosiose teritorijose.

Tiesioginiai gatvių ir teritorijų, kuriose ąžuolai bus purškiami bakteriniu preparatu, gyventojai bus iš anksto informuoti trumpu laišku apie būsimus darbus ir paprašyti tiesioginių darbų metu nelikti lauke bei laikyti uždarytus langus ir duris. Reikia vengti tiesioginio kontakto su purškiama migla. Todėl kiekvienu atveju darbo vietos taip pat bus apsaugotos. Jei darbai bus atliekami su ąžuolais, esančiais kelio erdvėje, taip pat bus trumpam uždarytas kelių ir dviračių eismas ir sudarytos kliūtys. Laikinai gali būti sutrikdytas eismas Sandkampstraße, Bergstraße ir Brückenstraße gatvėse Eltėje. Taip pat laikinai nebus galima patekti į žaliąsias zonas, kuriose purškiami ąžuolai. “Technische Betriebe” prašo jūsų supratingumo šiuo klausimu.