Naujienos

Extensief maaien zorgt sorgt voor een betere biodiversiteit

De gemeente is vorig jaar begonnen met extensief maaien in de openbare ruimte van, met name, de Bornsche Maten en Veldkamp. Deze manier van maaien is een gevolg van kostenoverwegingen maar levert daarmee een positieve bijdrage aan de biodiversiteit. Kruiden en bloemen krijgen meer ruimte, zodat er een betere leefomgeving voor insecten ontstaat en de natuur meer tot bloei komt. Het extensief maaien wordt uitgebreid en in andere gedeeltes van de openbare ruimte in Borne toegepast.

De gemeente wil als gevolg van kostenoverwegingen grotere gazons in Borne, naast de Bornsche Maten en Veldkamp, vanaf dit seizoen minder vaak maaien. Een groot voordeel hierbij is dat er op deze manier een goede leefomgeving voor insecten gecreëerd wordt. Kruiden en bloemen krijgen hiermee namelijk de ruimte.

Insecten 
De rijkdom aan soorten dieren, planten en bloemen staat onder druk en daarmee de kringloop van de natuur. Insecten bijvoorbeeld bestuiven gewassen, leven van bloemen en planten en zijn zelf weer voedsel voor vogels. Maar het werkt ook op een andere manier. Denk aan de eikenprocessierups. Deze heeft een kruid als waardplant. Door minder intensief te maaien kunnen deze kruiden zich vestigen in de gazons wat een betere leefomgeving creëert voor insecten als de eikenprocessierups. Hoe beter de leefomgeving voor insecten, hoe kleiner de komende jaren de kans op overlast door deze rupsen. 

Overlast beperken
De gemeente laat het gras groeien op plekken waar dat niet hinderlijk is. Rondom deze gazons wordt een strook intensief gemaaid om overhang richting de weg te voorkomen. De nieuwe aanpak zorgt voor een veranderend beeld in de openbare ruimte. Dat is voor veel mensen wennen. Daar is de gemeente zich van bewust. Door de randen van de gazons intensief te maaien wordt de overlast beperkt.

Met extensief maaien worden gazons twee keer per jaar gemaaid. De eerste maaironde zal rond juni uitgevoerd worden, de tweede maaironde rond oktober.