Naujienos

Ekstensyvus šienavimas didina biologinę įvairovę

Praėjusiais metais savivaldybė pradėjo intensyviai šienauti viešąsias teritorijas, ypač Bornsche Maten ir Veldkamp. Šį šienavimo būdą lemia sąnaudos, tačiau jis taip pat teigiamai veikia biologinę įvairovę. Žolelėms ir gėlėms atsiranda daugiau vietos, todėl vabzdžiams sukuriama geresnė gyvenamoji aplinka, o gamta labiau klesti. Intensyvus šienavimas bus išplėstas ir kitose Borne viešųjų teritorijų dalyse.

Dėl išlaidų Bornės savivaldybė nuo šio sezono nori rečiau pjauti didesnes pievas Bornės mieste, esančiame šalia Bornsche Maten ir Veldkamp. Didžiausias privalumas yra tas, kad taip sukuriama tinkama aplinka vabzdžiams gyventi. Žolelėms ir gėlėms bus skirta daugiau vietos.

VabzdžiaiGyvūnų, augalų ir gėlių rūšių gausybė patiria spaudimą, taip pat ir gamtos ciklas. Pavyzdžiui, vabzdžiai apdulkina pasėlius, maitinasi gėlėmis ir augalais ir patys yra paukščių maistas. Tačiau jis veikia ir kitais būdais. Pagalvokite apie ąžuolinį procesijos vikšrą. Jo augalas šeimininkas yra žolė. Šienaujant ne taip intensyviai, šios žolės gali įsitvirtinti vejose ir sudaryti geresnes gyvenimo sąlygas tokiems vabzdžiams kaip ąžuolų procesijų vikšrai. Kuo geresnė vabzdžių buveinė, tuo mažesnė tikimybė, kad šie vikšrai ateinančiais metais sukels rūpesčių.

TrikdžiųribojimasSavivaldybė leidžia žolei augti tose vietose, kur ji nekelia trikdžių. Aplink šias vejas intensyviai pjaunama juosta, kad jos neišsikištų į kelią. Dėl naujo požiūrio pasikeitė įvaizdis viešojoje erdvėje. Daugeliui žmonių teks prie to priprasti. Savivaldybė apie tai žino. Intensyvus šienavimas sumažina nepatogumus.

Ekstensyvus šienavimas apima vejos pjovimą du kartus per metus. Pirmasis šienavimo etapas vyks birželio mėnesį, antrasis – spalio mėnesį.