Naujienos

Bėgant sustojimas Reino mieste

54 žmonės iš Rytų Ukrainos apgyvendinti “Gertrudenstift” ir aprūpinti maistu bei reikmenimis

RHEINE/LEIRIA. Jie kelias dienas keliavo iš Rytų Ukrainos į Varšuvą, esančią už 1300 kilometrų. 54 pabėgėliai iš Ukrainos, kuriuos siejo vienas bendras bruožas: jie turi giminaičių, gyvenančių Leirijoje. Reino mieste dvynyje gyvenantys ukrainiečiai kartu su Leirijos miesto administracija organizavo savo giminaičių skrydį. Naktį iš praėjusio šeštadienio į sekmadienį Reinė buvo pirmoji stotelė. Dauguma jų pirmą kartą per daugelį dienų praleido naktį šiltoje lovoje – prieš išvykdami vakar 7.30 val. į Bordo.

Dvynių asociacija ir Reino miestas bendromis pastangomis organizavo pabėgėlių priežiūrą Reine po to, kai praėjusį trečiadienį Leirijos miestas paprašė pagalbos ir galimybės sustoti Reine. Jauniausi pabėgėliai buvo du dviejų mėnesių kūdikiai, o vyriausia pabėgėlių grupėje buvo 76 metų moteris. Grupę sudarė tik moterys ir vaikai, nes jų vyrai, tėvai, sūnūs, draugai turėjo likti Ukrainoje ir kovoti kariuomenėje su Putino kariuomene.

Dvynių asociacija dėkoja, kad Gertrudenstift iš karto suteikė patalpas savo seminarų pastate. Grupės maitinimą taip pat organizavo “Gertrudenstift” darbuotojai. Dvynių asociacija supakavo pabėgėliams individualius krepšius: vakar ukrainiečiams buvo įteiktos atsargos tolesnei kelionei, higienos reikmenys, gėrimai, rankšluosčiai, spalvinimo knygelės ir kreidelės vaikams.

Po pusryčių pabėgėliai tęsė kelionę į Prancūziją ir galiausiai į Leiriją.

Po vienuolika valandų trukusios kelionės iš Varšuvos į Reiną karo pabėgėliai, šeštadienį apie 22 val. atvykę į miestą, galėjo matyti, kokią įtampą jie kentė kelias dienas. Visiškai išsigandę vaikai, pavargę ir išsekę suaugusieji norėjo tik vieno – poilsio! Ir naktis Gertrudenstifte visiems pravertė, sakė ukrainiečiai per pusryčius. Kai kurių žmonių veiduose buvo matyti šypsena, o paskui jų akys vėl nukrypo į tolį.

Dviejų mėnesių Adelina yra jauniausia iš karo aukų. Jai anksti gyvenime tenka patirti tiek daug kančių.

Kol penktadienį pasiekė Varšuvą, pagalbininkai iš Trakų savo autobusu turėjo įveikti apie 3300 kilometrų. Išvyko trys profesionalūs ugniagesiai gelbėtojai, pasiėmę atostogų šiai misijai, ir du vairuotojai. Jie pranešė apie nerimą keliančias scenas Varšuvoje. Pabėgėliai tiesiog šturmavo kiekvieną atvykstantį autobusą. Prireikė šiek tiek laiko, kol Leirijos grupė surado vieni kitus.

“Spasiva” vakar kelis kartus girdėjo Reino gyventojai, kai 7.30 val. grupė vėl sėdo į autobusą. Taip pat riedėjo emocijų ašaros. Kai pritrūko žodžių, apkabinimas išreiškė dėkingumą už pagalbą. Pagalba, kuri buvo savaime suprantama visiems dalyviams, kurie dabar pirmą kartą netiesiogiai susidūrė su karo įvykiais.

“Man labai gaila, kad turiu atlikti šį papildomą darbą už jus visus Reine. Tačiau sunkiais laikais pirmiausia prisimename draugus, kuriais žinome, kad galime pasikliauti”, – penktadienį elektroniniame laiške Reino miestų partnerystės asociacijai rašė Leirijos mero Goncalo Lopeso darbuotoja Silvia Carreira. Ten ši pagalba vertinama kaip teigiamas pavyzdys, kaip Europos partnerių tinklai gali greitai ir veiksmingai padėti. “Draugai padeda draugams” – taip vadinasi lėšų rinkimo kampanija, kurią prieš pusantros savaitės pradėjo Dvynių asociacija. Šie pinigai bus skirti padėti Lietuvos miestui dvyniui Trakams organizuoti pagalbą Ukrainos miestams dvyniams Lužkui ir Ivano-Frankovskui. Pirmasis vaistų transportas į Lužko karinę ligoninę jau išvyko.

Renginio pabaigoje “Gertrudenstift” darbuotojai ir kiti savanoriai pozavo fotoaparatui.

Miestų susigiminiavusių miestų asociacija norėtų padėkoti visiems rėmėjams, kurie iki šiol rėmė projektą. Kartu prašoma toliau aukoti: IBAN DE 65 4035 0005 0000 0642 53 Stadtsparkasse Rheine, raktažodis “Spendenaktion Ukraine”. Paprašius bus išduodami aukų kvitai. Nurodykite adresą.

www.friendsineurope.com