Naujienos

Iš purvinų kampų ir lobių skrynių

Borne Dvynių komiteto valdyba per ekskursiją po miestą susipažino su Emsštato istorija ir dabartimi

Rheine. Kasmetiniame Borno giminystės ryšių komiteto ir Reino giminystės ryšių asociacijos planavimo susitikime dominavo karas Ukrainoje.

Meras Dr. Peteris Lüttmannas ir miesto partnerystės asociacijos pirmininkas Rheineris Wellmannas pasveikino svečius iš Borne miesto rotušėje.

Meras Dr. Peteris Lüttmannas pasveikino abiejų asociacijų valdybos narius rotušėje ir pabrėžė miestų partnerystės svarbą. Ypač šiais sunkiais laikais būtina imtis bendrų veiksmų. Be kita ko, jis pacitavo Silvijos Carreiros iš Leirijos miesto dvynių laišką. Ji paprašė, kad Reinė apgyvendintų ir aprūpintų maistu 60 pabėgėlių iš Ukrainos. Šį savaitgalį jie autobusu keliauja iš Varšuvos į Leiriją:

“Man labai gaila, kad turiu atlikti šį papildomą darbą už jus visus čia, Reine, bet sunkiais laikais pirmiausia prisimename draugus, kuriais, kaip žinome, galime pasikliauti. Iš anksto dėkoju už viską, ką galite padaryti.”

Prieš prasidedant tikrajai “darbo sesijai”, svečiams iš Borne pirmiausia buvo surengta ekskursija po miestą. Šią užduotį perėmė miesto gidas André Schaperis, kuris iš tikrųjų po miestą vedžioja kaip turizmo biuro “naktinis sargas”. Per pirmąjį sustojimą rotušės centro statybų aikštelėje jis parodė, kad ir dienos metu puikiai orientuojasi gimtajame mieste ir turi daug informacijos, kuria gali pasidalyti.

Buvęs “Hertie” pastatas beveik išardytas. Netrukus prasidės griovimo darbai.

Pastaraisiais metais Staelsche Hof buvo viena iš “nešvarių vietų” miesto centre. Tai pasikeis renovavus rotušę ir pastačius naują miesto viešbutį. Tai, kad iš pradžių numatytos 65 mln. eurų išlaidos rotušės centrui išaugo iki 75 mln. eurų, nustebino nedaugelį lankytojų. Dėl “Corona” krizės ir karo Ukrainoje išlaidos labai išaugo. Visą projektą planuojama užbaigti 2025 m. André Schaperis nenorėjo prisiimti įsipareigojimų dėl to, kokios bus galutinės išlaidos. Juk jis yra miesto gidas, o ne miesto aiškiaregys.

Miesto reljefe miesto gidas André Schaperis (l.) papasakojo apie miesto raidą. Raudona juosta jis pažymėjo viduramžių miesto centro ribas.

Prie reljefo Emsstraße ir Herrenschreiberstraße gatvių kampe miesto gidas parodė ryšį tarp praeities ir dabarties. Raudona juosta jis iliustravo miesto centro dydį viduramžiais. Jis pranešė apie miesto plėtrą, ypač dėl tekstilės pramonės įsikūrimo, iki dabartinio dydžio, kai jame gyvena apie 80 000 gyventojų.

Šviečiant skaisčiai saulei, bet pučiant aštriam rytų vėjui, kelionė tęsėsi į naująją turgaus aikštę. Čia Schaperis kartą per vasarą pakvietė svečius iš Borne pabendrauti su daugybe maitinimo įstaigų svečių.

Šalia miesto bažnyčios Schaperis (r.) papasakojo apie maldos namų statybą ir istoriją.

Dionizijaus parapijos bažnyčios istorija truko neilgai. Čia, šalia bažnyčios esančioje aikštėje, valdybos nariai galėjo įsitikinti, kaip iš buvusio niūraus kampelio aplink Kannegießerhaus atsirado modernus ir malonus Marktstrasse kiemo užstatymas.

Falkenhofo kieme buvo daug informacijos apie Reino miesto branduolį.

Prieš eidami trumpam pasivaikščioti palei Emsą, jie, žinoma, sustojo prie Falkenhofo – Reino miesto branduolio. Čia svečiai iš Borne sužinojo apie istoriją iki Falkenhofo pavertimo miesto muziejumi pagal 2004 m. Regionale programą.